Uitlegparty: Films op de iPad
Nieuws

Uitlegparty: Films op de iPad

maandag 09 augustus 2010 19:16

Legaal films huren op de iPad kan in Nederland nog niet. Alternatief: gedownloade films streamen via speciale apps.

De iPad is vooral voor ontspanning: even je favoriete sites checken, mailen, een game spelen of filmpjes bekijken. Maar voor het genieten van langere films is extra werk nodig: je moet ze eerst downloaden op je computer en ze dan kopiëren via iTunes naar je iPad, of ze draadloos streamen via speciale apps. Klikken om on-demand een film te huren is er nog niet bij in Nederland.

Het legale filmaanbod is al karig en op de iPad is het nog erger: het apparaat ondersteunt geen Flash of videobestanden met DRM, zodat online videotheken als Videoland On Demand geen optie zijn. Apple zelf verhuurt zes jaar na de start van de iTunes Video Store ook nog altijd geen films in Nederland. Via een tijdrovende omweg kan je wel in de Amerikaanse iTunes Store huren, maar voor de meeste gebruikers is dat geen goede oplossing. Aan prachtige iPad-apps als die van Netflix, Hulu en ABC heb je in Nederland niks. Bummer... Er zit niets anders op dan films downloaden via torrentsites of nieuwsgroepen.

De iPad heeft geen breedbeeldscherm en speelt alleen films in 720p of lager af. Full HD-films (1080i/p) moet je converteren naar 720p of minder en in het MPEG4-formaat met de H.264-codec. De hoogste resolutie in breedbeeldverhouding (16:9) op de iPad is 1024x576 pixels. Voor omzetten van videobestanden is Handbrake het meest gebruikte programma, beschikbaar op Mac, Windows en Linux. Een standaardoptie in Handbrake is converteren naar 720x400 pixels, wat ook voor iPads goed is.


Air Video kan zowel streamen als video's converteren en downloaden

Geen zin in converteren en een langdurige sync-sessie via iTunes? Gelukkig zijn er apps waarmee je via wifi de filmbestanden vanaf een computer binnen je thuisnetwerk kan streamen naar de iPad. Uitblinker onder deze apps is Air Video. Je moet eerst een apart programmaatje downloaden op de site van de Air Video-maker. Na installatie kan je kiezen welke mappen je toegankelijk wilt maken op de iPad en hopla, je ziet de videobestanden verschijnen.

Een film is met Air Video zowel te streamen als de converteren en te downloaden. De streamingfunctie heet Play With Live Conversion en zorgt ervoor dat je direct een film kan starten. Afhankelijk van je netwerkverbinding zijn de beelden wel wat blokkeriger dan het origineel. Dat converteren kan lang duren, maar dat hangt af van de snelheid van je computer. Je kunt meerdere bestanden in de wachtrij van Air Video zetten.

Air Video kan overweg met alle gebruikelijke videobestanden In onze tests kreeg de app elke gedownloade film aan het spelen. Sinds kort ondersteunt de app ook tv-out voor de iPad.  Air Video kost 2,39 euro, het geld zeker waard. Er is ook een gratis versie die niet alle bestanden per map laat zien.

 


StreamToMe

Alternatieven voor Air Video zijn StreamToMe (ook 2,39 euro) en My Movies (momenteel gratis). Beide werken vergelijkbaar met AirVideo: installeer een programma op je computer en kies de mappen die je wilt delen via het netwerk. Die mappen hoeven niet op de harde schijf zelf te staan, maar mogen ook op netwerkapparaten, zoals een netwerkschijf (NAS), elders in het netwerk staan.

StreamToMe ondersteunt ook iTunes-playlists en houdt de geschiedenis van geopende bestanden bij. MyMovies werkt met een Windows-programma dat films op de pc direct kan afspelen op de iPad, of andersom. MyMovies kan ook (video)bestanden via usb of wifi overzetten naar de iPad. Het programma kan ook films en andere bestanden kopiëren van de iPad terug naar de pc.


Canadese documentaires en animaties met NFB

Voor Xvid-films is er ook de gratis CinexPlayer. De bestanden zijn over te zetten via iTunes. Het uitlegfilmpje hierover met zwaar Frans accent werkt trouwens nogal op de lachspieren.

Heb je elders in huis een netwerkapparaat waar je films op staan, dan is AirPlayer (5 euro) een optie. Deze app zou diverse netwerkschijven moeten kunnen herkennen om daar vandaan films te streamen. Voordeel is dat er geen computer met software aan hoeft te staan, zoals bij Air Video en vergelijkbare apps. Mijn Synology-netwerkschijf herkende AirPlayer in elk geval prima en het streamen verliep vlekkeloos.

Er zijn ook iPad-apps die gratis films, documentaires en trailers aanbieden. Het nationale filmfonds van Canada heeft bijvoorbeeld een goede app, NFB, waarmee honderden docu's, kinderanimaties en andere oude programma's zijn te bekijken. Helemaal gratis. Ook voor noppes download je de app van Sony Pictures met de laatste trailers van films die nu of binnenkort in de bioscoop draaien.


Trailers kijken in de Sony Pictures-app

Films kijken op de iPad vergt al met al meer inspanning dan nodig zou moeten zijn. Je moet bestanden converteren en overzetten of ze streamen op afstand met behulp van programma's zowel op de iPad als je computer. Als je al een netwerkschijf hebt, is streamen via AirPlayer overigens het meest efficient.

Maar films kijken op een tablet moet sneller en makkelijker kunnen dan nu met de iPad in Nederland.  Deze eerste generatie iPad is natuurlijk nog maar het begin. Tablets van andere merken, die binnenkort verschijnen, hebben wel schermen hebben met breedbeeldformaat en ondersteuning van Flash of zelfs DRM-videobestanden. Dat maakt meer filmmateriaal direct toegankelijk op het apparaat.

Maar het zeer beperkte legale filmaanbod is het echte probleem. Met één klik een film streamen scheelt tijd en moeite, daar heb ik best 3 tot 5 euro voor over. Laat de Nederlandse videotheekketens - die immers ook online verhuren - maar eens met iPad-apps komen. Want na zes jaar wachten, verwacht ik die iTunes Video Store van Apple niet snel meer in Nederland.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Handbrake gaat vooralsnog inderdaad prima. Maar het is niet legaal en niet netjes. Anderzijds heb ik daar eerlijk gezegd dikke schijt aan, de techniek gaat met sprongen vooruit maar de filmbonzen geven maar niet toe. Iedere keer weer die onzin als ik naar Hulu ga. Als ik een film of een serie wil bekijken, dan doe ik dat. Daar kun je geld voor vangen, maar als je me liever afscheept, koop ik van dat geld wel een fijne terrabyte die ik vul met mkv's. Uurtje converten en we kunnen weer.

 

Wat een gedoe!

 

Ik denk dat het tijdrovende aan een Amerikaans itunes account openen slechts initieel is. Kaartje kopen op via geverifieerde ebay gebruiker (nee, een kaartje van 150$ dat voor 60$ verkocht wordt is niet helemaal te vertrouwen) voor een paar euro kan je aan de slag. Een iTunes US store itunes account wisselen op de iPad/iPhone kan toch niet als tijdrovend bestempeld worden. (Uiteraard mis je de ondertiteling voor de liefhebber).

Het blijft overigens nog steeds mogelijk om een gekochte DVD te rippen naar een door iPad ondersteund formaat. Daar zal geen haan naar kraaien (hoewel ik niet zeker weet of het helemaal volgens de EULA regels is).

De openingszin is wellicht "Films kijken op de iPad in NL vereist een extra stap". Het downloaden via torrent sites is nl noch huren, noch kopen.

Het US itunes account lijkt me in dit geval toch een bruikbaar alternatief.

 
Zie ook de eerdere Uitlegparty over hoe je een Amerikaans iTunes-account kan regelen om zo te huren.
Maar het is natuurlijk verrevan ideaal.

Een uur of meer wachten op converteren kan je niet van elke gebruiker verlangen. Wij hebben daar misschien het geduld voor en weten hoe je torrents beoordeelt op een goed eindresultaat, maar er zijn genoeg mensen die gewoon meteen willen kunnen kijken als het hen zo uitkomt. Kan je ze niet kwalijk nemen. Die groep wordt nu niet geholpen op de iPad. (er zijn wel meerdere nederlandse sites om films legaal te streamen, maar ze werken met drm of formaten die de ipad niet slikt) Voorlopig een gemiste kans van de 'Videolands' en de filmstudio's. Waarom Apple geen zin heeft om films in Nederland aan te bieden weet ik ook niet. De iPad is internationaal te koop, maar de content nog steeds niet...
 

Dat heeft in mindere mate met Apple's zin te maken. Het is de gefragmenteerde wet- en regelgeving + de gefragmenteerde manier van royalties, film- en uitzendrechten, wat de barrieres opwerpt voor bedrijven als Apple (maar ook bv. Spotify) om "Europa te veroveren" of uberhaupt voet aan de grond te krijgen. Oud <a href="http://www.nytimes.com/2008/01/21/technology/21video.html">artikel</a> uit de NYT.

Dus ik ben zeker met je eens dat het huidige mediabeleid - maar in mindere mate partijen als Apple, Spotify etc - er bijna op aanstuurt via andere kanalen content te verkrijgen, hoewel ik niet helemaal deel dat het hebben of verkrijgen van een US Itunes store account verre van ideaal is. Wat je wel kan stellen is dat je tegen Apple's EULA te werk gaat als je een 'fake US' adres opgeeft (of dat van de Domino's pizza in New York).

 
Maar hoe kan het dan dat het Microsoft wel is gelukt? Microsoft verhuurt filmstreams via Xbox, dat is beschikbaar in Nederland sinds november 2009.
 

Omdat het aantal Windowsgebruikers in Nederland net zo groot is als alle Applelaars in heel Europa.

 

Waarom wil je uberhaupt films kijken op een iPad? 2 uur lang dat colereding vasthouden terwijl ie loeiheet wordt? En dat met chips... Nee lekker hoor. Thuis gewoon de TV, en onderweg een nootbook, die blijft tenminste in de goede houding staan 2 uur in de trein naar grunning.

 

Denk ook dat de mentaliteit meespeelt. In Europa gaan we lekker treinen, op een terras zitten, chillen op de bank. De amerikanen doen alles tegelijk. Film kijken in de keuken, in de auto, onder de douche. Daar heb je draagbare films voor nodig. Hier is die markt veel kleiner.

 

Vergeet ook niet de Orb app. Streamt al je media en ook buiten het thuisnetwerk. Ik gebruik het al jaren. Lekker een filmpje kijken in de file :-)

 

NFB app. Is een goede tip!
Canada op zijn best, en weer eens iets anders!

 

Tonie, wat zegt Apple in Nederland?

 
Heb het ze anderhalve week geleden nog gevraagd. Antwoord: er is niets bekend over wanneer Nederland aan de beurt is.
 

CineXplayer ondersteund helaas (nog) geen AC3 audio, laat dat nou net een veel gebruikte codex zijn voor xvids.

 

Wat een kut apparaat die iPad!

 

Het blijft inderdaad een gedoe, via een omweg is het wel mogelijk om Netflix, Hulu en ABC werkend te krijgen (zie http://www.itunescode.nl/netflix-op-ipad.php) maar het is nog steeds niet zo ideaal als films kopen/huren via iTunes.

 

Ik gebruik airvideo niet zozeer voor afspelen op mijn iPad maar meer voor het converteren naar een formaat wat in iTunes kan en vervolgens op mijn AppleTv. ideaal dat gezeik altijd met handbrake en ffmpegx.

 
Heel erg bedankt Tonie, erg heldere uitleg
 

Heb ook een Synology, dus ik ga AirPlayer ook uitproberen. Bedankt voor de tip!

 

Voor het opslaan van mijn DVD's maakte ik gebruik van Handbrake. Die zijn nu met alle computers draadloos bereikbaar en af te spelen.

Voor het kunnen importeren van films van wat voor formaat dan ook pas ik iSquint toe. Dit programma werkt zo dat de film optimaal af te spelen is op een iPod Touch (waarschijnlijk dus ook iPad)

 

ik gebruik dvdfab om de film om te zetten, kan hem ook in mijn bibliotheek van Itunes zetten, maar als ik wil synchroniseren dan krijg ik direct de melding dat ipad dit bestand toch niet kan afspelen en daarom het bestand niet gekopieerd kan worden, is dit ook een soort beveiliging om te voorkomen zo op een alternatieve wijze films op de ipad te krijgen

 

App gekocht en naar Air Video site ... Link naar te laden programma wordt niet door safari geopend. Heb ik een alternatief vanaf mijn ipad?

 

Ga eens naar www.thebigu.info, de site om fantastisch films te streamen naar je Ipad, werkt ook met AppleTV, ia Download Hd als app ook mogelijk om films ipv te streamen rechtstreeks te downloaden. werkt helemaal top! Enige nadeel... Geen NL ondertiteling... Maar daar heb ik geen moeite mee.. groet Pieter

 

Ik gebruik plex. Een super app. Je zet je films op je harde schijf van je mac (mediacenter) formaat doet er niet veel toe, installeert plex for mac en plex streamt ze vanaf je mac naar je ipad. Werkt perfect, mooie app, en geen gedoe met converteren en zo. Plex heeft en wat steile leercurve, maar als je daardoorheen bent heb je echt een heel mooie mediacenter oplossing.

 

Goedenavond.
Zij u misschien een link van mijn site op uw site willen plaatsen?
Bvd,

Groet,

ERik

 

Hoi Erik,

Ik vind laatst een vergelijkbaar artikel; http://www.vodtoday.nl/ipad-films . hier stonden meerdere alternatieven met werkende links.

Gr
Tim

 

moviemarket al geprobeerd?...films kopen kan al vanaf 2,39€...je hebt wel wifi nodig om ze te bekijken...dus niet mogelijk op lange vluchten, maar het aanbod op die vluchten is ook redelijk

 

op de eee pad al vele films gedowload. Breedbeeld en met een speciaal android bittorrent programma, altijd goede kwaliteit en aansluiting op tv is ook simpel met een kabeltje.

 

DVD op iPad zetten
Films op de iPad
Ik ga binnen kort op vakantie en wil graag wat DVD's op mijn iPad zetten. Ik heb wel wat op internet gevonden een programma waarmee ik dan een DVD op mijn iPad kan zetten. http://www.dvdtoipad.nl/

 

MovieBox, Movie Vault, VLC Streamer etc.
Er zijn zoveel mogelijkheden! Bekijk hier een overzicht van alle manieren om films op je iPad te zetten. http://metondertiteling.nl/films-op-ipad-zetten/

 

Nieuwsbrief