Goede voornemens? Volg deze tips voor een veilig digitaal 2018

Goede voornemens? Volg deze tips voor een veilig digitaal 2018

02-01-2018 07:05 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Ook voor je online leven zijn er genoeg goede voornemens te bedenken, zoals veiliger werken. Deze tips bezorgen je een veilig digitaal 2018.

Updaten, updaten, updaten

Of je nu Android, iOS, Windows of MacOS gebruikt: updaten is belangrijk. Vroeger werden updates vooral verspreid om nieuwe functies aan de software toe te voegen. Je pc kon er langzaam van worden. Nu worden er vaker updates verspreid, en worden beveiligingslekken vaker gedicht dan dat er nieuwe functies worden toegevoegd. Daarom is het belangrijk om regelmatig je apparaten en apps van de laatste updates te voorzien.

Wachtwoordbeheerder

Hoe meer wachtwoorden je moet onthouden, hoe zwakker ze worden. Je gebruikt misschien hetzelfde wachtwoord voor al jouw sociale netwerken, of elke keer een bijna hetzelfde wachtwoord, en dat is niet veilig. Met een wachtwoordbeheerder hoef je maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. LastPass is het meest veelzijdig, 1Password het mooist en KeePass wordt gezien als het veiligst.

En als we dan toch bezig zijn: kies een lastig wachtwoord. Dat hoeft niet per se met veel cijfers en hoofdletters te zijn, maar het moet wel lang zijn. Je kunt bijvoorbeeld vier verschillende woorden achter elkaar zetten om een lang en sterk wachtwoord te maken: paardpruikspeciaalpotlood.

Let op phishing

Mailt de Rabobank dat je betaalpas is geblokkeerd terwijl je bij ING zit? Dan heb je te maken met phishing: een nepmail waarmee criminelen gevoelige gegevens proberen te ontfutselen. Meestal hebben ze een dreigende toon: iets is geblokkeerd, je moet direct betalen of er komt plotseling een pakketje naar je toe.

In de meeste gevallen is phishing makkelijk te herkennen, bijvoorbeeld aan spelfouten in de e-mail. Maar je kunt beter de afzender en de linkjes in de e-mail checken. Is de afzender rabobank ( at) webmaster-mail.org, dan kun je met zekerheid zeggen dat de Rabobank niet de afzender is. Als dat wel zo zou zijn, dan eindigt het e-mailadres namelijk op @ rabobank.nl.

Inspecteer ook de linkjes in e-mails: ga er even met je muis op staan zonder erop te klikken. Dan verschijnt het adres waar de link je naartoe leidt. Hieruit is meestal op te maken of het om phishing gaat of niet. Als je een e-mail niet vertrouwt, zoek dan het telefoonnummer van het bedrijf op (bel niet het nummer in de e-mail) en vraag het even na. 

Neem een virusscanner

Soms letten we gewoon even niet op, en klikken we toch op dat gevaarlijke linkje of openen we dat bestandje met een virus. Dat zijn de momenten dat een virusscanner nut heeft. Windows beschikt standaard al over een goede viruscanner, Windows Defender, maar het heeft zeker nut om een tweede te installeren.

Virusscanners die hoog aangeschreven staan zijn Bitdefender, ESET NOD32, Kaspersky Anti-virus, Hitman Pro.Alert en Malwarebytes. Ook voor je Android-toestel kan het verstandig zijn om een virusscanner te nemen. Lees onze top 5 beste Andorid-virusscanners. Voor iOS en MacOS is dat eigenlijk niet nodig: daar zijn nauwelijks virussen voor.

Schakel tweestapsverificatie in

Bij tweestapsverificatie ontvang je na het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord een code, meestal via sms, die als een extra check dient. Zonder de code kun je niet inloggen. Stel: een hacker kraakt je wachtwoord en probeert met jouw gegevens in te loggen. Dan moet hij ook over je telefoon beschikken om de code in te voeren. Mocht je wachtwoord ooit worden buitgemaakt, dan heb je altijd nog tweestapsverificatie als extra beveiligingslaag.

Je kunt tweestapsverificatie bij het gros van de belangrijke online diensten inschakelen, zoals Google, Facebook, Twitter, LinkedIn en Dropbox.

Open niet zomaar bestanden

Het gros van de computers wordt geïnfecteerd omdat de gebruiker zelf een gevaarlijk bestand opent. Het gaat meestal om pdf- en Word-bestanden. Let dan ook op met dit soort bestanden. Je kunt pdf-bestanden het beste openen in de browser met een plugin als PDF Viewer. Word-bestanden die je niet vertrouwt kun je het beste openen in Google Docs.

Kijk vooral uit met Word-documenten die vragen 'enable content' in te schakelen. Door deze optie in te schakelen kan een virus dat in het document is verstopt worden uitgevoerd. In de meeste gevallen worden computers op deze manier geïnfecteerd.

Maak backups

Mocht je computer onverhoopt worden geïnfecteerd met een virus, dan is het verstandig om een backup met je belangrijke foto's, video's en documenten te hebben. Sla de bestanden offline op een externe harde schijf of online in de cloud op: wat jij fijn vindt.

Voor clouddiensten kun je onder andere Google Drive, Dropbox, iCloud en het Nederlandse Stack gebruiken. Als externe schrijf zijn de Seagate Backup Plus 1TB (65 euro) of WD Elements Portable 1TB (74 euro) goede keuzes.

Lees ook: Zo maak je goede backups

Gebruik een VPN

Een VPN-verbinding beschermt je tegen pottenkijkers. Je bouwt een soort digitale muur om jouw internetverbinding heen, waardoor je internetprovider of de inlichtingendiensten een stuk lastiger mee kunnen kijken met wat je precies uitspookt. Dat komt omdat je voor derden verbergt wie je bent en wat je precies doet.

Daarnaast is een VPN een belangrijk middel op jezelf te beschermen als je verbindt met een openbaar wifi-netwerk, waar het vrij gemakkelijk is om te zien wat andere gebruikers van hetzelfde netwerk uitspoken. Goede opties voor een VPN zijn AirVPN en Mullvad. Als je goedkoop een VPN wilt proberen, is Private Internet Access een interessante optie.

Lees ook: top 5 VPN-diensten