Uitlegparty: Alle geruchten over de iPhone 5 en iPad Mini
Uitlegparty

Uitlegparty: Alle geruchten over de iPhone 5 en iPad Mini

woensdag 05 september 2012 12:30

In voorbereiding op Apple's perspresentatie op 12 september: alles wat we al weten over de iPhone 5 en iPad Mini op een rij.

Over de nieuwe iPhone en iPad Mini is al veel geschreven. Zo veel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Elke dag lekken er prototypes, onderdelen of nieuwe specificaties uit, en we weten tot op de dag van vandaag nog steeds niets zeker. Zelfs de naam van de nieuwe iPhone, die in de volksmond de iPhone 5 wordt genoemd, is onbekend. De iPhone 5 is een ietwat vreemde naam, aangezien het officieel Apples zesde smartphone is (maar wel van de vijfde generatie). Een hint zou de uitnoding voor Apple's mediaevent zijn. In de schaduw van de 12 zou je een 5 kunnen zien. Een andere mogelijke naam zou The New iPhone zijn – net als The New iPad -, die mede één van de belangrijkste geruchten ondersteunt: de nieuwe iPhone zou namelijk voor het eerst in vijf jaar een groter scherm krijgen.

Van 3,5 naar 4 inch
Als er één gerucht is dat lijkt te gaan kloppen, is dat de nieuwe iPhone een groter scherm krijgt. Het is een grote stap voor Apple, dat al sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007 een 3,5 inch scherm gebruikt. Het nieuwe scherm, dat waarschijnlijk 4 inch meet, zou een resolutie van 1136 bij 640 pixels krijgen. De iPhone 4S heeft een resolutie van 960 bij 640 pixels. De breedte blijft dus hetzelfde maar het scherm wordt een stuk langer. Dat betekent meer tweets, e-mails en andere content die je in één oogopslag kunt zien.

Het grotere scherm heeft volgens de geruchten geen negatief effect op de dikte van de nieuwe iPhone. Integendeel: de nieuwe iPhone zou 1,7 millimeter dunner dan de iPhone 4S worden en in totaal 7,6 millimeter dik zijn. En hoewel die vermindering niet veel lijkt voor te stellen, is het verschil bij prototypen direct te zien. Deze vermindering in dikte komt grotendeels door de nieuwe schermtechnologie en ook het verwachte unibody-design van de nieuwe iPhone draagt zijn steentje bij. Door het unibody-design zou het toestel uit één vaste en dunne behuizing bestaan. De achterkant van veel gelekte prototypen bestaat veelal uit twee verschillende kleuren. Een recent 'betrouwbaar protype' heeft echter een compleet zwarte en matte achterkant. Daarom wordt over het gebruikte materiaal nog flink gespeculeerd, maar aluminium, plastic en keramiek worden het meest genoemd.

De iPhone 4S en een werkend prototype van de iPhone 5 naast elkaar. Hoe deze Amerikaan aan een werkend prototype van de iPhone 5 komt, blijft een raadsel.

Kleinere dockconnector
Een andere grote stap voor Apple is de verandering van dockconnector. De iPhone heeft sinds de lancering een 30 pinconnector, maar Apple’s nieuwe smartphone zou een 19 pinconnector krijgen. Hierdoor is de dock connector ongeveer twee keer zo klein. Het is ook mogelijk dat de nieuwe dockconnector digitale audio in plaats van het huidige analoge audio doorvoert. Veel producenten van iPhone-accessoires hopen echter het tegenovergestelde, want deze vernieuwing zou betekenen dat veel bestaande accessoires zoals docks en FM-transmitters niet meer met de nieuwe iPhone werken.

Door de verkleining van de dockconnector is er ook plaats voor de koptelefooningang, die volgens de geruchten voortaan aan de onderkant te vinden is. Hierdoor beschikt de bovenste rand van de nieuwe iPhone alleen over een aan-uitknop. Het simkaartslot aan de rechterzijde wordt mogelijk verkleind, want providers zijn massaal nano-simkaarten aan het inslaan. De nieuwe iPhone wordt ook zeer waarschijnlijk met vernieuwe oordopjes geleverd die een meer gestroomlijnd design hebben.

Meer kracht
Het is logisch dat de nieuwe iPhone op betere hardware gaat draaien. De huidige processor van de iPhone 4S en de iPad 2 is de A5, waarbij de laatste iPad over een verbeterde versie van deze processor beschikt: de A5X. De kans is echter klein dat de nieuwe iPhone ook de A5X krijgt, want deze processor verbruikt relatief veel energie. Een snellere en zuinigere versie van de A5 of een geheel nieuwe A6-processor liggen meer voor de hand. Of de A6 een quadcore-processor wordt, valt nog moeilijk te zeggen. NVIDIA heeft in ieder geval met hun Tegra 3-chip bewezen dat de toevoeging van een zuinige vijfde core bij een quadcore-processor enorm gunstig voor de standby-tijd is.

Een andere logische verbetering is de verhoging van het werkgeheugen. De iPhone 4 en 4S beschikken over 512 mb werkgeheugen waar beide smartphones nog prima op draaien. Een verhoging naar 1 gb zou fijn zijn, met name omdat nieuwe of geüpdate apps en games vaker meer geheugen vergen. De geheugen-upgrade zou Apple overigens weinig moeite kosten, want het verandert vrijwel niets aan de indeling van hardware van de nieuwe iPhone.

NFC en 4G
De geruchten over nieuwe verbindingsmogelijkheden worden vager. De nieuwe iPhone zou bijvoorbeeld Near Field Communication (NFC) kunnen gaan ondersteunen, dat samen met Apple’s nieuwe app Passbook een goede combinatie vormt. Passbook is een digitale portemonnee met tickets en pasjes die mogelijk via NFC geactiveerd kunnen worden. Het nadeel van NFC is dat de chip vrij groot moet zijn om een stabiele connectie te verzekeren en veel energie verbruikt. De meeste Android-smartphones beschikken wel over NFC, maar tot op heden heeft de kersverse verbindingsmogelijkheid in Nederland weinig functionaliteit.

De (toekomstige) Nederlandse iPhone-bezitter heeft ook weinig aan de mogelijke toevoeging van 4G-ondesteuning. Dat er 4G-ondersteuning komt, beweren veel Amerikaanse media, waar het snellere 4G door telecomproviders als Verizon en Sprint al breed wordt aangeboden. Mocht de nieuwe iPhone toch 4G ondersteunen is dat geen ramp: het nieuwe netwerk moet nog in Nederland op grote schaal worden uitgerold en de 4G-ondersteuning heeft geen (bekende) directe invloed op de huidige mobiele verbinding.

Wanneer?
De iPhone 4S werd in oktober 2011 aangekondigd, terwijl de iPhone 3G, iPhone 3GS en iPhone 4 alledrie tijdens Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni zijn geïntroduceerd. Het lijkt erop dat de nieuwe iPhone nog deze maand wordt aangekondigd. Dit gerucht wordt versterkt door de vakantiestop bij de Amerikaanse telecomprovider Verizon: vanaf 21 september mogen medewerkers niet meer op vakantie zijn of gaan. Ook heeft Apple een officiële uitnodiging verstuurd voor een persevenement op 12 september, waarbij wordt verwacht dat het bedrijf de nieuwe iPhone aankondigt.

iPad Mini
Over de nieuwe en kleine iPad Mini zijn minder details bekend. Het scherm zou 7,85 inch worden (Jobs vond dit toch goed) en dat is een stuk kleiner dan het 9,7 inch-scherm van de huidige iPad. De iPad Mini is al opgedoken in iOS-logbestanden met de codenamen iPad2,5 en iPad2,6. Omdat de huidige iPad-generatie de codenaam iPad3.x heeft, zou dit kunnen betekenen dat de iPad Mini op de hardware van de iPad 2 is gebaseerd. En dat is zeer waarschijnlijk, want de iPad Mini moet aanzienlijk goedkoper worden dan de huidige iPads.

De behuizing van de iPad Mini wordt volgens de geruchten ook een stuk dunner en de rand om het scherm is verkleind. Hierdoor oogt het scherm wat groter en door de kleinere en dunnere behuizing zou de iPad Mini gemakkelijk voor een langere tijd met één hand vast te houden zijn. De 7 inch tablets van Google en Samsung en verschillende ebookreaders zijn qua formaat erg handig om mee te nemen en om een langere tijd mee te lezen.

Het zou een slimme strategie van Apple zijn om de twee nieuwe apparaten gescheiden op de markt te brengen. Hierdoor kunnen ze beide maximaal verkopen zonder elkaar in de weg te zitten. Het gerespecteerde persbureau Bloomberg heeft via bronnen uit Apples productietak vernomen dat de iPad Mini vanaf oktober in de verkoop gaat. Dit is in lijn met de verwachting dat de nieuwe iPhone als eerste wordt aangekondigd en op de markt komt. Maar zoals bij alle beweringen in dit artikel: we weten nog steeds niets zeker. Stay tuned!

De foto's van de iPhone zijn gemaakt door 'ChrisBrownie91'

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

iphone5 komt misschien helemaal niet op de markt...

http://www.androidworld.nl/128141/goophone-chinese-iphone-5-kloon-met-an...

 

Apple is heer en meester
(of je het leuk vind of niet)
De hele wereld is in rep en roer want een man in koltrui komt ze vertellen dat hun topper weer wat bijgeschaafd is
En ze hebben al het geld van de wereld, ze hebben alles in handen de hele wereld is ios geschikt gemaakt , en als het op rechtzaken aankomt winnen ze keer op keer met geld koop je alles de beste advocaten met of zonder slagroom

 

Heer en meester in hersenspoelen ok. Maar verder zijn ze alleen afhankelijk van wat bedrijven als Samsung en Sharp bedenken voor ze. Verdiep je eens in de onderdelen die ze gebruiken.

Die 100 miljard op de bank is overigens voor bijna de helft van de aandeelhouders voor het geval je alleen berichten leest die je aanstaan.

Rechtzaken winnen ze alleen in het patriottische amerika waar de uitslag al van te voren vaststaat. De rest van de wereld wijst naar hun voorhoofd.

 

Elke keer weer een teleurstelling. Je verwacht dat zo'n multinational toch met echt iets leuks komt. Tot nu toe zie ik het gat met de concurrentie alleen nog groter worden. Jammer Apple ik zie opnieuw geen innovaties.

 

Het laatste geucht is toch écht een 8 pinsdockconnector is.
Eerst was het inderdaad 19 pins, toen werd het 9 pins en nu 8 pins.

Waar ik een hekel aaan heb is dat mensen zeggen dat na Steve Jobs z'n dood (nog geen jaar geleden) er al geen innovatie meer is.
Het design van de Macbook veranderd toch ook niet iedere 2 jaar!!
En ik vind nog steeds dat ze met mooie designen komen!

 

De iphone is er al 5 jaar en elk jaar wordt het concept verder uitgemolken.
Van iPhone naar iPod touch naar iPad. En vervolgens elk jaar weer een nieuwe met minimaal verschil.
De iPhone is op de eerste plaats al niet veel meer dan een GSM gemixt met een PDA. Innovaties waren er al niet voor Jobs overlijden.

 

Ik zag op <a href="http://ipad-mini.nl">http://ipad-mini.nl</a> dat er ook al foto's uitgelekt zijn.Het model ziet er nice uit. Ik vind de normale iPads soms wel 'lomp' groot en ik denk dat de mini een goede tussen oplossing wordt, tussen de iphone en normale ipads.Als het goed is komt ie in oktober uit, ga hem onder de kerstboom vragen :D

 

@ikkuh
Ik ben het met je eens hoor
Mijn opmerking was ook niet perdefenitie pro apple
Maar alleen bedoeld zoals het er nu voor staat en idd technieken van samsung LG etc

 

@ikkuh. Zo zeg jij bent een frustie! De apple haat zit diep bij jou he. Nou, hier heb je een aai over je bolletje. Niet meer huilen nu he. Dan kan je misschien vanaf nu commentaar geven met een beetje normale inhoud.

 

@ikkuh Samsung, Sharp, LG etc. beschikken over technologie, echter niet over alle andere capaciteiten om de gehele keten van idee tot supersuccesvol vermarkt product op álle vlakken onder controle te krijgen én daarbij gebruik te maken van kwaliteitsleveranciers en kwaliteitsservices. Eenzijdig de technologie in bezit hebben is dus één ding, hoe goed het ook is, het combineren met producten van derden en succesvol vermarkten is duidelijk iets heel anders! Dát is Apple. Scoren met kwaliteit, design (oog voor detail), beleving, marketing dát is Apple.
Het is een way of life, niet zomaar een... "telefoon". En weetje: Apple slaagt hier gewoon sinds oprichting jaar op jaar weer in, sinds oprichting!
Kortom, je vergelijkt Apples met peren.

 

De behuizing wordt waarschijnlijk van hoogwaardig aluminium, aldus deze <a href="http://www.mijnipadmini.nl/">bron</a> waar zojuist foto's zijn opgedoken.

Ook dat het bijna zeker is dat het scherm 7,85 inch groot wordt, toch net iets fijner dat de 7 inch tablets die nu verkrijgbaar zijn

 

Hoe deze Amerikaan aan een werkend prototype van de iPhone 5 komt, blijft een raadsel......
Nou dat is niet zo moeilijk, want in China worden al iphone5 clonen verkocht, die overigens een hogere resolutie hebben dan de verwachtte echte apple iphone5,
Kijk hier voor deze goophone5 www.gizchina.com
Overigens vind ik dat er nu al veel betere toestellen worden gemaakt, dan de te verwachtten iphone5. Oppo find5 is bv voor rond de 300 euro over een week te koop, dit toestel is dunner met een 5 inch scherm met zeer hoge resolutie, 2gb ddr3 ram geheugen, een quad-core , een 12 megapixel camera plus 5 megapixel, met highspeed frame shoot, face en smile detection, en ingebouwd montagesoftware zodat uit een in serie gemaakte groepsfoto alle aanwezige personen automatisch de beste gezichtsexpressie meekrijgen in het eindresultaat. En de OPPO FIND5 is ook nog zo sterk dat je er spijkers mee in een plank kunt slaan. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat uit China nu wekelijks nieuwe modellen verschijnen die de huidige toestellen hier bij de Europeesche telefoonboeren grandioos verslaan in elk opzicht, inclusief de iphone5 die nog moet arriveren...

 

Nieuwsbrief