Uitlegparty: Find my phone
Uitlegparty

Uitlegparty: Find my phone

dinsdag 17 april 2012 12:26

Telefoon of tablet kwijt? Geen nood. Er zijn apps die je helpen hem te traceren. Ze doen alleen niet allemaal hetzelfde.

De talloze verhalen over dieven die zijn opgepakt dankzij de Find My iPhone-app ten spijt, zijn er nog altijd mensen die geen apps hebben geïnstalleerd om hun toestel te traceren bij verlies of diefstal. Apple introduceerde Find My iPhone in 2009 als dienst voor Mobile Me-klanten, maar sinds twee jaar is de traceer-app ook voor alle iPhone-bezitters beschikbaar. Inloggen gaat met je Apple ID, waarna Find My iPhone probeert alle iOS-apparaten waarop met jouw account recent is ingelogd te traceren. Dat kunnen overigens ook iPads zijn.Als het toestel aanstaat en online is, kan je met Find My iPhone de locatie van het apparaat live volgen. De app geeft adresgegevens door.

Met Find My iPhone is meer mogelijk. Er zijn op afstand geluiden af te spelen of berichten naar het gestolen toestel te sturen om de dief gek te maken. Ook is hij extern te vergrendelen of zelfs helemaal te wissen op afstand. In dat laatste geval is hij daarna niet meer te traceren.

Windows, Blackberry, Android
Apple is hierin niet uniek. Ook voor Blackberry en Windows Phone zijn er vergelijkbare apps beschikbaar voor het terugvinden van verloren toestellen. Ze werken via Windowsphone.com en Blackberry.com/protect. De Windows Phone-app toont een kaart met de locatie van de telefoon. Gebruikers kunnen hem ook op afstand laten overgaan, berichten naar het toestel sturen, een nieuw wachtwoord instellen of het apparaat wissen. Blackberry Protect heeft soortgelijke functies.

Voor Android bestaan de meeste traceer-apps. Een van de populairste is het gratis Avast Mobile Security, een uitgebreide beveiligingsapp met onder meer een virusscanner. Maar de app kan ook de locatie doorgeven, zelfs als de dief van simkaart wisselt, wat bij de iPhone niet kan. Veel dieven gooien meteen de oude simkaart weg om tracering tegen te gaan. Avast kan ook op afstand sms-commando's uitvoeren, zoals het af laten gaan van een sirene. Vergelijkbare functionaliteit vind je op diverse andere Android-apps, zoals Wheres My Droid en Anti Droid Theft. De laatste app kan ook op afstand kiekjes maken met de mobiele camera en deze doorsturen. Hij is echter relatief makkelijk te deïnstalleren, terwijl de Avast-app binnen Androids appbeheer verborgen blijft.

Sms-commando's
Voor traceren van telefoons op afstand is niet altijd een mobiele verbinding nodig. Voor Find My iPhone geldt dat wel, maar met Avast is de locatie ook per sms op te vragen. Enkele betaalde anti-diefstal-programma's bieden nog meer opties op dit vlak. De Android-app Cerberus Anti Theft (3 dollar) is eveneens per sms te bedienen, ook wanneer er een andere simkaart in het toestel is gestopt. De app kan de gps-locatiebepaling inschakelen.

Probleem bij het traceren van verloren apparaten is dat de gebruiker de applicaties al op zijn toestel moet hebben gezet voordat hij hem kwijt raakt. Als dat niet zo is, biedt de Android-app Plan B nog een oplossing. Na inloggen met dezelfde Google-gebruikersnaam als waarmee de gestolen Android-telefoon is geregistreerd, is de applicatie op afstand te installeren. Per e-mail stuurt Plan B gedurende tien minuten de locatie door, niet langer. Daarna het toestel localiseren kan door een sms met het commando 'locate' te sturen vanaf een andere telefoon.

Geen huiszoeking
Als je de locatie van je verloren gadget hebt achterhaalt, wil dat niet altijd zeggen dat de dief ook snel in de kladden wordt gevat. De politie mag niet altijd een huiszoeking doen op locaties die via dit soort apps zijn achterhaald. Zo gaf het Openbaar Ministerie in maart geen gehoor om bij twee adressen in Deventer op zoek te gaan naar een gestolen iPad. Volgens het OM was er meer informatie nodig dan alleen de plaatsbepaling via een app. Zo moest de iPad bijvoorbeeld in de vensterbank te zien zijn, liefst met een herkenbaar hoesje, aldus het OM.

Meer bewijzen vergaren
Het kan dus zin hebben om apps te gebruiken die meer informatie over de mogelijke dief verzamelen. Zo kan de app Cerberus (Android) vijf minuten geluid opnemen via de microfoon in de telefoon en een lijst met recente gesprekken opvragen. Allemaal extra materiaal waar de politie wellicht iets mee kan.

Met de software Prey Project is ook het mogelijk op afstand schermafbeeldingen van het gestolen apparaat te maken, waar bijvoorbeeld gegevens over de dief in staan. Prey Project werkt op Android-, Windows- en Apple-apparaten. Dankzij Prey kreeg onder meer een slachtoffer van de rellen in Londen vorig jaar zijn Macbook terug.

De nieuwe Nederlandse app Datapolice - beschikbaar voor Android, Blackberry en Symbian - biedt naast tracking per sms ook een rapportage bij een simkaart-wissel, inclusief de locatie en het nieuwe telefoonnummer. Datapolice kan ook op afstand foto's maken en zelfs meeluisteren met het apparaat. De app maakt automatisch een foto van de dief als hij drie keer een foute pincode invoert op het toestel. Datapolice is echter ook een van de duurste diensten: een jaarabonnement kost 18 euro.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief