Uitlegparty: Android Honeycomb

Uitlegparty: Android Honeycomb

09-02-2011 11:54 Laatste update: 29-04-2018 01:25

De eerste tablets met Android 3.0, oftewel Honeycomb, komen eraan. Voor tablets heeft Google tal van aanpassingen gemaakt.

Deze lente stappen bijna alle grote elektronicamerken op de tablettrein die vorig jaar op stoom is gekomen door de iPad. Veel fabrikanten - met als uitzonderingen HP en RIM - kiezen daarbij voor Google's Android. Op smartphones is dat inmiddels al het populairste systeem. Maar telefoons zijn geen tablets, ook al verkoopt Samsung sinds november de kleine tablet Galaxy Tab met een reguliere Android-versie.

Google vond dat niet de beste oplossing en heeft nu allerlei aanpassingen in Android gemaakt om het systeem beter en makkelijker te laten werken op de grotere touchscreens in tablets. Het resultaat is Android 3.0, ook wel Honeycomb geheten.

App-previews en betere notificaties
Opvallendst aan Honeycomb is de gebruiksinterface: die ziet er anders uit dan in de telefooneditie. Op het hoofdscherm zie je dat meteen. Er is meer ruimte voor widgets die meer mogelijkheden hebben, zoals het tonen van previews van openstaande apps. Dat is een groot voordeel ten opzichte van iOS, dat nog altijd alleen icoontjes per app toont, zonder actuele gegevens. Bij Honeycomb zie je de laatste informatie in een app sneller zonder dat je altijd hoeft te klikken om hem fullscreen te openen.

Er zijn ook nieuwe manieren om te navigeren en Honeycomb gaat anders om met notificaties. Gaat dit op telefoons via de open te schuiven balk bovenin, in het nieuwe systeem gaat het via pop-ups aan de rechter onderkant van het scherm. De berichten zijn ook geavanceerder. Zo leiden ze vaker direct naar allerlei functies op de tablet en tonen ze waar mogelijk foto's van afzenders. Ook multitasking is makkelijker en sneller geworden.

Visuele effecten en 3d
Honeycomb is grafisch een stuk geavanceerder geworden. De rijkere interface heeft allerlei vloeiende en visuele 3d-effecten, waarvan de apps voor bijvoorbeeld YouTube en e-books al gebruik maken. Honeycomb maakt ook geavanceerdere 3d-games mogelijk, zodat het systeem ineens een stuk interessanter wordt voor spelletjes. Met Honeycomb kunnen apps gebruikmaken van twee processorkernen, zodat zwaardere programma's vlotter draaien.

Apps kunnen voortaan bestaan uit kleine onderdelen die naadloos kunnen samenwerken. De nieuwe Gmail-app voor Honeycomb is hiervan een voorbeeld: panelen en knoppen passen zich aan bij het bekijken van de inbox of een bericht. Dat moet het gebruiksgemak verhogen. Het is een stap voorwaarts ten opzichte van de manier waarop Android nu omgaat met zijn Menu-optie (extra kliks voor meer opties) en de terugknop. Het wordt makkelijker om precies de opties te vinden die er per scherm het meest toedoen.

Schermruimte benutten
Het systeem gebruikt de grotere schermruimte beter in meerdere standaard-apps. Zo toont de Honeycomb-browser websites in verschillende tabbladen in plaats van in losse vensters zoals op de telefoon. Daardoor is het makkelijker op het scherm meerdere sites te bekijken en er tussen te switchen. Op smartphones is daarvoor nu eenmaal niet genoeg plek op het scherm. Ander voorbeeld: de Gmail-applicatie heeft nu twee kolommen, zodat navigeren en beheren van berichten eenvoudiger gaat.

Diverse Google-apps, zoals Gmail, hebben een zogeheten Action Bar, die altijd zichtbaar is en die per app verschilt. De Action Bar in Gmail is vooral handig voor het verplaatsen van berichten naar het juiste mapje. Het toetsenbord is ook aangepast op het grotere schermformaat, waarbij de letters anders zijn gepositioneerd, zodat typen beter moet gaan. Ook knippen-en-plakken is vereenvoudigd via een Action Bar.

Videobellen
Op multimediagebied zijn er enkele verbeteringen. Zo heeft Google Talk nu ook videochat gekregen. Alle Android-tablets hebben hiervoor een frontcameraatje gekregen. Videobellen zal ongetwijfeld ook op de telefoonversies van Android snel beschikbaar komen. De videokwaliteit was tijdens de eerste demonstraties door Google overigens verrevan indrukwekkend, maar dat kan ook aan de netwerkverbinding ter plekke hebben gelegen. Ook de camera-interface is uitgebreid met meer instellingen via een draaifunctie.

Versleuteling
Voor gebruik in zakelijke it-omgevingen heeft Honeycomb ook allerlei extra functies. In Android 2.2. zat al de mogelijkheid op afstand gegevens te verwijderen en wachtwoordbeheer. Met Honeycomb zijn er extra wachtwoord-opties bijgekomen zoals het automatisch vervallen van wachtwoorden. En, niet onbelangrijk, het is nu mogelijk alle gegevens op de tablet te versleutelen.

Honeycomb op smartphones?
Honeycomb lijkt alleen gericht op tablets, maar dat is maar tijdelijk zo. Hoe het nieuwe systeem zich verhoudt tot Gingerbread (Android 2.3) is op basis van uitspraken deze week van fabrikant Viewsonic wat duidelijker geworden. Het lijkt erop dat versie 2.4 van Android, die in april verschijnt, ondersteuning van Honeycomb-apps op smartphones toevoegt. Oftewel: apps die grotere schermen en twee processorkernen ondersteunen werken straks ook op Android-telefoons.

Veel nieuwe tablets, maar ook smartphones, krijgen dit jaar al dual-core processoren. Dat betekent een snelheidswinst, vooral als je meerdere apps tegelijk gebruikt. Met 2.3 is dat nog niet mogelijk, zodat er een nieuwe versie moest komen. Android 2.4 blijft trouwens wel Gingerbread heten, net als 2.3. Momenteel heeft alleen de Nexus S al Android 2.3 en wellicht slaan veel fabrikanten die editie wel helemaal overslaan om meteen over te gaan op 2.4.

Verder dan iOS?
Al met al biedt Honeycomb een breed palet aan functies en aanpassingen, speciaal ontworpen voor tabletgebruik. Of Android hiermee het ideale tabletsysteem is, daarvoor is het nog wat vroeg. Het is wachten tot de eerste tablets met het systeem zijn verschenen om te bepalen of het allemaal echt zo intuïtief en gebruiksvriendelijk werkt als Google belooft.

Wat betreft mogelijkheden gaat Honeycomb op dit moment op veel punten verder dan Apple's iOS. Grote voordeel van de iPad blijft het uitgebreide app aanbod. Want nu zijn er nog nauwelijks speciale Honeycomb-apps, die de nieuwe interface en technische mogelijkheden gebruiken. Maar de inhaalslag - die Google op mobiel al succesvol heeft gemaakt - is op tablets eindelijk ook begonnen.