Twitter-peiling nog niet al te betrouwbaar
Nieuws

Twitter-peiling nog niet al te betrouwbaar

donderdag 13 september 2012 12:08

Een analyse van politieke tweets levert nog geen nauwkeurige voorspelling van de verkiezingsuitslag op, al komt het in de buurt.

Twee Nederlandse social media-analisten hebben geprobeerd op basis van tweets de verkiezingsuitslag te voorspellen. Ze gebruikten daarvoor de Twitter-monitoringtool Coosto. "Gelukkig zaten de andere peilingen er evenveel of zelfs verder naast, maar toch: we zaten er zwaar naast", concludeert een van de Twitter-peilers, Martijn Kriens van Upstream, de dag na de verkiezingen op Marktetingfacts.

Hij analyseerde samen met Rens Dietz van Coosto 550.000 berichten van 125.00 personen in de week voor de verkiezingen. Ze schatten de PvdA als grootste partij in met 36 zetels, gevolgd door de VVD met 35 zetels. In werkelijkheid waren de verhoudingen andersom en kregen beide partijen meer zetels. Ook de PVV werd in de Twitter-peiling te veel zetels toegedicht.

Via Twitter was niet goed te voorspellen dat mensen in het stemhokje relatief vaak voor de koplopers VVD en PvdA zouden stemmen. Al was dat deels wel te zien, schrijft Kriens. "De voorspellingen zijn gemaakt op basis van een zevendaags gemiddelde. In de loop van de week zag ik wel dat de cijfers van de laatste dagen opliepen, maar vond niet dat ik de gekozen systematiek moest verlaten." Binnenkort gaan de Twitter-peilers samen met de Vrije Universiteit evalueren hoe het systeem nog verder is te verbeteren.

De gewone peilingen waren ook niet allemaal even goed. Infiltranten hebben overigens geprobeerd om de peiling van Maurice de Hond, die via internet verloopt, te beïnvloeden. Dat mislukte omdat De Hond dat in de smiezen had.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief