Top 10

Films die je in de eerste helft van 2019 moet zien

3 januari 2019 08:05

Een nieuw filmjaar ligt voor ons, dat bol staat van de vervolgen, remakes en gelukkig ook totaal nieuwe titels. Wat brengt de grofweg eerste helft van 2019?

Omdat verheuging zich moeilijk laat vangen in cijfers, hebben we de onderstaande lijst voor het gemak maar gewoon op volgorde van verschijning gesorteerd.

Glass

Het derde deel in de superhelden-trilogie van M. Night Shyamalan. De regisseur staat bekend om zijn twists, en de grootste twist van Split uit 2016 was dat het zich in hetzelfde universum afspeelde als Unbreakable uit 2000. Glass draait om Mr. Glass, de breekbare maar hyperintelligente moordenaar uit Unbreakable. Bruce Willis keert terug in zijn rol van oersterke held en James McAvoy speelt opnieuw een man met 23 persoonlijkheden, en een 24ste die 'The Beast' heet. De drie mannen komen terecht in een gekkenhuis, en worden voor hun zogenaamde waanbeelden behandeld.

Première: 17 januari

Avengers: Endgame (en Captain Marvel)

Dit jaar komt de langlopende serie Marvel-films tot een voorlopig hoogtepunt. De serie die in 2008 met Iron-Man begon, liet het publiek in de zomer van 2018 met een enorme cliffhanger achter. De ultieme, paarse slechterik Thanos verwijderde met een knip in zijn vingers de helft van al het leven in het heelal. Daarmee verdween ook de helft van de Marvel-helden, waardoor waarschijnlijk de hulp ingeroepen wordt van Captain Marvel, gespeeld door Brie Larson. Wie dat is en wat ze met de Avengers te maken heeft, zie je in de film Captain Marvel die anderhalve maand voor Avengers: Endgame verschijnt.

Première Captain Marvel: 6 maart, première Avengers: Endgame: 24 april

Us

Comedian Jordan Peele verraste in 2017 met de spiegelvoorhoudende horrorfilm Get Out, waarmee hij een spannend verhaal combineerde met vlijmscherpe maatschappijkritiek. Met Us gaat Peele verder op de horrortour, met een verhaal over een gezin dat op vakantie ineens wordt overvallen door een groep dubbelgangers.

Première: 28 maart

Detective Pikachu (en Sonic the Hedgehog)

Elke keer als er een game wordt verfilmd vraag je je af of het een ramp of een enorme ramp wordt. En toch valt het dit jaar misschien mee, met Detective Pikachu. In de film gaat een pratende Pikachu op avontuur met het enige mens dat hem kan verstaan. Pikachu wordt ingesproken door Ryan Reynolds en voor de rest staat de film bol met herkenbare Pokémon, maar dan realistischer dan je ze tot nu toe zag.

Over Sonic the Hedgehog zijn we minder gerust. Ook deze film brengt een bekend game-personage tot leven, en net als de Pokémon heeft ook Sonic blijkbaar een pluizige vacht. Zijn aartsvijand Dr. Robotnik wordt gespeeld door Jim Carrey, terwijl Sonic zelf wordt ingesproken door komisch acteur Ben Schwarz. Kan uitlopen op een hilarisch succes of een pijnlijke trap na voor de ooit zo grote Sonic; in beide gevallen reden genoeg om te gaan kijken.

Première Detective Pikachu: 8 mei, première Sonic the Hedgehog: 12 december

John Wick 3

John Wick heeft een verhaal maar we weten allemaal dat het bij John Wick niet draait om het verhaal. Het draait om voormalig huurmoordenaar John Wick die woedend is op een stel criminelen, die hem tegen wil en dank uit zijn pensioen hebben gehaald. Keanu Reeves schiet, slaat, schiet en schiet zijn tegenstanders ook in dit derde deel vast weer op prachtig gechoreografeerde en actievolte wijze neer, en daar komen we voor.

Première: 16 mei

Godzilla: King of the Monsters

Het vervolg van de Godzilla-film uit 2014 zet het gigantische monster tegenover drie enorme rivalen. Godzilla neemt het op tegen de immense mot Mothra, de reuzen-pterosaurus Rodan en zijn grootste tegenstander, de driekoppige draak King Ghidorah. Godzilla haalt zelf zijn 'atomic breath'-aanval van stal, en temidden van deze gevechten probeert de mensheid te overelven. In deze film speelt onder meer Millie Bobby Brown, die we kennen als Eleven uit de serie Stranger Things.

Première: 30 mei

Toy Story 4

Eigenlijk zou Toy Story 3 al de laatste film zijn in de serie waar Pixar in 1995 de CGI-film mee op de kaart zette. Dit vierde deel wordt een road trip, waarbij het bekende speelgoed een nieuw personage ontmoet: een plastic vork met plakoogjes. Eigenlijk geen speelgoed, en daarom heeft het vorkje een identiteitscrisis. Natuurlijk zijn Tom Hanks en Tim Allen weer van de partij als Woody en Buzz, naast al het andere bekende levende speelgoed.

Première: 26 juni

Spider-Man: Far From Home

Sony schoot met Spider-Man: Homecoming in 2017 eindelijk helemaal raak. Vorige Spider-Man-films waren niet slecht, maar de piepjonge nieuwe Spidey gespeeld door Tom Holland voelt frisser en leuker dan ooit. De film voelde levendiger dan zijn voorgangers omdat hij voor het eerst verweven was met het de andere Marvel-films. In het tweede deel gaat Peter Parker op vakantie naar Europa, en moet hij het opnemen tegen The Elementals, een soort oeroude, kwaadaardige X-Men. Hij wordt bijgestaan door Mysterio, gespeeld door Jake Gyllenhaal.

Première: 4 juli

The Lion King (en Aladdin en Dumbo)

Disney komt dit jaar niet met één, niet met twee maar met drie live action-remakes van zijn eigen klassieke tekenfilms. Disney bracht de aflopen jaren remakes van onder meer The Jungle Book en Beauty and the Beast uit. Dit jaar volgt een hervertelling van Dumbo, met echte acteurs en een levensecht olifantje, gemaakt door Tim Burton. Daarna komt een live action Aladdin, met Will Smith als de geest uit de lamp en Nederlandse acteur Marwan Kenzari als Jaffar. Disney sluit het rijtje films in de zomer af met The Lion King. Strikt genomen niet live action, maar wel met levensecht ogende dieren. Acteur en rapper Donald Glover speelt Simba, zangeres Beyoncé speelt Nala en verder doen komische acteurs Seth Rogen, John Oliver en Keegan-Michael Key mee. James Earl Jones spreekt opnieuw de stem van Mufasa in.

Première Dumbo: 27 maart, première Aladdin: 24 mei, première The Lion King: 17 juli

Once Upon a Time in Hollywood

De eerste nieuwe Tarantino-film in vier jaar tijd speelt zich af in 1969, toen de sekte van Charles Manson verschillende moorden pleegden. Tarantino verweeft het verhaal van de toen omgekomen actrice Sharon Tate met dat van een acteur die het samen met zijn stunt double probeert in Hollywood te maken. Zij worden gespeeld door Leonardo DiCaprio en Brad Pitt. De sterrencast bestaat verder uit onder meer Margot Robbie, Damian Lewis, Al Pacino, Dakota Fanning en Tarantino-favorieten als Tim Roth, Michael Madsen en Kurt Russell.

Première: 15 augustus