Uitlegparty: Google's Project Glass

Uitlegparty: Google's Project Glass

09-07-2012 14:45 Laatste update: 28-04-2018 06:49

Google's camerabril met augmented reality komt eraan: een impuls voor draagbare technologie of slechts vreemd speelgoed?

Project Glass heet het project van Google X, het onderzoekslaboratorium van Google, geleid door oprichter Sergey Brin. Doel is het ontwikkelen van een zogeheten head-mounted display, een draagbaar computerscherm, met ingebouwde camera. Het prototype heeft een transparant glazen schermpje, dat is te monteren op een bril.

Nieuw is dat idee niet. Er zijn al enkele transparante videobrillen, waaronder een exemplaar van Epson, dat werkt met een Android-accessoire. De Epson-bril is te koop voor zo'n 600 euro, maar is wel erg groot uitgevallen.

De Google-bril is de nieuwste in een reeks van augmented reality-brillen. Maar het Google-project heeft tot nu toe veel meer media-aandacht gegenereerd. Dat is niet vreemd. De prototypes van Project Glass zien er kleiner en dunner uit dan andere head-mounted displays. Het is een piepklein glazen schermpje dat maar een deel van je oogveld in beslagneemt. Het schermgedeelte lijkt klein genoeg om uiteindelijk te verwerken in normale brillen.

Je kan informatie ontvangen binnen je gezichtsveld. De bril werkt ook met spraakbediening en tekst-naar-spraak. Je kan dus zowel berichten dicteren als e-mails inspreken. Google publiceerde in april dit filmpje over het concept:

Bovendien heeft Google een camera ingebouwd. Die camera is cruciaal, vertelde Sebastian Thrun van Google X in een televisie-interview. "Ontvangen van informatie is interessant, maar het belangrijkste volgens ons is het delen van ervaringen met anderen. Anderen kunnen als het ware door mijn ogen kijken."

Het prototype
Het eerste resultaat van Project Glass is de Google Glass Explorer Edition, die eind juni tijdens de Google I/O-conferentie is aangekondigd. Ontwikkelaars konden het prototype daar bestellen voor 1500 dollar. Begin volgend jaar krijgen ze de bril geleverd. De bedoeling is dat ontwikkelaars in de maanden erna allerlei apps voor de bril kunnen gaan maken. Net als met smartphones zal dit nieuw apparaat vooral nuttig zijn door alle applicaties die je ervoor kan downloaden.


Scherm voor je oog

Project Glass moet leiden tot een nieuwe manier om informatie weer te geven. Het gaat dan grotendeels om dezelfde informatie waarvoor je nu naar een schermpje in je hand kijkt. Door de bril te koppelen aan een smartphone zou je berichten, updates, instructies en dergelijke recht voor je kunnen zien, terwijl je ook de wereld om je heen kan zien. Als je naar je telefoon kijkt, kan je niet tegelijkertijd naar de weg of stoep voor je kijken, of naar de persoon die tegenover je zit. Met de Google-bril zou dat wel kunnen.

Toch leidde de onthulling van Project Glass in april tot allerlei parodiefilmpjes waarbij juist werd gedaan alsof je met zo'n bril op juist meer afgeleid zou zijn. Maar naar je telefoon kijken als je over straat loopt, is toch echt gevaarlijker.

Volgens Google is het dragen van zo'n bril socialer dan de hele tijd naar je mobieltje turen. Oprichter Sergey Brin omschrijft het idee achter Project Glass als 'de wereld ervaren zoals hij is, zonder dat je de hele tijd met een mobieltje in je handen zit te rommelen'. "Iets dat je makkelijk toegang geeft tot informatie, zonder dat je erdoor wordt beperkt."

Toch moet ook die bril bediend worden en die bediening is behalve met spraak ook met knopjes mogelijk, zo demonstreerde Brin tijdens een tv-interview. Hij zien dat er onder meer aanraakgevoelig gedeelte zit in de poot van de bril. Hij gebruikte hem om een foto te maken en de juiste foto op te roepen.

Camera
De belangrijkste toepassing voor de gewone consument is het maken van foto's en filmpjes vanuit het eigen gezichtsstandpunt. In de meeste cases die Google tot nu toe heeft laten zien rond Project Glass, komt de camerafunctie voor. Dat spreekt ook het meest tot de verbeelding. Zo publiceerde Google onlangs een filmpje van een moeder die met de bril foto's maakt van haar baby, die niet is afgeleid door een camera. "De baby lacht naar gezichten, niet naar camera's." En je bent zelf ook minder bezig met het bedienen van het apparaat als het maken van foto's zo makkelijk wordt als een paar keer snel knipperen met je ogen.

Het meest indrukwekkende voorbeeld van de camera in de bril was live tijdens Google I/O te zien: skydivers, abseilers en mountainbikers stremden live video vanaf de brillen naar een gezamenlijke Google+-hangout:

Nuttig
In welke situaties kan zo'n augmented reality-bril nog meer nuttig zijn? Een voorbeeld kan zijn een tour door een onbekende stad: op de bril zie je informatie over wat je om je heen ziet en instructies over de te volgen route. Staand in een drukke metro kan je je mails lezen of je kan op de fiets de Buienradar zien. Denk ook aan omstandigheden waarbij geen knoppen of touchscreens mogen worden aangeraakt, zoals in ziekenhuizen. Voor wetenschappers, militairen, politie-agenten, hulpdiensten en bewakers zijn er ongetwijfeld ook wel toepassingen te bedenken.

Privacy
Er zijn ook minpunten te bedenken. Dit soort brillen kan gevolgen hebben voor de sociale interactie. Nu nog zie je als iemand meer met zijn mobieltje bezig is, dan met zijn omgeving, maar met deze brillen is dat lastiger te onderscheiden. Vergelijk het met de verwarring die ontstaat als iemand in het openbaar tegen zichzelf lijkt te zitten praten, totdat je zijn piepkleine Bluetooth-headset ziet. Je bent ergens, maar tegelijkertijd ben je er niet met je gedachten.

Ook voor de privacy kan dit implicaties hebben. Het leidt tot nieuwe vormen van informatieverzameling. Een telefoon is al een erg persoonlijk apparaat dat we vaak bij ons hebben, maar hij ligt ook wel eens uren op tafel, op het nachtkastje of ergens anders waar je 'm bent vergeten. Van dit soort ar-brillen is meteen duidelijk dat ze worden gedragen door een mens. Dat kan handig en storend tegelijk zijn. Stel dat Whatsapp kan weergeven dat een vriend op dit moment zo'n bril op heeft, dan kan je er dus zeker van zijn dat hij jouw berichtje ook meteen ziet. Dat terwijl het maar afwachten is of iemand naar zijn telefoon kijkt.

Ook is het met dit soort brillen nog makkelijker om stiekem foto's en filmpjes te maken. Mocht de technologie zover komen dat camera en schermpje onzichtbaar in gewone brillen zijn te verwerken, en daar lijkt het wel naar toe te gaan, dan kan je er nooit meer zeker van zijn dat je niet wordt gefilmd. Of dat iemand via gezichtsherkenning weet wie je bent. Voor paranoïde mensen is dan geen brildrager meer te vertrouwen. Maar tot op zekere hoogte gelden al die bezwaren ook al voor smartphones, alleen zijn die wat meer zichtbaar.

Advertenties?
Wat levert het Google eigenlijk op? Voorlopig in elk geval een heleboel aandacht. Het bedrijf verdient echter het meeste geld aan advertenties, dus de vraag is of er ook locatie-gebaseerde advertenties op de brillen worden getoond. Waarschijnlijk wordt het ook wel mogelijk zoekopdrachten, al dan niet met spraakherkenning, uit te voeren, waarbij er natuurlijk ook advertenties staan.

Maar Google zou wellicht toch geld kunnen verdienen aan het apparaat zelf. Het bedrijf brengt immers met de Nexus 7-tablet en de Nexus Q-mediastreamer ook zelf nieuwe apparaten op de markt. Weliswaar tegen een lage prijs, omdat ze bedoeld zijn als stimulans voor Android, maar toch.

De concurrentie
Project Glass staat niet op zichzelf. Tal van technologiebedrijven werken aan soortgelijke augmented reality-brillen. En dat zijn niet allemaal obscure startups. Zo lekte onlangs uit dat Microsoft bezig is met het ontwikkelen van Kinect Glasses, ar-brillen die in eerste instantie bedoeld lijken voor gaming. Fabrikant Olympus heeft ook een augmented reality-bril in de maak, vreemd genoeg nog zonder ingebouwde camera. En Apple heeft ook de nodige patenten rond head-mounted displays.

De toekomst
Project Glass lijkt futuristischer dan het is. De eerste Google-bril is misschien al volgend jaar te koop. Sceptisch? Kijk nog eens goed naar dit project en je ziet de toekomst van technologie. We kijken al dagelijks urenlang naar schermen. Eerst naar monitoren op het bureau, nu steeds vaker naar de schermpjes in onze handen en straks naar een schermpje vlak voor je oog.

Als de techniek en de mens er klaar voor is, dan komt het scherm op lange termijn misschien zelfs op je oog te zitten. Dan blijkt Project Glass op lange termijn slechts een opmaat tot eenbionische contactlens. Sci-fi? Nee, de eerste van dat soort lenzen is er al.