7 goede voornemens voor een digitaal 2016

7 goede voornemens voor een digitaal 2016

01-01-2016 17:00 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Het nieuwe jaar wil je natuurlijk goed beginnen, zoals minder alcohol drinken en meer sporten. Maar je kunt ook je digitale leven verbeteren. Dit zijn onze 7 tips voor goede tech-voornemens.

1. Gebruik een ander wachtwoord

Echt. Doe het eens, een ander wachtwoord nemen. Dat ene 'w4chtw00rd' dat je al sinds je afstuderen gebruikt, is écht niet meer zo veilig als toen. En je hebt het waarschijnlijk ook voor allerlei anderen sites en diensten gebruikt? En die zijn zeker ook nog nooit gehackt? Dat dacht ik al. Begin 2016 goed en stel voor je belangrijkste diensten een ander wachtwoord in. Alleen niet vergeten op een papiertje te schrijven hè? Mocht je nog inspiratie willen voor een wachtwoord, dan NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft nog een goede tip voor je: "Denk aan wachtzinnen in plaats van wachtwoorden".

2. Wifi en bluetooth

Als je het huis uit gaat, hoeft de wifi van je smartphone niet ingeschakeld te zijn. Dus: schakel het uit. Dit voorkomt dat je plotseling met een malafide wifi-netwerk verbindt. Want als een kwaadwillende een wifi-netwerk 'Wifi in de trein' noemt, verbindt jouw smartphone er hoogstwaarschijnlijk automatisch mee. Dat moet je niet willen, want het is voor de kwaadwillende dan mogelijk om te zien wat jij allemaal op het internet doet. Dit geldt ook voor bluetooth. Door deze optie uit te schakelen, kun je bijvoorbeeld niet worden getracked door winkels.

3. Neem een wachtwoordbeheerder

Als we het toch over wachtwoorden hebben: waarom stop je al die papiertjes met je wachtwoorden niet in een digitale kluis? Dan hoef je maar één heel sterk wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al jouw wachtwoorden. De populairste wachtwoordbeheerders zijn 1Password (de mooiste), LastPass (de meest veelzijdige) en KeePass (het veiligste, maar ook het lastigste). Kies er één uit en sla al je wachtwoorden zo veilig mogelijk op in de cloud.

4. Schakel tweestapsverificatie in

Stel: je e-mailadres en wachtwoord zijn buitgemaakt bij een hack. Dan kan een kwaadwillende inloggen bij bijvoorbeeld je Gmail of PayPal. Met tweestapsverificatie steek je daar een stokje voor. Door deze functie in te schakelen moet je na het inloggen een extra stap ondernemen om aan te tonen dat jij het wel echt bent. Vaak wordt er een code naar je smartphone verzonden die je in kunt voeren. Als iemand bij jouw Gmail wilt inloggen, zou degene ook toegang tot je smartphone moeten hebben. De meeste grote internetdiensten ondersteunen tweestapsverificatie, dat meestal bij de instellingen kan worden ingeschakeld.

5. Installeer Boxcryptor

Gebruik je Dropbox? Waarschijnlijk wel. Al die data die je daar bewaart staan op Amerikaanse servers. En dan heeft de Amerikaanse geheime dienst NSA zo'n beetje constant toegang tot jouw gegevens. Het is dan logisch dat je die data beter wilt beschermen. Dat kan door een privacyvriendelijke clouddienst te gebruiken, zoals Spideroak, of een Nederlandse, zoals Stack, of zelf maatregelen te ondernemen. Met Boxcryptor versleutel je de bestanden die op Dropbox staan met je eigen wachtwoord. Via de bijbehorende apps kun je altijd toegang krijgen tot je versleutelde gegevens. En het beste nieuws: Boxcryptor is voor persoonlijk gebruik helemaal gratis.

6. Abonneer je op een VPN

Wifi in bibliotheken, hotels en koffietentjes, op vliegvelden en stations. Erg handig dat je snel en vaak gratis online kan, maar er kleven allerlei risico's aan. Daarom is het verstandig om jezelf te beschermen met een VPN. Zo zorg je ervoor dat pottenkijkers als je internetprovider en mogelijk ook inlichtingendiensten en de politie buiten houdt. Een VPN werkt eigenlijk als volgt: [jij] -> versleutelde verbinding [server van VPN] -> website die je wilt bezoeken. Daarnaast verandert je IP-adres, waardoor je bijvoorbeeld uit een ander land kunt komen. Handig als je films of series uit het Amerikaanse Netflix-aanbod wilt bekijken. De populairste VPN is Private Internet Access, vooral omdat de dienst zo goedkoop is. Wij raden IVPN of AirVPN aan, omdat zij niet in de VS zijn gevestigd en zijn opgericht door privacyvoorvechters en ethische hackers. Lees ook onze Top 5 VPN-diensten.

7. Chat met Signal

De meeste mensen gebruiken WhatsApp om te chatten. Of Facebook Messenger. Of zelfs Telegram. Maar als je écht veilig wilt communiceren, is https://www.bright.nl/snowdens-veilige-chat-app-signal-nu-ook-voor-desktopSignal (foto helemaal bovenaan) één van de weinige keuzes die je hebt. De app heeft de goedkeuring van Snowden en is geheel opensource, waardoor onafhankelijke onderzoekers de beveiliging van de app kunnen testen. Signal ondersteunt chatberichten, het versturen van media zoals foto's en video's, en groepsgesprekken. Ook kun je met Signal via het internet bellen - een soort beveiligde versie van Skype. De app is geheel gratis te downloaden voor Android en iOS.