Tv-tips voor deze herfst, deel 2

Tv-tips voor deze herfst, deel 2

11-10-2012 10:24 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Dankzij de enthousiaste reacties en goede tips bij onze special over tv-tips voor deze herfst, volgt hier het tweede deel.

Het vijfde en laatste seizoen van Fringe liet zoals altijd gelukkig niet ondoenlijk lang op zich wachten. Afgelopen mei sloot het vierde seizoen af met met een cliffhanger; “We have to warn the others. They are coming”, waarschuwde de vriendelijke Observer September. De makers van de serie waren wel aardig genoeg een voorproefje te geven van wat komen ging. In seizoen vier zagen we al een toekomst waarin de kale Observers als toppunt van de menselijke evolutie de dienst uitmaken. In die toekomst gaan we nu verder. Ver in de toekomst is dat overigens niet: we volgen de net volwassen dochter van Olivia en Peter. Haar vader, grootvader Walter en Astrid had ze al gevonden, samen gaan ze op zoek naar Olivia.

Dit laatste seizoen belooft veel goeds, al was het maar omdat de serie steeds uitgesproken sci-fi durft te zijn. Voor het grote publiek doen de makers het niet meer; er wordt echt voor de trouwe fans geschreven. Dat levert een ingewikkelder maar spannender verhaal op, met gedurfdere concepten en pseudo-wetenschap. Inmiddels zijn de eerste twee afleveringen uitgezonden, we krijgen er dertien in totaal. De laatste kans dus voor de Emmy’s om het belachelijk sterke spel van John Noble minstens te nomineren.



Een nieuwkomer om in de gaten te houden is Last Resort. De serie draait om de bemanning van een US Navy nucleaire onderzeeër. Nadat zowel kapitein als luitenant hun vraagtekens zetten bij een bevel tot nucleair bombarderen van Pakistan, wordt hun duikboot aangevallen door een ander Amerikaans schip. Ze beseffen zich dat zij en de rest van de bemanning nu vijanden van de staat zijn en zoeken hun heil op een klein eiland. Dat annexeren ze, om vervolgens een verboden zone van 200 mijl rondom het eiland uit te roepen. Aan hen de taak om te bewijzen dat ze onschuldig zijn.

In de VS zien recensenten gelijkenissen met Battlestar Galactica. Hoewel dat science fiction is, gedraagt de bemanning zich op het (ruimte)schip in die serie wel realistisch. Ook daar is de bemanning op zichzelf aangewezen, waarbij de dreiging van buitenaf en de strikte verhoudingen onderling voor de grootste spanning zorgen.



Nog zo’n serie waar ijzersterk in gespeeld wordt: Boardwalk Empire. De cast bestaat bijna alleen maar uit gasten met een typische kop, Steve Buscemi voorop. Zoals het elk goed crime-verhaal betaamt, schuwen de schrijvers helemaal niks. Drank, drugs, racisme en vooral heel veel moord, het is allemaal al voorbij gekomen. In het derde seizoen wordt het Nucky onder andere moeilijk gemaakt door nieuweling Gyp Rosetti, een Italiaanse gangster uit New York met lekker lange tenen. Als je al niet kijkt voor het sterke spel, het groffe geweld of het spannende verhaal, doe het dan voor de aankleding. Alsof je je in de jaren 20 van de vorige eeuw waant.



Ook terug is een van de meest bijzondere series van vorig seizoen: Once Upon a Time. Als er een Nederlandse versie zou zijn, zou die ongetwijfeld ‘Er was eens’ heten. De serie gaat namelijk over alle sprookjesfiguren die je van vroeger kent. Zo suikerzoet als die figuren in je herinnering waarschijnlijk zijn, zo buitensporig zijn ze ‘in het echt’. Sneeuwwitje, Roodkapje, Repelsteeltje en ga zo maar door; ze wonen allemaal in een dorp in de echte wereld, zonder dat ze weten dat ze sprookjesfiguren zijn.

In het eerste seizoen krijgen sommige karakters hun geheugen weer terug. Wat volgt is een strijd om de macht tussen de kwaadaardige Koningin uit Sneeuwwitje en Repelsteeltje die in dit tweede seizoen doorzet. Wat de serie vooral boeiend maakt is de haast archetypische achtergrond die alle sprookjesfiguren hebben. Ze kunnen er niet aan ontsnappen en het sijpelt op een leuke manier door in de manier waarop ze nieuwe beslissingen nemen. Alsof je weet hoe het af gaat lopen en daarom juist benieuwd bent. Laat je niet afschrikken door de sprookjes; Once Upon a Time is een gelaagd en volwassen drama.



De laatste nieuwkomer is een beetje een gok. Het kan namelijk twee kanten op gaan met Vegas. Het begint goed: de schrijvers zetten Sheriff Lamb, gespeeld door Dennis Quaid, tegenover ganster Vincent Savino. Die wordt gespeeld door Michael Chiklis, die je kunt kennen van serie The Shield, ook was hij The Thing in de Fantastic Four films. Waar Chiklis normaal getypecast wordt als spierbundel met een een agressieprobleem, is hij hier opvallend rustig en gemanierd. Dat werkt prima tegenover Quaid, die een Sheriff speelt zoals ze het mooist zijn: ruw, zuur en kortaf maar met een gouden hart. Als ik Indiana Jones persoonlijk niet zo hoog had zitten, zou ik hem daar mee vergelijken.

De serie speelt zich af in de jaren 60 en kent een stramien dat wel meer populaire series toepassen. Iedere aflevering is er een korte zaak, die binnen die aflevering wordt opgelost. Leuk voor de incidentele kijker, voor de trouwe fan is er ondertussen een groter, doorlopend verhaal. De serie zit vol symboliek: de sheriff, rancher en veteraan Quaid staat voor het nostalgische Amerikaanse verleden en loodrecht tegenover de gladde, snelle, egoïstische zaken-gangster van Chiklis die een stuk moderner is. Het gevaar dat dreigt: de losse aflevering zou de overhand kunnen nemen, ten koste van het grotere verhaal. Kun je net zo goed maar zo nu en dan kijken.