Uitlegparty: Online opslagdiensten
Uitlegparty

Uitlegparty: Online opslagdiensten

woensdag 02 mei 2012 13:46

Eerst was er alleen Dropbox. Nu ook Google Drive, Microsofts SkyDrive en Apple's iCloud. Welke cloud is de beste voor jou?

Dropbox
Algemeen bekend en met een reden. Dropbox is gewoon doodsimpel in het gebruik. Je hebt een map en alles wat je in die map zet, staat ook op de servers van Dropbox. En binnen een paar klikken heb je bestanden of mappen met hele groepen gedeeld. Dropbox is er voor Windows, Mac en Linux daarnaast zijn er apps voor iOS, Android en BlackBerry. Omdat Dropbox er al een aantal jaar is, heeft de dienst een voorsprong op alle andere cloud-diensten in dit lijstje. Ontzettend veel ontwikkelaars zijn aan de slag gegaan met de API van Dropbox, waardoor de meest uiteenlopende apps naadloos in verbinding staan met Dropbox.

Bij Dropbox krijg je 2 gigabyte opslagruimte gratis. Extra ruimte kun je er voor niets bij krijgen door dingen te doen als je vrienden voor Dropbox uitnodigen. Wil je nog meer, dan kost 50 gigabyte extra ongeveer € 75 per jaar, voor 100 gigabyte betaal je € 150 per jaar. Ook biedt Dropbox een terrabyte ruimte speciaal voor teams.

Google Drive
Met Drive heeft Google hun principe van Docs eigenlijk gewoon flink uitvergroot. De webinterface is grofweg hetzelfde, maar nu kun je praktisch elk bestand uploaden. Veel bestanden kun je ook nog eens direct in de webinterface openen. Dat loopt van .doc tot complete Photoshop-bestanden. Delen van mappen of bestanden gaat precies zoals je het gewend bent met Google Docs. Groot voordeel van Google Drive is dat je bij het zoeken profiteert van al Google’s zoek-algoritmes. Zoeken van afbeeldingen is daardoor bijvoorbeeld veel simpeler, je zoekt niet alleen de naam van de afbeelding, maar Google zal ook de afbeelding zelf scannen en zoekbaar maken.

Google heeft net als concurrent Dropbox software voor Windows en Mac. Een app voor Android is er al, die voor iOS komt eraan. De software voor Windows en Mac werken eigenlijk precies hetzelfde als Dropbox. Ook hier krijg je een map die alles wat je erin gooit, uploadt naar de servers van Google. Lastig puntje: de Google Docs-bestanden die via de software op je computer terecht komen, kun je niet native openen; je wordt meteen je browser in geslingerd.

Bij Google Drive krijg je 5 gigabyte gratis, 25 gigabyte extra kost € 23 per jaar, voor 100 gigabyte betaal je € 45 per jaar.

Apple iCloud
Apple’s dienst werkt net even anders dan Dropbox en Google Drive. Bij iCloud heb je geen webinterface om je bestanden te bekijken, laat staan bewerken. Zo’n beetje alles gebeurt achter de schermen. In de praktijk werkt het zo dat wanneer je in app A op de Mac een regel typt, die opgeslagen wordt op iCloud en vervolgens dus ook naadloos in app A op de iPhone verschijnt. In dat opzicht is het niet zo flexibel als Dropbox en Google Drive. Maar het feit dat het werkt zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen, geeft daar een ander soort flexibiliteit voor terug. iCloud zit in steeds meer Mac en iOS apps ingebouwd. Je krijgt iCloud gratis bij Mac OS X Lion of iOS 5 en hoger, er zit dan 5 gigabyte opslagruimte bij inbegrepen. Per extra 10 gigabyte betaal je bij iCloud €16 per jaar.

Microsoft SkyDrive
SkyDrive is een interessante mix van Dropbox/Google Drive en iCloud. Het heeft een webinterface die doet denken aan die van Google Drive. Gebruikers van Hotmail of Windows Live zullen zich door de vormgeving direct thuisvoelen. Net als bij Drive kun je bestanden ook in je browser aanpassen en er gedeeld aan werken. Ook is er software voor Windows en Mac en ook deze doet erg denken aan Dropbox en Google Drive; een map en daar gaat alles in. Er is een app voor Windows Phone en ook de iOS app werkt grofweg hetzelfde als die van Dropbox.

Het interessante deel van SkyDrive is waar het overeenkomt met iCloud. Ook SkyDrive staat namelijk in contact met veel apps, in dit geval natuurlijk die van Windows. Werk je dus in bijvoorbeeld een van de Office-programma’s als Word, wordt je bestand à la iCloud direct naar het internet geüpload. Maar daar houdt het dus niet op; daar kun je er in de webinterface verder aan werken of het bestand delen.

Bij SkyDrive krijg je gratis 7 gigabyte, da’s meer dan bij de andere drie. Voor € 8 per jaar krijg je 20 gigabyte extra, voor € 19 per jaar 50 en voor 100 gigabyte extra betaal je € 37 per jaar.

Keuzes, keuzes
Voor welke app moet je nou gaan? Dat is toch een beetje een persoonlijk verhaal. Ik zelf gebruik al een tijd met veel plezier de combinatie iCloud en Dropbox. iCloud doet het meeste werk al zelf en als ik eens iets met de hand moet doen, heb ik daar Dropbox voor. Maar werk je veel met Google en heb je een Android-telefoon dan is het veel handiger om helemaal op Google Drive te bouwen. En werk je veel met Microsoft Office is SkyDrive weer de logische keuze. Gebruik je diensten als deze om je bestanden veilig te hebben, is het sowieso aan te raden er meer dan één te gebruiken.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Zelf heb ik voor Google Drive gekozen vanwege de mogelijkheid een enorme hoeveelheid data op te kunnen slaan in de cloud. Bij dropbox is het mogelijk tot 100GB op te slaan, en laat ik nu net meer nodig hebben :p Vakantiefoto's en video's van vroeger staan nu gelukkig veilig op een externe locatie, veilig voor zaken als brand en waterschade. Blijft natuurlijk het dilema of je dergelijke persoonlijke data wil delen met een technologie-reus. Echter, als ik zie hoeveel meer data ik op internet heb staan ten opzichte van 5 jaar geleden is het vermoedelijk enkel een kwestie van wennen...

 

Ik gebruik ook Google Drive voor back-up doeleinden en omdat ik de bestanden verder niet on-line hoef te benaderen laat ik Norton Ghost de images voor de zekerheid vooraf (zwaar) versleutelen...

 

Teehee, ik heb lekker nog steeds 25GB Skydrive. Ik weet niet waarom, maar ik kon mijn 25GB gewoon blijven houden!

 

Gaaf

 

Ik snap niet waarom Dropbox hier wel tussenstaat en SugarSync niet..

 

Ik mis het hele sync gedeelte in deze uitlegparty

 

Nieuwsbrief