Grote hype rond Pokémon Go: wat moet je er over weten?

Grote hype rond Pokémon Go: wat moet je er over weten?

11-07-2016 21:01 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Nintendo's nieuwe mobiele spel Pokémon Go is een mega-succes. Maar er zijn ook gevaren en problemen.

Jarenlang zaten jongeren in de jaren 90 aan de buis gekluisterd voor nieuwe afleveringen van de Japanse serie Pokémon, waarin mensen fictieve schepsels - de Pokémon - trainen en tegen elkaar laten vechten. De serie was een enorm succes, voornamelijk omdat je met onder andere kaarten en een spel voor Nintendo's Gameboy ook zelf Pokémon-trainer kon worden. Anno 2016 brengt Nintendo Pokémon naar telefoons en tablets. Daarvoor schakelde Nintendo de hulp in van Niantic, een gameontwikkelaar die in 2013 de succesvolle game Ingress op de markt bracht. Pokémon Go en Ingress lijken veel op elkaar: ze maken beide gebruiken van de 'echte wereld' om mensen te laten gamen.

Zo werkt Pokémon Go

Bij Pokémon Go wordt de camera van je smartphone ingeschakeld om Pokémon in de echte wereld te vangen. Je loopt rond, de game ziet waar je bent en op het scherm verschijnt dan een Pokémon die je kunt vangen en trainen. In de stad vind je andere Pokémon dan in het bos of op het strand, en in de nacht verschijnen er andere type Pokémon dan overdag. Tijdens het vangen van Pokémon (er zijn er 'maar' 150) vind je op verschillende plekken zogeheten Gyms en Pokéstops. Eerstgenoemde zijn punten die je kunt overnemen door je sterke Pokémon te laten vechten tegen een Pokémon van een andere speler. Hoe langer je zo'n Gym met jouw Pokémon behoudt, hoe meer beloningen - bijvoorbeeld munten om power-ups te kopen - je krijgt. Bij een Pokéstop vind je voorwerpen zoals Pokéballs, waarmee je Pokémon vangt.

Overbelaste servers

In een paar dagen tijd is Pokémon Go enorm populair geworden. Ondanks dat de game alleen nog maar in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland beschikbaar is, wordt er ook in Nederland veel mee gespeeld. Op straat zie je nostalgische twintigers met hun smartphone rondlopen, te speuren naar Pokémon in de buurt. Met een omweg kan het spelletje namelijk op je Android-toestel of iPhone worden geïnstalleerd. Als dat is gelukt, moeten ook nog de servers meewerken. Door de populariteit van de game zijn ze vaak overbelast en niet bereikbaar.

Zo installeer je Pokemon Go in Nederland:

Android: Schakel bij Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen in en download vanaf je Android-toestel hier het apk-bestand, dat je vervolgens kunt installeren door erop te drukken. 

iOS: Log uit bij de App Store, maakt vervolgens een Australisch App Store-account aan met een Australisch adres en zoek vervolgens op Pokémon Go. Je kunt het spel dan in de App Store downloaden. Log daarna weer in met je normale App Store-account.

Overigens vraagt Pokémon Go op iOS de volledige toegang tot je Google-account. Maar volgens Niantic gaat het om een fout en wordt dit probleem gefixt. Niantic kan niet je e-mails meelezen.

De straat op

Omdat je sommige Pokémon alleen kunt vangen in de buurt van bijvoorbeeld water of bos, gaan spelers massaal de straat op. Gebieden en gebouwen veranderen in populaire Pokémon-plaatsen. Soms zijn plekken zo populair dat Pokémon Go wordt verboden, zoals dit café in het Overijsselse Albergen doet. Of deze Nederlandse sauna, die bang is dat mensen met hun telefoon door het gebouw gaan wandelen. En zelfs het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ondervindt problemen van Pokémon Go: groepjes spelers gaan in de kelder Pokémon vangen.

Pokémon Go-spelers van over de hele wereld worden naar de gekste plekken gestuurd. Neem bijvoorbeeld dit Australische politiebureau, waar mensen op zoek gaan naar Pokéballs. Ook worden spelers naar kerken gestuurd en gaan ze tijdens een begrafenis naar binnen. Een speler ving zelfs Pokémon Go toen zijn vrouw aan het bevallen was: de vader heeft er naast een Pidgey nu ook een derde dochter bij. En er worden zelfs Pokémon gevangen tijdens het vechten tegen terreurgroep IS.

Gevaarlijk

Omdat spelers met hun telefoon in hun hand rondlopen op zoek naar Pokémon, zijn er ook al verschillende ongelukken gebeurd. De Amsterdamse politie waarschuwt spelers ook dat ze het verkeer om hen heen in de gaten moeten houden. "Er zijn al diverse ongelukken gebeurd door mensen die zo met het spel bezig waren dat ze niet keken bij het oversteken", aldus de politie. 

Maar het blijft niet alleen bij gevaarlijke verkeerssituaties: in de VS zetten overvallers Pokémon Go in om slachtoffers te lokken. De vier overvallers, die tussen de 16 en 18 jaar oud waren, ontdekten een Pokéstop op een afgelegen parkeerplaats en plaatsen daar een baken zodat alle spelers de Pokéstop kon zien. In hun auto wachtten de overvallers hun slachtoffers op, die onder dreiging van een pistool alle waardevolle spullen overhandigden. 

Pokémon Go kaart ook een ethische discussie aan: mag je zomaar de camera van je telefoon op iedereen richten? Een Pokémon vangen in de trein is leuk, maar daarvoor is het soms nodig om je camera op andere reizigers te richten. ​De Amsterdamse politie is hierover duidelijk: "Houd rekening met elkaar en mocht je vragen krijgen over wat je doet, ook al gebeurt dit 100 keer per dag, blijf beleefd en leg het uit."

Nepversies met malware 

Omdat de game nog maar in een paar landen officieel te downloaden is, wordt het internet overspoeld met Android-versies van Pokémon Go die je handmatig kunt installeren. Criminelen proberen hun een slaatje uit te slaan door een malafide versie van de Android-game te verspreiden, die nauwelijks van echt te onderscheiden is. Je kunt de game dan gewoon spelen, maar tegelijkertijd installeer je ook een virus waarmee kwaadwillenden toegang krijgen tot jouw telefoon.

Volgens The Wall Street Journal brengt Nintendo de game binnen enkele dagen uit in Europa, waardoor iedereen de game veilig uit de appwinkel kan downloaden. Dat zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat veel minder spelers met een virus worden geïnfecteerd.

Binnenkort: ruilen

Tot grote onvrede van veel Pokémon Go-spelers kun je nog niet andere Pokémon-trainers uitdagen en tegen hun Pokémon vechten. Ontwikkelaar Niantic overweegt deze functie wel. Een andere belangrijke functie wordt binnenkort wel aan het spel toegevoegd: het ruilen van Pokémon met andere spelers, handig als je Pokémon dubbel hebt.

In de tussentijd wordt de hype rondom Pokémon Go alleen nog maar groter. Spelers zetten zelfs drones in om Pokémon te vangen. Ons advies: stop niet midden op de weg om een Pokémon te vangen en kijk vooral goed om je heen als je net je favoriete Pokémon in het wild spot. Want onder een bus komen is een stuk minder leuk dan een Pikachu vangen.