Dossier Airbnb: als kop van jut vang je de klappen

Dossier Airbnb: als kop van jut vang je de klappen

19-03-2015 12:07 Laatste update: 28-04-2018 01:09

Als marktleider van je de klappen op voor de hele markt. Hoe reageert Airbnb op kritiek?

Een maand geleden verscheen de Ultieme Airbnb Verhuurgids in Bright Ideas (Blendle/Abonnees). Maar er is nog veel meer stof tot nadenken. Vandaag: hoe gaat Airbnb om met de kritiek?

Eigenlijk is het altijd verboden

Immers: als particulier je huis via Airbnb verhuren is eigenlijk altijd illegaal. Is het niet tegen de regels van de gemeente, dan wel tegen de regels van de bank, de huisbaas, de woningcorporatie, de VvE of de verzekering - zie de Airbnb Verhuurgids.

Dat besef is bij gemeentes langzaam aan het komen. Airbnb probeert zich zoveel mogelijk buiten de wettelijke discussie te houden.

Eerst een stapje terug: er zijn meerdere 'Airbnb’s'

Airbnb is zeker niet de enige waarmee je als particulier je huis kunt verhuren aan toeristen. Vaakst genoemde concurrent is Wimdu, maar je hebt tal van andere als VRBO, Roomorama, 9Flats, Travelmob, HouseTrip en ga nog maar even door. Ze bieden allemaal min of meer dezelfde dienst aan.

De politiek en de media (zoals ik) richten hun pijlen vooral op de grootste speler. Airbnb is de verzamelnaam geworden voor particuliere verhuur, zoals Aspirine dat is voor pijnstillers.

Wat is de tactiek van Airbnb?

Ze spelen de kaart die wel vaker gespeeld wordt in online revolutieland: wij faciliteren alleen maar. Dat is ook wel logisch: als bedrijf wil je niet tegelijkertijd facilitator èn controleur zijn.

Airbnb is voorzichtig met het geven van reacties. Vragen stellen gaat via een communicatiebureau en altijd via de mail. Zo kan elk woord gewogen en afgemeten worden. In mijn vraag hoe ze misbruik tegengaan, zegt de dienst: "In Amsterdam zenden we de regels van de stad via de e-mail en via een pop-up box. Daarin linken we naar onze helpsectie."

Voor Amsterdam geldt een voorkeursbehandeling vanwege een deal die eind vorig jaar met de gemeente gesloten werd.

"Voor de rest van Nederland geven wij informatie via de verantwoordelijke hostingsite en adviseren we gastheren om contact op te nemen met de plaatselijke autoriteiten voor specifieke vragen." Eigen verantwoordelijkheid, dus. Zowel van de controleurs als voor de gebruikers.

Voor huiseigenaren

Niet alleen voor doorverhuurders, maar voor huiseigenaren is via de gemeente, de Vereniging van Eigenaren of via de verzekering meestal verboden om een huis te verhuren. Ook in vrijwel elke hypotheekacte staat dat doorverhuren verboden is. Maar daar brandt Airbnb de vingers eveneens niet aan. "We vragen gastheren te controleren en te voldoen aan alle regels en voorschriften die van toepassing zijn op hun specifieke omstandigheden."

Conclusie

Airbnb houdt zich afzijdig van de vraag wat er wel en niet mag binnen het doorverhuren van huizen aan toeristen. De verhuurder moeten het zelf goed uitzoeken. Bij die reactie blijft het, Airbnb verbindt er geen conclusies aan. Dat is jammer voor gemeenten en huurbazen die de verhuur willen tegengaan. Maar het is vooral erg logisch dat Airbnb niet zelf de controleurspet opzet: dan houden ze namelijk geen business meer over.

Beeld: Airbnb

Lees ook:

De Ultieme Airbnb Verhuurgids (Blendle/Abonnees)

Hoe Amsterdam fraudeurs te lijf gaat


Wordt bank boos als ik m’n woning verhuur?