Game-event van Google: dit wordt er verwacht
Streamingdienst voor games

Game-event van Google: dit wordt er verwacht

18-03-2019 18:27 Laatste update: 20:00

Google houdt dinsdagavond tijdens de grote gamebeurs Game Developer Conference een presentatie, hoogstwaarschijnlijk over zijn nieuwe gamestreamingdienst. Dit is wat er tot nu toe over is uitgelekt.

Het is niet voor het eerst dat Google een presentatie houdt tijdens de Game Developers Conference in San Francisco, dat vooral gericht is op ontwikkelaars van games. Google gaf er de afgelopen jaren presentaties over games op Android en games voor virtual reality en augmented reality.

Dit jaar komt Google met een grotere aankondiging. Volgens hardnekkige geruchten gaat het om een gamestreamingdienst. Sterker nog: Google begon in oktober 2018 al een test waarbij de Ubisoft-game Assassin's Creed Odyssey in de Chrome-browser speelbaar was.

Wat is een gamestreamingdienst?

Tot nu toe worden games meestal afgespeeld door het apparaat waar ze op worden gespeeld: een pc, laptop, spelcomputer of een handheld. De game zit in of het apparaat of is gedownload en de graphics worden door het apparaat zelf verzorgd.

Bij streaming werkt het anders: de game wordt afgespeeld op krachtige servers. De beelden worden via internet naar de gebruiker thuis gestreamd, die ze kan besturen met een controller. Dat werkt alleen goed met een snelle internetverbinding, omdat er anders een te grote vertraging optreedt tussen de bediening en de reactie van de game.

Gamestreaming heeft een aantal voordelen. Zo hebben gebruikers geen dure spelcomputer nodig: een browser of een simpel tv-kastje is voldoende. Daarnaast zijn de servers van Google in potentie krachtiger dan de meeste spelcomputers. Games zien er dan mooier uit, en de hardware kan mee-evolueren in tegenstelling tot spelcomputers die jarenlang dezelfde beeldkwaliteit leveren.

Die functies maken zo'n dienst ook bij uitstek geschikt voor een abonnementsmodel. Omdat games niet gedownload hoeven te worden, kunnen diensten voor een vast bedrag per maand toegang bieden.

Welke games kunnen we verwachten?

Door de test met Ubisoft-game Assassin's Creed Odyssey lijkt een samenwerking met Ubisoft logisch. Ubisoft bracht onlangs nog The Division 2, Far Cry New Dawn en Trials Rising uit.

Daarnaast doet de planning van Google tijdens de Game Developers Conference vermoeden welke ontwikkelaars nog meer meedoen aan de dienst. Vlak na de presentatie van Google zelf, volgen presentaties van DOOM-ontwikkelaar id Software en Tomb Raider-maker Crystal Dynamics.

Een recente teaser voor de presentatie doet vermoeden dat Google mogelijk nog een aantal ontwikkelaars aan boord heeft. Google teaset met omgevingen uit allerlei soorten games.

Wat weten we verder over de gamedienst?

Er gaan al jarenlang geruchten over een Google-gamedienst onder de werknaam Yeti. Onlangs kwam een mogelijk ontwerp voor de controller van de dienst via een patent naar buiten. Op die controller is een grote Google Assistant-knop te zien; mogelijk kunnen spelers de assistent gebruiken voor de bediening van de gamedienst.

Het is nog niet duidelijk welke hardware er straks nodig is om de dienst te gebruiken, maar er wordt gedacht aan een apparaat in de categorie van de Chromecast: klein, met een hdmi-aansluiting en de mogelijkheid om controllers te koppelen.

Ook werd onlangs bekend dat voormalig Ubisoft-producent Jade Raymond bij Google aan de slag is gegaan als vicepresident van een nog nader te noemen functie. Vermoedelijk heeft het met de gamedienst te maken; Raymond was als producent verantwoordelijk voor de eerste paar Asssassin's Creed-games.

Vorig jaar voegde Phil Harrison zich al bij Google. Harrison had voorheen onder meer hoge functies binnen Sony's gamedivisie voor PlayStation en werkte ook in het Interactive Entertainment Team van Microsoft.

Hoe kun je de presentatie volgen?

Google houdt zijn presentatie op dinsdag 19 maart om 18:00 uur Nederlandse tijd. Het wordt live uitgezonden op YouTube.

Kijk ook: Bright Game Journaal