Uitlegparty: 7 tips om je wifi te verbeteren

Uitlegparty: 7 tips om je wifi te verbeteren

21-09-2015 20:42 Laatste update: 27-04-2018 21:01

Hoe meer buren en hoe groter je huis, hoe slechter je wifi-ontvangst. Met deze 7 tips haal je meer uit je wifi.

In huis zijn we afhankelijk geworden van wifi. Smartphones, tablets, laptops, smart-tv's, Chromecasts, consoles, lampen en zelfs de koffiemachine die middels een app koffie zet - ze zijn allemaal via wifi met het internet verbonden. Het is daarom belangrijk dat de wifi-ontvangst in jouw huis zo stabiel mogelijk is.

Als je in een groot en oud huis woont of heel veel buren hebt, bijvoorbeeld als flatbewoner, is het lastig om de wifi-verbinding krachtig en stabiel te houden. Er zijn echter wel enkele trucjes om het wifi-netwerk in je huis te verbeteren. Hieronder de beste tips.

1. Positie bepalen

Door de router op een andere plaats te zetten, kan het bereik van het wifi-netwerk drastisch verbeteren. Staat jouw router op de grond onder een bureau of in de meterkast? Haal 'm eens eruit en zet 'm op een meer prominente plek in de ruimte. Draai ook de antennes genoeg naar buiten, zodat het wifi-netwerk zich goed verspreidt. Daarnaast is het handig de router niet in de buurt van stroomkabels of elektrische apparaten te zetten. Beide verstoren het signaal.

2. Firmware updaten

Draait je router op de laatste firmware? Dat kun je checken door naar de instellingen van je router te gaan (vaak via dit adres) en in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat op de router staat. Hier vind je meestal ook het adres waar je naartoe moet surfen. Vervolgens is er in de instellingen een sectie met firmware te vinden, waar je op nieuwe software kunt controleren of een nieuwe gedownloade firmware-versie kunt uploaden en installeren. Zet tijdens het updaten de router niet uit en wacht geduldig, het kan soms even duren. Router-updates zorgen er meestal voor dat de wifi-instellingen weer up-to-date zijn, wat de stabiliteit en bereik bevordert.

3. Draadloze standaard aanpassen

Routers bieden veelal de mogelijkheid om de draadloze standaard aan te passen. Nieuwere protocollen zijn 802.11ac en 802.11n, die worden geprefereerd over oudere protocollen als 802.11g, 802.11b en 802.11a. Sommige nieuwe routers staan echter vanwege compabiliteitsredenen niet ingesteld op het nieuwste protocol, terwijl dit wel gewoon mogelijk is. Kijk daarom altijd even of je de draadloze standaard kunt aanpassen naar het nieuwste protocol.

4. Verander de GHz

Wifi-netwerken kunnen met een 2,4GHz- of 5GHz-band worden ingesteld. Eerstgenoemde heeft een grotere reikwijdte dan 5GHz, maar is wel minder snel. Het grote nadeel van 2,4GHz is dat iedereen deze band gebruikt, waardoor mensen met veel wifi-netwerken in de buurt last hebben van een minder stabiele en krachtigere verbinding. Hoe meer 2,4GHz-netwerken, hoe slechter jouw 2,4GHz-wifi. 

Als jouw router 5GHz-wifi ondersteunt, is het verstandig om deze band te gebruiken. 5GHz-wifi is sneller en heeft geen last van al die 2,4GHz-netwerken. Er zijn ook routers die dualband-wifi ondersteunen. Hierdoor kun je zowel een 2,4GHz- als 5GHz-wifi draaien. Veel apparaten ondersteunen namelijk alleen de 2,4GHz-band: denk bijvoorbeeld aan de Chromecast. Als je alleen gebruikmaakt van 5GHz-wifi, kunnen die apparaten niet met het internet verbinden.

5. Verander het wifi-kanaal

Naast de GHz-band is het ook mogelijk om het wifi-kanaal te veranderen. Dit kan een grote invloed hebben op de stabiliteit en reikwijdte van je wifi-netwerk. Al die wifi-netwerken zitten namelijk vaak op hetzelfde kanaal, waardoor er overlap is en wifi-netwerken elkaar in de weg zitten. Gebruik een wifi-analyse-app (Android/iOS) om te kijken welk kanaal jij het beste kunt selecteren voor jouw wifi-netwerk.

Er zijn echter maar een paar kanalen die handig zijn om te kiezen: 1, 6 en 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet. Kijk dus bij welk kanaal er de minste wifi-netwerken voorkomen. Het is belangrijk dat je geen ander kanaal kiest, zoals 2, 7 of 10. Deze kanalen zijn misschien minder druk, maar zorgen ervoor dat alle andere kanalen in de buurt worden tegengewerkt. Iemand die een ander kanaal kiest dan 1, 6 of 11 is gewoonweg asociaal, want je vermindert daarmee de wifi-snelheid van jezelf en die van anderen in de buurt. 

6. Kanaalbreedte (20/40MHz)

Wifi-kanalen werken altijd met een specifieke bandbreedte; 20 of 40MHz. Bij veel routers staat het wifi-netwerk ingesteld op alleen 20MHz. Dat is zonde, wat het is in de meeste gevallen mogelijk om een combinatie van 20 en 40MHz te selecteren. Deze optie is vaak te vinden onder de term 'automatisch', wat betekent dat het wifi-kanaal automatisch zowel 20 als 40MHz ondersteunt. Hierdoor kunnen ook oudere apparaten die alleen met een 2,4GHz-netwerk verbinden vasthouden aan het 20MHz-kanaalbreedte, terwijl nieuwere apparaten van de 40MHz gebruik kunnen maken.

7. Extenders en versterkers

Een wifi-netwerk draait om een groot gedeelte ook om kracht; hoe sterk is de straling van jouw wifi? Als je in een groot huis op de bovenste verdieping wifi wilt ontvangen, is het handig om een extender te kopen. Deze dingen stop je in een stopcontact en verbind je met het gewenste wifi-netwerk. Vervolgens zendt de extender het signaal opnieuw uit, waardoor je ook op de derde verdieping wifi kunt ontvangen. Er zijn ook wifi-versterkers beschikbaar, waarmee je een krachtiger wifi-signaal kunt creëren. Hierdoor is jouw wifi sterker dan die van jouw buren, wat de stabiliteit ten goede komt.

Bonus: Koop een nieuwe router en stel 'm in als bridge

Nog een bonustip: koop een nieuwe router als je problemen hebt met je acht jaar oude Netgear. Zo'n ding is op een gegeven moment ook aan vervanging toe. Daarnaast is het verstandig om een eigen router te gebruiken en het modem van je internetprovider - die veelal ook als router dient - als een soort 'slaafrouter' in te stellen. 

Dit doe je door jouw router met een kabel op de router van je internetprovider te verbinden, kijken welk ip-adres jouw gekochte router heeft en dit ip-adres in te voeren bij de bridge-host. Vervolgens ziet de router van de internetprovider de andere router als de belangrijkste router, waar je alle instellingen kunt doorvoeren. En als je dan toch bezig bent: stel een static ip in voor jouw gekochte router, zodat de bridge altijd goed staat ingesteld.

Meer over wifi:

Eindelijk: je telefoon draadloos opladen via wifi of 4G

Wifi in trein wordt stabieler maar niet snel

Meer uitlegparty's:

Basispakket online privacy

Hoe haal je het meeste uit Google Drive?