Twee schermen op een smartphone beter dan een?
Nieuws

Twee schermen op een smartphone beter dan een?

woensdag 23 januari 2013 11:32

Een smartphone met veel schermruimte die toch in je handpalm en broekzak past. De Medias W klap je gewoon open, maar niet zoals je zou verwachten.

Het idee van een tablet met twee touchscreens met een scharnier in het midden is niet helemaal nieuw. Microsoft mijmerde er met hun Courier in 2009 al over, al werd dat project uiteindelijk gestaakt. Sony kwam met een vergelijkbaar product, de Tablet P, een opvouwbare tablet met twee schermen van 5,5 inch. De gemene deler: je vouwt de tablets op à la Nintendo DS, met de schermen aan de binnenkant.

De Medias W van het uiteraard Japanse NEC doet het net even anders. De Android-telefoon heeft ook twee touchscreens met een scharnier ertussen, maar dat draait de andere kant op. Dicht geklapt zitten de twee 4.3 inch schermen dus aan de buitenkant van het toestel. Beide schermen hebben een resolutie van 540x960 pixels. Open geklapt hebben de schermen een diagonaal van zo'n 5,6 inch.

Het systeem zou met de twee schermen op verschillende manieren om kunnen gaan. Zo kunnen sommige apps, zoals Google Maps en de browser, over de twee schermen worden gespreid. Van sites wordt dan de volledige desktopversie weergegeven. Ook kunnen bepaalde apps op het tweede scherm worden gedraaid, zoals de browser, het fotoalbum of de app switcher. Je kan erook voor kiezen op beide schermen tegelijk dezelfde video te draaien, waardoor iemand tegenover je kan meegenieten.

The Verge kreeg de kans het toestel te gebruiken, en kwam erachter dat lang niet alle apps gebruik kunnen maken van het tweede scherm, dat dan gewoon leeg blijft. Het toestel wordt aangedreven door een 1.5 GHz dualcore processor. Dat lijkt voor gebruik met een scherm voldoende, open geklapt lijken animaties toch wat te haperen. Dicht geklapt is de telefoon overigens 12 millimeter dik.

Het toestel is door NEC in samenwerking met Japanse telecomreus NTT DoCoMo gemaakt en werd gisteren onthuld. De telefoon komt in april op de Japanse markt en maakt gebruik van Android 4.1. Een Europese release lijkt ver weg, maar is niet volkomen ondenkbaar. Toen NEC vorig jaar een preview gaf van het toestel, noemde het bedrijf de Medias W een 'global model'.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Doet me denken aan een prototype van een Microsoft tablet if telefoon. Op zich geen slecht idee.

 

Samsung is al druk bezig met de techniek voor opvouwbare schermen. Op deze manier zou je dan een smartphone kunnen openklappen naar een groter scherm. Gr Robert (http://www.mobiel-abonnement-vergelijken.com)

 

Nieuwsbrief