Uitlegparty: BitTorrent
Nieuws

Uitlegparty: BitTorrent

maandag 08 mei 2006 02:22

Kazaa en Limewire snappen de meeste mensen nog wel.

Je zoekt en downloadt in het programma. BitTorrent is voor het zwaardere werk maar werkt ietwat ingewikkelder. Jacco geeft tips.

 

Elke dauwdruppel staat voor een seeder en leecher.

 

Eerst even dit. Downloaden van films en muziek is niet strafbaar. Software en games wel. Uploaden is dat sowieso. En helaas moet je uploaden om te kunnen downloaden met BitTorrent. Het is natuurlijk niet gezegd dat elk bestand op het netwerk ook per definitie een illegale kopie is. De meeste zijn dat echter wel. Al zitten de meeste internetgebruikers daar niet zo mee.

BitTorrent werkt eigenlijk als een spinnenweb. Waar je vroeger met p2p-netwerken als Napster, Kazaa en Soulseek een 1-op-1 verbinding aanging met een andere gebruiker, maken bij bit-torrent alle gebruikers verbinding met elkaar. Onderling wissel je steeds maar kleine stukjes van het bestand uit, totdat je het compleet hebt. Je staat dus niet meer in de wachtrij en bent uploader en downloader tegelijk. Seeden en leechen heet dat in de wereld van BitTorrent. Hoe populairder de torrent, hoe groter het aantal verbindingen in het netwerk, hoe sneller je het bestand binnen hebt.

 

Torrentprogramma Transmission voor de Mac.

 

Een torrent is niet meer dan een klein stukje code dat je torrentprogramma de weg wijst naar een server, een zogenaamde tracker, die je op haar beurt weer verwijst naar seeders van het bestand dat je zoekt. Je hebt dus een torrentprogramma nodig om de bestanden mee te downloaden. Er zijn een heleboel te vinden, maar wij raden je aan om gebruik te maken van Utorrent als je Windows draait en Transmission als je een Mac hebt. Het programma BitTorrent, gemaakt door de bedenker van het BitTorrent protocol Bram Cohen, is voor beide platforms een aardig alternatief.

Deze programma's zijn licht, simpel en beperkt in geheugengebruik en zijn niet voorzien van overbodige fratsen, zodat de kans op vastlopen nihil is. In het menu kun je aangeven naar welke folder je de torrents wilt laten downloaden en kun je restricties aanbrengen in de up- en downloadsnelheid. Maar met de standaardinstellingen red je het prima.

 

PeerGuardian beschermt je identiteit.

 

Omdat er er vaak een boel zaken worden uitgewisseld waar auteursrechten op rusten, houden anti-piraterij organisaties het BitTorrent verkeer nauwlettend in de gaten. Omdat je je als seeder enigszins blootgeeft, loop je het risico gesnapt te worden. Daar kun je jezelf tegen wapenen. Met IP-blocker Peerguardian (windows, mac) bijvoorbeeld. Dit programma zorgt ervoor dat je computer anoniem blijft.

 

Torrentsite Mininova.

 

Het barst van de torrentsites op het web. De meeste verdwijnen echter even vlug als ze online gingen. Vaak moet je je registreren om bij de torrents te kunnen en dat leidt meer dan eens tot massa's spam. Maar er zijn een paar steady adressen waar je veel kunt vinden. Mininova is het beste voorbeeld. Als Mininova het niet vindt, da is het niet online. Elke dag komen er duizenden torrents bij. Een handige feature van de site is dat hij RSS feeds aanbiedt per contentcategorie. Met deze feed bijvoorbeeld word je op de hoogte gebracht van alle nieuwe filmtorrents. Maar het kan ook specifieker, zo kan je met deze feed bijhouden welke electronische muziek verschijnt. Het voordeel van Mininova is dat er altijd veel seeders zijn en het niet heel lang duurt voordat je de bestanden binnen hebt. Als je zoekt op de term nl subs dan krijg je Nederlands ondertitelde films en dus seeders dicht bij huis. De Nederlandse smaak laat soms wel te wensen over.

De filmfanaten van Secret Cinema verzamelen vooral cultfilms en oude klassiekers. Dus als je nog op zoek bent naar Japans vechtspul of die cultklassieker uit de jaren vijftig, dan ben je hier aan het goede adres. Het aantal gebruikers is stukken minder en soms kan het wel een paar dagen duren voordat je het hele bestand hebt binnen gehaald. Maar dan is het ook heel erg exclusief en vaak niet te koop, zeker niet in Europa.

Nog kunstzinniger is het torrentlog van Grey Lodge. Het is zeg maar de zondagavond van de VPRO onder de torrentsites. Kunstfilms, klassieke documentaires, wetenschapspelijke experimenten en geflipte videokunst liggen in de archieven van Greylodge voor het oprapen. Maar hoe dieper in de archieven, hoe ouder de torrents, hoe minder seeders er vaak zijn. Soms helemaal geen.

Op Tvtorrent.info kun je de laatste afleverigen van tv-series van de Amerikaanse buis opduikelen. Vaak in HD-kwaliteit en maanden eerder dan ze in Nederland op televisie verschijnen. De reclame is er netjes voor je uitgeknipt. Ook hier kun je je per serie op een rss-feed abonneren.

Legaal downloaden van klassiekers, rare voorlichtingsfilmpjes en pareltjes uit wereldwijde filmhuizen doe je bij de filmafdeling van de Internet Archive.

 

De kwaliteit van de torrent kan je checken op VCD Quality.

 

Torrents downloaden is wel opletten. Sommige grapjurken geven een torrent de naam van een nog te verschijnen blockbuster, maar blijkt Duitse poepporno te zijn. Als er reacties bij een torrent staan, lees die dan want dat kan je een boel scheisse besparen. Ook wil de kwaliteit van de opnames nog wel eens wisselen. Met een dvd-rip kan je imponeren, met een Russische amateuropname in een lawaaierige bioscoop niet. Let daarom op de volgende afkortingen:

Cam: Staat voor amateuropnamen die zijn gemaakt met een camcorder die op het doek gericht stond. Meestal van baggerkwaliteit, maar als je echt niet kunt wachten kan het een uitkomst zijn want dit zijn meestal de eerste kopieën die verschijnen.

Telesync: Wederom opgenomen met een camcorder op het doek gericht, maar het geluid is geript van de FM-frequentie die voor hardhorenden wordt gebruikt. Het publiek kletst en kauwt dus niet door de audio heen. Al stukken dragelijker dan een camrip.

Telecine: Een telecinemachine kan een film lezen en omzetten naar video. Ook al blijft het een kopie, de kwaliteit is stukken beter. Veel worden Telecine's door piraten niet gebruikt, maar enkele bioscoopmedewerkers runnen zeer actieve crews die Telecine-rips verspreiden. Het resultaat is meestal betrouwbaar.

Screener: Dit zijn kopieën die naar pers en relaties van filmstudio's worden gestuurd en nadrukkelijk niet bedoeld zijn om te kopiëren. Vaak prima kwaliteit, maar het kan zijn dat er af en toe een waarschuwing in beeld verschijnt dat je de film toch echt niet mag zien als je die niet persoonlijk ontvangen hebt. Om je te ontmoedigen worden soms stukken express in zwart-wit vertoond, maar dit maakt het allemaal eigenlijk alleen maar spannender.

DVD-rip: Beter kun je ze online niet vinden.

 

Het uploaden via BitTorrent is en blijft strafbaar, ook in Nederland.

 

De decentrale verspreiding van grote bestanden en het reduceren en beter verdelen van bandbreedte zijn de grote voordelen van BitTorrent. Ook de publieke omroep probeert de techniek uit met het programma Tribler. Zo worden in de toekomst wellicht uitzendingen online verspreid.

Feit blijft dat vooral het uitwisselen van gekopieerde bestanden de backbone is van BitTorrent. Met het toenemend aantal gebruikers en torrents lijkt de strijd van de anti-piraterij organisaties kansloos. En dan te bedenken dat er nu aan een BitTorrent protocol wordt gewerkt waarbij een tracker niet meer nodig is om de verbindingen tussen seeders en leechers tot stand te brengen. Daarmee kan nog anoniemer en makkelijker uitgewisseld worden. Maar dat heb je niet van mij.

 

Reacties

Nog een vraagje: De torrent bestanden komen dus in stukjes binnen maar hoe maak je er weer 1 bestand van. Gerrit
 
Dat doet het programma automatisch voor je, dus voor jou gevoel haal je gewoon een compleet bestand in een keer binnen
 
Ik gebruik een Mac computer. Heb transmission en mininova gedownload. Hoe moet ik nu downloaden?
 
Heb geen IP blocker. Hoe makkelijk kunnen die anti-piraten je dan vinden? En helpt zo'n blocker je ook om anoniem te blijven op andere sites??
 
In het kort. Je gebruikt mininova of andere Bittorrent sites om een kleine code te downloaden een z.g.n. torrent. Dit bestandje open je met een bittorrent programma zoals transmission of Bits on Wheels. Transmission weet dan welke bestandjes hij moet downloaden om het complete bestand samen te stellen. Die bestandjes haalt hij dan bij alle gebruikers vandaan die de betreffende bestandjes hebben staan (seeders). Transmission stelt zelf het grote bestand weer samen als ie klaar is... Je kunt overigens ook gebruik maken van Bits on Wheels http://www.bitsonwheels.com/, deze geeft meer visueel inzicht in wat hij aan het doen is...
 
tegen SPAM. Sommige torrents zijn ingepakt en beveiligd. Je dient je dan in te schrijven bij een forum om die code te pakken te krijgen. Je moet dan gebruik maken van een geldig e-mail adres. Hierbij loop je natuurlijk het risico in een SPAM-list terecht te komen... De IP blocker heb je nodig om robots tegen te houden die torrent-uploaders opsporen. Als je soms een paar bestanden download (en dus ook upload) ben je niet zo kwetsbaar, wel als je 24u/dag flink aan het delen bent...!
 
Het is geen uitgemaakte zaak dat het uploaden tijdens downloaden via BitTorrent strafbaar is. Daar heeft zich nog nooit een Nederlandse rechter over uitgesproken. Een van de theorieën is dat dit niet strafbaar is omdat de losse deeltjes die jij dan uploadt niet zelfstandig bruikbaar zijn. Met andere woorden, je stelt wel verf beschikbaar maar niet het complete schilderij. Neemt natuurlijk niet weg dat geen enkele gebruiker graag het onderwerp van dergelijk juridisch gehakketak wil zijn.
 
hoi hoi. ik heb een vraagje, ik download graag films. maar ik vind niet altijd films die ik graag wil hebben omdat ze op vhs zijn en niet dvd. hoe kan ik ze dan het beste zoeken. heb ik nog een vraag??? als ik een film klaar heb met downloaden ga ik de ondertitel eronder zetten. maar dan ben ik altijd zeker een uur of 3 kwijt. ik gebruik subsync,virtualdub,avi to dvd en noem maar op. is er geen programma wat het allemaal sneller doet. het omzetten van avi naar dvd en ondertitels zodat ik er niet meer zo lang over hoef te doen. alvast heel erg bedankt en groetjes delphini
 
jazeker kun je films snel van subs voorzien, daar is een prachtig programma voor: vsoconvertXtodvd je kunt ook mooi een serie op een dvd zetten bijvoorbeeld, je kunt instellen welke beeldmaat je wil en je kunt zelfs van uit dit programma branden. echt een topppertje! Voorwaarde is wel dat de sub gelijk loopt met de film, je kunt het hier niet mee synchroniseren. Ik kijk altijd welke sub ik vind en daar zoek ik dan de film bij....
 
Het down en uploaden gaat bij mij erg langzaam. Zo´n 40Kb per seconde down en 10kb per seconde up. Ik gebruik chello light, hiermee moet ik toch veel sneller zijn. Heb zelf de windows firewall uitstaan tijdens get gebruik van utorrent. Enig idee waar dit aan kan liggen?
 
@ Skip Torrents werken om het simpel te houden zo'n beetje het zelfde als bv Napster en Kazaa.(Nee ik weet dat dat niet zo is, maarr..) Het ligt aan het aantal mensen wat op dat moment ook die torrent open hebben staan, hoe meer mensen die torrent uploaden hoe sneller jij zou kunnen downloaden, de ene keer gaat het dan sneller dan de andere keer.
 
hallo, ik heb een vraagje als je klaar bent met het downloaden van een torrent met het programma bittorrent en je opent het krijg ik een MDF bestant het is een software hoe kan ik hem dan openen en afspelen? Alvast bedankt
 
Een MDF bestand is, als ik het even goed zeg, een immage file, die kun je afspelen met een virtuele CD of DVD schijf (zoals Deamon Tools of Alcohol 120) Als je deze wilt branden moet je ook de "Burn Immage" optie gebruiken, anders kun je het niet rechtstreeks van je CD/DVD afspelen. Zelf had ik nog een vraagje, ik zoek nml een aantal Nederlandse films, maar ben niet zo thuis in nederlands georrienteerde sites, heeft iemand een paar tips? Bedankt
 
Hoi ik had een vraagje. Ik ben graag op zoek naar films en meestal wil ik de nieuwste van de nieuwste uiteraard. maar ik vind bijna nooit de torrent files die ik wil hebben. En op veel sites moet je daarvoor betalen (en dat wil ik niet :P). RaRa, kan je mij eruit helpen?
 
Sorry, ik was nog 1 vraag vergeten. Ik heb een aantal posts gelezen en die over de ondertiteling erop zetten vond ik wel interessant. Hoe kan ik dat ook doen? Alvast bedankt..
 
hey. ik heb gelezen dat je met vsoconvertXtodvd heel snel de juiste sub kan vinden . maar waar kan je vsoconvertXtodvd downloaden ? alvast bedankt ...
 
het valt me bij bright altijd op dat het weblog en met name de commentaar funtie gebruikt wordt als een soort forum. voor vragen over video en conversie zou ik in dit geval eens kijken bij http://www.videohelp.com en http://www.doom9.org Deze sites bevatten fora waar je al je vragen kunt stellen. misschien een idee voor bright om een forum op te zetten?
 
ik gebruik utorrent en ben op dit moment een grote file aant binnenhalen van ruim 8gyg nu zie ik dat ik al 10gyg heb geupload en pas 5gedownload is dit norrmaal of klopt er iets niet aan mijn settings?
 
Vraagje i.v.m. privacy. Als ik nu een fotoreeks wil doorzenden en ik gebruik Pando omdat Outlook dit niet kan, heb ik dan een garantie dat mijn foto's tussen zender en ontvanger blijven? Niet dat de foto's iets speciaals zijn, maar het is niet prettig als men eigen materiaal zou terugvinden ergens op het internet. Graag een antwoordje terug.
 
ik heb zojuist bittorernt gedownload en mijn eerste cd ermee, alleen ik heb een vraagje over het uploaden, hoe doe ik dat en waarom doet de computer het niet te gelijk met het downloaden
 
Hallo, Even een vraag van een nieuwe gebruiker. Ik ben een film aan het downloaden en tot 95% is dat gelukt. Echter, nu staat hij al een paar uur stil. Kan ik de pc afsluiten om later, bijv. vanavond, verder te gaan? Of moet ik dan helemaal opnieuw beginnen? Alvast dank voor het antwoord.
 
Hoi, Iemand heeft voor mij Bitsoup en Bitlord bij mij geinstaleerd.Ik heb al een paar prachtige films gedown- en geupload. Alleen...nu krijg ik steeds een tracker error???? Ik heb al geprobeerd om uitleg te krijgen via Bitsoup, maar daar snap ik niets van! Wat moet ik doen om een juiste tracker "code" te krijgen? gr. subliem
 
Hoi Subliem.... je moet je wel even aanmelden bij de site waar de torrent vandaan komt... doe je dit niet krijg je een tracker error... het kan ook wezen dat de torrent ondertussen van de site is gehaald... gr. Brambie®
 
Utorrent is een prima programma. Maar ik kom niet hoger dan 500 kb/s kan je dat hoger brengen? Ik heb ADSL van XS4ALL.
 
Oh ja als je een programma kent van torrent kan je dat dan even posten op deze pagina?
 
Ik gebruik BitComet en probeer een film te downloaden maar het gaat echt te langzaam! hoogstens 20 kb/s wat moet ik doen om dit te verbeteren?
 
thanks
 
Stel: Ik heb een torrentje op bijv. "The Pirate Bay" die heeft 3 seeders en 5 leechers. (Dus vrij langzaam) Als ik het torrentje nu "Dump" op bijv. mininova. Om meer leechers en uiteindelijk seeders te krijgen. Dan upload ik het torrentje, maar het bestandje zelf niet.... want die wil graag hebben. Ben ik dan illegaal bezig? Weten jullie het?? ALvast bedankt!!!
 
hallo allemaal ik heb dit stuk eens zitten lezen en wil mede dellen voor ieder. Als client is het beste azureus werkt ideaal dan nog wat mininova is leuk maar schiet niet op de helft van de tijd geen seeders films hoef je niet te proberen nieuwe films kun je zeker vergeten het beste is een prive tracker te zoeken die zijn er genoeg effe aanmelden en hup beginnen maar Je moet wel aan de regels houden van de site veel plezier groetjes masterdeu
 
Weet iemand een programma inclusief een link waar ik een programma kan downloaden om zelf torrents mee te maken. Heb al ff op google gezocht maar daar staat niks bruikbaars
 
Ik heb un film gedownload en die heeft telesync nodig... maar ik kan die dus niet zien... wtf moet ik doen? Waar download ik de toepassing telesync... ?
 
Heb Nero 7.5 gedownload en opdracht gegeven om deze te plaatsen op mijn harde schijf. Na het openen van dit bestand is deze v.w.b. het programma is deze leeg. Slechts een paar mappen met wat informatie heb ik tot mijn beschikking. Op Mytorrents (Azareus) staat Nero wel compleet. Wie geeft raad?
 
HOI, Kan iemand mij helpen ik downloade zonet een torrent met de volgende installatievoorschriften. Ik ben echter volledig leek op dit gebied en heb geen flauw idee wat nu te doen. Behalve 2 bestanden met unrar functie, al de andere bestanden een extensie r met 2 cijfers achter. Kan een van jullie me helpen of vertellen waar hebben er een handleiding over het installeren van de bestanden te vinden is. Install notes. 1º - Unrar 2º - Mount with latest dt4 all emu options on 3º - Use included loader 4º - play serial > xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx when probs > use pr0t stop 1.0 Alvast bedankt voor jullie dringende hulp
 
Bedankt voor de alternatieve sites. Vooral Cinema Obscura ziet er lekker uit. Wat betreft VCDQuality valt R5 nog aan de lijst van brontypen toe te voegen.
 
Voor iedereen die al herhaaldelijk geprobeerd heeft om films te downloaden, maar die keer op keer bij iedere site te zien krijgen:You are not a member, you have to subscribe, heb ik nu een fantastische site gevonden. www.isohunt.com Op deze site staan oneindig veel films, en het grootste gedeelte zijn regelrechte dvd rips. Ik heb zelfs een oude dracula van cristopher lee kunnen vinden. Wel moet je er even voor zorgen om een divx player te installeren op je pc. Deze zijn op verschillende sites gratis te downloaden, en een ac3 codec voor het geluid. De meeste films die je hier vindt zijn namelijk op divx formaat. Maar met nero 7 natuurlijk makkelijk te converteren naar isofiles om te kunnen branden. Veel plezier bij het downloaden!! (rippen klinkt zo illegaal) (;
 
ooh god kan iemand mij aub helpen ik ben a nightmare on elmstreet aan het dowmloaden alle 8 tegelijk dus 5,4 gigabyte maar de snelheid is al dagen 1kbs per seconde kan iemand mij aub helpen en ik gebruik gewoon de originele bittorent client
 
dag bezoeker, niemand kan jou helpen... waarschijnlijk gewoon te weinig seeders... dus het wordt of een nieuwe torrent zoeken met wel voldoende seeders of lekker de hele rit uitzitten....uhhmmm.. ik zou toch ff ergens anders kijken als ik jou was ;)
 
Ik zou graag willen weten WELKE BITTORRENTtoepassing ik moet hebben, als ik LINUX-PARDUS draai op mijn PC !!??? Graag uw reactie z.s.m., want ik heb zojuist OPERA gedownload....... Met vriendelijke groet E. Wessels
 
Beste mensen als jullie een vraag ergens over hebben probeer dan eems google. Ik zie zoveel vragen als je 1 woordje intikt in google dan heb je je antwoordt. En met foutmeldingen ook, tik de foutmelding in in google en 90% kans dat je de oplossing vind.
 
hallo, ik weet niet of ik hier goed zit maar ik heb echt hulp nodig. ik wil een bestand uploaden,maar vraag me niet hoe ja een tracker hasjlinks,dan heb ik die eindelijk en dan weet ik niet wat ik ermee moet doen. ik wil gewoon dat iedereen mijn bestand kan downloaden. kan iemand mij hierbij helpen aub.
 
bedankt erg duidelijk zo!!!!
 
Ik had een vraagje na het downloaden van een torret krijg ik alleen het geluid van de gedownloaden film te horen ik moet een code hebben ofzo? wat is dit en hoe kmo ik aan de code? Bedankt lieneke
 
Ik haal fims binnen met Azareus en dat gaat als een raket, maar alleen de films delen dat gaat maar tot 0,5!De film gaat in de wachtrij en laat zich ook niet meer uploaden. met het gevolg dat ik al van diverse sites ben afgegooid omdat ik niet deel 1:1. Wat kan ik hieraan doen!?!?
 
goeden dag ik begin net een beetje met bittorrent en ik heb een film er afgehaalt en die is klaar maar dan open ik hem maar dan wil windows media player hem niet afspeelen je hoordt aleen de muziek enstemmen mar verder niet wat moet ik doen als iemand mij zou willen helpe alvast bedantk groeten melvin mail als kan naar ajaxcied112@hot of past hier ff alvast bedankt
 
Deepfreeze> download het k-lite codes pack. Moet je effe opzoeken op google. Ook handig is het programma Gspot dat aangeeft welke codecs je mist om een bepaald bestand af te spelen. Ben hier ook net allemaal achter gekomen, beetje surfen op het net doet wonderen :-)
 
Deepfreeze> download het k-lite codecs pack. Moet je effe opzoeken op google. Ook handig is het programma Gspot dat aangeeft welke codecs je mist om een bepaald bestand af te spelen. Ben hier ook net allemaal achter gekomen, beetje surfen op het net doet wonderen :-)
 
HALLO ALS JE PERONGELIJK DE VERKEERDE FILM WEG DOET , WEET IEMAND HOE IK HET WEER UIT DE PRULLEBAK TERUG KAN HALEN. ALVAST BEDANKT
 
Daar heb je verschillende programma's voor om bestanden terug te halen. Maar uit ervaring kun je beter de film opnieuw downloaden/kopen. Dat gaat sneller. Beste is het terugvinden van het document meteen te doen voordat je iets nieuws wegschrijft op de harde schijf. Kans dat anders een deel van de informatie reeds is overschreven.
 
Hallo ik heb via lime wire een spel met mdf bestand binnen gehaald,maar hoe kan ik hem lezen en instaleren? Ikzelf heb nero 7 ,maar wat heb een brand progamma met dit te maken,ook word ik doorgelinkt met een alcohol 120% brand progamma,is er geen simpelere manier om een mdf bestand te lezen en instaleren? Het spel zat in een rar bestand ingepakt.
 
Hey, de gedownloaden rar bestanden zijn voorzien van een password voor het uitpakken. De link voor het password werkt niet (www.spynova.net). Hoe kom ik nu verder??
 

Pagina's

Nieuwsbrief