Uitlegparty: Bescherm je Facebook-profiel
Nieuws

Uitlegparty: Bescherm je Facebook-profiel

woensdag 19 mei 2010 18:09

Facebooks privacybeleid is een doolhof. Hoe zorg je ervoor dat jouw account toch veilig is?

Facebook was de afgelopen weken volop in het nieuws vanwege zijn omstreden privacybeleid. Van een besloten sociaal netwerk is Facebook langzamerhand veranderd in een bedrijf dat de privacy van zijn gebruikers ondergeschikt heeft gemaakt aan zijn commerciele belangen.

Het begon eind 2009 met de actie van Facebook om je profiel openbaar te willen maken. Hierna is er veel bericht over problemen en onduidelijkheid over het privacybeleid. Facebook is weinig eenduidig over de toekomst en garandeert niet dat ze het huidige privacybeleid willen herzien.

Tja, je account opzeggen dan maar? Eerder gaven we je al zes redenen om je account te verwijderen. Ook zijn er nieuwe projecten gestart zoals Diaspora, dat een alternatief wil bieden voor Facebook. Maar de meeste mensen hechten veel waarde aan hun Facebook-account en willen het liever behouden. Doe je dat, zorg er dan voor dat je je account zo goed mogelijk beveiligt. We leggen hier uit hoe je dat doet en waarom.

Waarom is je privacy zo belangrijk?
Van ov-chipkaart tot elektronisch patiëntendossier, mensen beroepen zich regelmatig op het feit dat ze niks te verbergen hebben als het om privacy gaat. Zo ook bij Facebook. Dat anderen kunnen zien wat ze doen vinden ze niet belangrijk. Wat ze vergeten is dat deze vorm van inbreuk op de privacy veel verder gaat dan alleen maar zien wat je doet. Je informatie wordt namelijk gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. 

In 2009 kwam bijvoorbeeld aan het licht dat foto's van Facebook-gebruikers zonder toestemming werden voor advertenties. Stel je voor dat je ongevraagd halfbezopen op een anti-alcoholaffiche staat, geen prettig idee. Maar ook criminelen en pedofielen maken dankbaar gebruik van de beschikbare accountgegevens (de politie ook overigens). Een geschikt slachtoffer zoeken en bespelen is een koud kunstje als je zo veel informatie tot je beschikking hebt. Ze weten wanneer je thuis bent, wat je aan het doen bent en hoe je je voelt. Kostbare informatie die makkelijk in verkeerde handen kan vallen.

Natuurlijk zijn dit uitzonderingen, voor de  meeste mensen betekent een openbaar account vooral dat anderen ongewild hun priveleven kunnen volgen. Bijvoorbeeld je baas die ziet dat je niet ziek bent, maar een dagje naar een pretpark bent. Of adverteerders die je gericht reclame sturen aan de hand van je statusupdates. Je informatie wordt dus niet alleen geconsumeerd maar ook gebruikt, misbruikt en hergebruikt zonder dat je er erg in hebt. In een volle bus ga je ook niet je telefoonnummer roepen en je foto's van het naaktstrand op Ibiza laten zien. Daarom is het van belang om om je privacy goed te beschermen.

Vijf tips voor een veiliger Facebook-account
Volledig veilig wordt je Facebook-account waarschijnlijk nooit, maar er zijn wel een aantal instellingen om de schade te beperken. Facebook is van plan binnenkort eenvoudige en toegankelijke privacy-instellingen in te bouwen, maar tot die tijd moeten we het doen met een omslachtige methode die wat meer moeite kost. Facebook verandert de lay-out en menu's in de privacy-instellingen regelmatig, de screenshots zijn dus een momentopname. De dingen die je kunt veranderen blijven wel ongeveer dezelfde. Op dit moment moet je rechtsboven op Account -> Privacyinstellingen klikken om je gegevens te veranderen.

Privacy Instellingen

Je komt dan terecht in het volgende scherm:

Privacyinstellingen

1. Bescherm je profiel tegen onbekenden 
De eerste stap naar een veiliger profiel is om al je contact- en profielgegevens te beschermen tegen buitenstaanders. Onbevoegden of onbekenden kunnen dan geen informatie meer over je verzamelen en gebruiken. Klik hiervoor op Profielgegevens in Privacyinstellingen en stel al je profielgegevens in op 'alleen vrienden'.

Alleen vrienden

 

2. Deel je contactgegevens met niemand
Ga terug naar Privacyinstellingen en klik op Contactgegevens. Deze informatie is zeer persoonlijk waardoor je het best 'aangepast' kunt gebruiken en alles op 'alleen ik' kunt instellen. Op deze manier kunnen vage kennissen die wel je vriend zijn op Facebook deze gegevens niet delen. Met de optie 'aangepast' kun je bovendien mensen blokkeren om bepaalde delen te zien. Heb je (heel dom) toch je werkgever toegevoegd aan je account, dan kun je hem op deze manier verbieden je gegevens in te zien.

Aangepast

Aangepast 2

 

3. Zorg dat je fotoalbums beschermd zijn
Een foto zegt meer dan duizend woorden. Zorg er daarom voor dat je fotoalbum uitsluitend voor mensen toegankelijk is die je vertrouwt. Ga terug naar de Profielgegevens en klik naast Fotoalbums op 'instellingen bewerken'. Zet vervolgens alles op 'alleen vrienden' of 'aangepast' wanneer je het met bepaalde personen wilt delen.

Let op: je Mobile Uploads kennen een aparte privacyinstelling die zul je dus ook moeten aanpassen.

Fotoverbergen

4. Beperk alle zoekmogelijkheden

Ga weer terug naar Privacyinstellingen en klik op Zoeken. Hier kun je selecteren wie je kan vinden op Facebook maar ook of je in zoekmachines gevonden kunt worden. Wil je niet in zoekmachines gevonden worden dan krijg je eerst een waarschuwing, negeer deze en klik gewoon op bevestigen.

zoekbeperking

 

5. Controleer de instellingen van applicaties van derden
Ga terug naar Privacyinstellingen en klik vervolgens op Toepassingen en websites. Je kunt in de eerste plaats instellen wat je zelf deelt via applicaties. Let hierbij goed op dat je alle tabs afgaat want zelfs wanneer je applicaties niet aan je profiel hebt toegevoegd kunnen ze actief zijn.

applicaties

Naast je eigen applicaties kunnen ook vrienden (en zelfs vrienden van vrienden) via toepassingen je gegevens verspreiden. Klik daarom bij Toepassingen en websites op de instellingen van 'Wat vrienden over jou kunnen delen' en vink alles uit en druk op opslaan.

Let op: Bij mij werkt dit niet. Ik vink alles uit en druk op opslaan maar als ik terugkom staat alles weer aangevinkt. Het is nog onduidelijk waar dit door komt.

vinkjes

Tot slot ook een Engelstalige variant van deze tips voor een veiliger Facebook-account.

Automatisch je Facebook-account beter beveiligen
Het is nogal een gedoe om dit alles handmatig te doen, al geeft dit wel een goed inzicht in alle variabelen die je in kunt stellen. Gelukkig heeft ReclaimPrivacy.org een handige tool ontwikkeld waarmee je privacy-gegevens gescand worden en je onveilige instellingen met een druk op de knop kunt wijzigen. Er zijn uiteenlopende ervaringen met deze tool dus vergeet niet even te checken of alles ook daadwerkelijk is aangepast.

Denk goed na over wat je deelt
Het is makkelijk om Facebook de schuld te geven van alles wat er mis is aan hun sociale netwerk, zo zegt ook Ben Parr van Mashable. Er is  namelijk niemand die je dwingt om een Facebook-account aan te maken en er is niemand die je dwingt alle informatie met anderen te delen. Je hebt het dus grotendeels zelf in de hand.

Bij Facebook loop je de kans dat je gegevens ongevraagd worden gebruikt, daar moet je dus rekening mee houden. Wees discreet over jezelf maar ook over anderen. Ga geen gegevens van anderen rondstrooien zonder hun toestemming. In het 'echt' doe je dit ook niet. Je respecteert hun privacy en zo werkt het ook online. Facebook is niet alleen software, het is ook een sociaal systeem. Mensen moeten dus een beetje op elkaar letten.


In nummer 34 van Bright Magazine, dat vanaf 11 juni in de kiosken ligt, vind je een uitgebreide profielschets van Facebook en zijn bedenker, Mark Zuckerberg. Zodat je weet met wie je eigenlijk te maken hebt.

Reacties

Maar een van de belangrijkste maatregelen: vul je achternaam nergens in. Vooral niet als je profielnaam of als Facebook adres.

Overigens: ondanks dat ik dit gedaan heb weten sommige mensen me heel soms toch te vinden op FB... Weird.

 

populaire jongen ben je dan ;)

 

Heb deze week toevallig mijn fb account opgeheven. Geheel opgeheven,dus niet tijdelijk stopgezet. Ik deed er toch al niets mee.

 

Je bedoelt 'onzichtbaar' gemaakt. Je gegevens blijven bewaard bij FB. Beter is na het opheffen van je profiel ook een compleet ander e-mail adres en internet identiteit aan te nemen anders ben je nog steeds te linken naar die ranzige nakende foto's van je vakanties.

 

Dat probleem van 'Wat vrienden over jou kunnen delen' had ik ook, dat alle vinkjes weer aan gaan na het verlaten van de pagina. Ik heb toen één van de vinkjes aan laten staan (website, die heb ik toch niet ingevuld) en dan slaat hij hem wel goed op.

 

Same here, soort van. Kreeg de aanpassingen ook niet opgeslagen en had toevalligerwijs hetzelfde geprobeerd, maar met een andere checkbox. Werkte niet, andere checkbox's evenmin, helaas...

 

Heel goed artikel. Complimenten!

Facebook weet wel echt bizar veel van je trouwens. Ik krijg ineens vriendensuggesties (geen verzoeken dus maar suggesties) van uitwisselingspartners terwijl ik mijn achternaam niet eens heb ingevuld en net een half jaar een nieuw e-mailadres hebben.

 

Er is nu ook weer een pilot gaande waar je automatisch je gegevens met derden deelt. Moet je wederom uitzetten via privacy instellingen. Echt kut, Facebook is de enige manier om met mijn buitenlandse vrienden in contact te blijven maar het wordt zo niet leuk meer.

 

Zou Facebook ook gegevens van minderjarigen gebruiken?

 

hou maar op met onzin hoor ;) naar hyves ga ik niet! ;)

 

FB stuurde mij laatst een mail vanuit mijn vriendin haar account. Drie vragen: hoe kan FB mijn mailadres weten (heb geen sociale netwerkaccounts op Linked In na) Hoe kan FB een mailing versturen naar al mijn vriendin haar contacten uit Hotmail? En de engste: hoe kan FB mij vriendensuggesties sturen die a) kloppen en b) ook collega's bevatten die mijn vriendin niet kan kennen?

 

Vraag 1 & 2: Wanneer je een Facebook-account aanmaakt vraagt FB om contacten te importeren uit bestaande accounts, zodat je makkelijk vrienden kunt vinden. Dit kan gaan om bijvoorbeeld Gmail en Hotmail-accounts. Blijkbaar slaat Facebook de gegevens op van deze geimporteerde gegevens, ook al ben je geen lid van Facebook, en gebruikt deze om je een mail te sturen.

Vraag 3: Heel simpel, Facebook kijkt naar verschillende zaken die mensen kunnen linken. Dat kan gaan om aantal connecties met vrienden. Dus als je vriendin een connectie heeft met een andere vriend dan krijg jij automatisch een suggestie om hem toe te voegen. Daarnaast heeft Facebook gegevens van werkgever, geslacht, leeftijd etc. Dat kunnen ze ook gebruiken om je te linken met andere mensen.

Maar om je vragen eenvoudig te beantwoorden. Facebook verzamelt heel veel gegevens en gebruikt dit om meer mensen en bedrijven te bereiken. Daarbij zijn ze niet bang iemands privacy te schenden.

 

Als eerste goed werk!

Maar heb nog wel een vraagje: Ik ben al 2 uur aan het zoeken om dit voor elkaar te krijgen(zie onder), maar aangezien de instellingen er nu anders uitzien. Kan ik het niet vinden. Ook kan ik niet vinden hoe je jezelf uit de zoekmachine van facebook kan vinden.
Kun je me verder helpen?

4. Beperk alle zoekmogelijkheden

Ga weer terug naar Privacyinstellingen en klik op Zoeken. Hier kun je selecteren wie je kan vinden op Facebook maar ook of je in zoekmachines gevonden kunt worden. Wil je niet in zoekmachines gevonden worden dan krijg je eerst een waarschuwing, negeer deze en klik gewoon op bevestigen.

 

Als eerste goed werk!

Maar heb nog wel een vraagje: Ik ben al 2 uur aan het zoeken om dit voor elkaar te krijgen(zie onder), maar aangezien de instellingen er nu anders uitzien. Kan ik het niet vinden. Ook kan ik niet vinden hoe je jezelf uit de zoekmachine van facebook kan vinden.
Kun je me verder helpen?

4. Beperk alle zoekmogelijkheden

Ga weer terug naar Privacyinstellingen en klik op Zoeken. Hier kun je selecteren wie je kan vinden op Facebook maar ook of je in zoekmachines gevonden kunt worden. Wil je niet in zoekmachines gevonden worden dan krijg je eerst een waarschuwing, negeer deze en klik gewoon op bevestigen.

 

Je kunt natuurlijk ook zo slim zijn om niet op Facebook te gaan.

 

Weet jij een goed alternatief dan?
Diaspora is nog niet in de lucht, wellicht dat dat iets wordt.

 

Thom, bedankt voor het heldere antwoord! Mbt de post hierboven: het ligt dus niet aan mij, maar aan mijn omgeving dat ik in een systeem ben opgenomen dat ik actief aan het mijden ben...

 

Ik begrijp uit eerdere reacties dat je altijd moet opletten met je gegevens. Ik wil juist wel gevonden worden met zoekmachines, maar wat ik ook aan of uitzet op FB, het gebeurt niet! 'Alle zoekopdrachten' AAN, heeft geen zin. Er schijnt ook ergens te staan 'openbare zoekvermelding maken en voor index door zoekmachines indienen' ONVINDBAAR! Tips anyone?

 

Let vooral op de Facebook spelletjes zoals o.a. Farmville. Daar wordt nb eerst gevraagd: Verleen Facebook toestemming je account te gebruiken en met derden te delen. Als je klikt op niet toestaan,mag je het spel ook niet spelen.
Ik vind dit grof en betuttelend!

 

Thanks voor deze mooie bijdrage! Hoewel ik dacht het al aardig voor elkaar te hebben, zag ik toch aardig wat gaatjes in mijn beveiliging :)

 

Je kunt wel alles voor elkaar hebben bij je Facebook instellingen maar je bent goed de klos als je account gewoon gekaapt kan worden, en dit gaat nogal makkelijk >

http://www.helpstart.nl/je-wachtwoorden-zijn-niet-veilig-meer-op-een-dra...

Je hoeft dus niet te hebben doorgeleerd om te kunnen hacken, dit kan iedereen.
Als iemand een grap met je wil uithalen kunnen ze van alles op je pagina zetten zonder dat je er zelf controle over hebt!

 

Nieuwsbrief