Top 5 clouddiensten: voor elk wat wils?

Top 5 clouddiensten: voor elk wat wils?

06-12-2015 13:42 Laatste update: 27-04-2018 18:26

Vijf clouddiensten nemen het tegen elkaar op. Van Dropbox tot het Nederlandse Stack. Ze hebben elk hun sterke punten.

In dit lijstje zetten we vijf populaire clouddiensten op een rijtje: Dropbox, Google Drive, iCloud Drive van Apple, OneDrive van Microsoft en het Nederlandse Stack van TransIP.

De eerste vier maken gebruik van servers in de Verenigde Staten, waar de privacywetgeving niet zo sterk is als in Nederland. Met een tool als Boxcryptor heb je wel de mogelijkheid om je bestanden bij een dienst als Dropbox of Google Drive te beveiligen. De laatste, Stack, heeft alleen servers in Nederland.

Voor de app-liefhebber: Dropbox
Dropbox was één van de eerste partijen die doorbrak met het aanbieden van cloudopslag. Begonnen als een kleine Amerikaanse startup omdat de oprichter - toen nog student aan de MIT-universiteit - altijd zijn usb-stick vergat. Inmiddels is Dropbox uitgegroeid tot een groot bedrijf dat zijn diensten aan honderden miljoenen gebruikers aanbiedt.

Eén van de belangrijkste voordelen van Dropbox is zijn uitstekende app. Het bedrijf kreeg al snel door dat gebruikers vooral bestanden delen tussen apparaten, zoals hun pc en smartphone. Met de app kun je gemakkelijk bestanden beheren en via allerlei andere apps delen. Dit werkt via een link of als bijlage. Daarnaast heeft Dropbox allerlei verschillende extra diensten, zoals de foto-app Carousel of de notitie-app Paper. Hiermee wil Dropbox gebruikers extra mogelijkheden bieden om hun bestanden te beheren.

Dropbox laat gebruikers ook heel simpel mappen met elkaar delen en onderhouden. Wil je een gedeelde map met je partner om allerlei huishoudelijke zaken mee te regelen? Kan gewoon. Even elkaars foto-album van de vakantie delen? Via een linkje worden de foto's aan jouw Dropbox toegevoegd. Met Paper is het zelfs mogelijk om samen een boodschappenlijstje te beheren.

Bij Dropbox krijg je standaard 2GB gratis. Voor 9,99 dollar per maand of 99 dollar per jaar krijg je 1TB.

Voor de veeleisende gebruiker: Google Drive
Google Drive is één van de meest uitgebreide clouddiensten uit het rijtje en vooral bedoeld om heel veel op te slaan. Van XML-bestanden tot een normale HTML-pagina: Google Drive ondersteunt het allemaal. Daarnaast heeft Google Drive, in tegenstelling tot veel andere cloudopslagdiensten, een megahoge limiet voor de grootte van bestanden: 5TB. Zo kun je zelfs Bluray-video's in 4K zonder problemen uploaden - het duurt alleen lang.

Google Drive werkt nauw samen met alle kleinere apps van Google, zoals Google Documenten en Google Spreadsheet - Googles eigen versies van Word en Excel. Ook kun je allerlei apps koppelen aan Google Drive, variërend van een video-editor tot een appje om zip-bestanden mee uit te pakken.

Bestanden op Google Drive kun je via een openbare link of direct met andere Google Drive-gebruikers delen. De app is verder prima in orde, met snel toegang tot de belangrijkste features.

Bij Google Drive krijg je standaard 15GB gratis. Voor 1,99 of 9,99 dollar per maand krijg je 100GB of 1TB.

Voor de Apple-fan: iCloud Drive
Sinds iOS 9 heeft Apple een officiële app voor zijn clouddienst: iCloud Drive. "Met iCloud Drive kun je presentaties, spreadsheets, pdf-bestanden, afbeeldingen en welk ander type bestand dan ook veilig bewaren in iCloud en openen vanaf je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc", schrijft Apple. Je merkt het al: de dienst is vooral handig voor mensen die Apple-apparaten gebruiken.

Dat is overigens helemaal niet erg, want iCloud Drive wordt naadloos in alle Apple-producten geïntegreerd. De dienst werkt met een mappenstructuur en laat je allerlei bestanden uploaden. Daarnaast wordt iCloud Drive ook gebruikt voor de opslag van onder andere je contactpersonen, e-mail en WhatsApp-backups.

Een belangrijk onderdeel is iCloud Fotobibliotheek, de online fotodienst van Apple. Alle foto's die je met jouw iPhone of iPad maakt, worden in de cloud opgeslagen. Zo kun je ze vanaf allerlei andere apparaten en via de browser bereiken, net als bij andere clouddiensten. De integratie met iOS en OS X speelt hierbij een belangrijke rol, want je merkt er nauwelijks iets van dat al je bestanden in de cloud van Apple komen te staan.

Bij iCloud Drive krijg je standaard 5GB gratis. Voor 0,99, 2,99 of 9,99 euro per maand krijg je respectievelijk 50GB, 200GB of 1TB.

Voor de zakelijke gebruiker: OneDrive
Microsoft is de laatste jaren enorm hard bezig om zijn internetdiensten, gebundeld onder de naam Office 365, aan zowel bedrijven als consumenten te verkopen. En met succes: Microsoft is niet meer alleen het bedrijf achter je besturingssysteem, maar wil ook jouw online bezigheden stroomlijnen. Denk aan Word, Skype of de uitstekende Outlook-app, die recentelijk is vernieuwd met de technologie achter de overgenomen app Acompli.

Als je veel werkt met Office, Skype en Outlook, is OneDrive de meest logische keuze. OneDrive wordt in alle Microsoft-diensten geïntegreerd: van een automatische backup van je Word-documenten tot het meesturen van OneDrive-bestanden als bijlage bij Outlook. En als je veel samenwerkt met anderen aan projecten, is OneDrive met zijn uitgebreide deel-en-werk-opties en web-apps een verstandige keuze.

Bij OneDrive krijg je standaard 7GB gratis. Voor 7 euro per maand krijg je 1TB met een Office 365-abonnement.

Voor de (slimme) cheapskate: Stack
De Nederlandse webhoster TransIP vond het aantal GB's bij Dropbox en Google Drive maar laag, en vond dat dat ook anders kon. Daarom krijg je bij Stack (pas een paar weken live) gewoon 1TB gratis opslagruimte. Je leest het goed: 1TB. Gratis. Dat komt omdat TransIP niet per se geld wil verdienen met Stack, maar zijn naamsbekendheid bij consumenten probeert te vergroten in de hoop dat zij andere diensten bij het bedrijf afnemen. Accounts voor Stack worden uitgedeeld middels uitnodigingen en er is een limiet, dus wees er snel bij.

Stack is gebaseerd op OwnCloud-software met eigen aanpassingen van TransIP. Je kunt Stack gebruiken op je computer via de software of met een Android- of iOS-app. Het voelt hier en daar nog wel een beetje robuust aan. Zo kun je nog geen mappen met anderen beheren of samen aan documenten werken, maar de belangrijkste features zijn wel aanwezig. Denk aan bestanden als link of bijlage delen en het automatisch uploaden van foto's en video's.

De Nederlandse clouddienst biedt ook twee belangrijke voordelen ten opzichte van zijn Amerikaanse concurrenten: veiligheid en snelheid. Het uploaden van bestanden naar de Nederlandse cloud van Stack gaat beduidend sneller dan wanneer je uploadt naar een Amerikaanse server. Daarnaast staan de servers in Nederland, waardoor je meer rechten hebt dan wanneer je bestanden in de VS staan. Althans, voorlopig nog, want de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wil hier verandering in brengen.

Bij Stack krijg je standaard 1TB gratis. Voor 10 of 50 euro per maand krijg je respectievelijk 2 of 10TB.