Uitlegparty: iOS 6, meteen updaten of even wachten?
Nieuws

Uitlegparty: iOS 6, meteen updaten of even wachten?

woensdag 19 september 2012 21:20

Zijn 200 nieuwe functies als Maps, Facebook-integratie en Niet Storen reden om in de digitale wachtrij te gaan liggen?

Toen de iPhone 5 vorige week gepresenteerd werd, maakte Apple ook bekend dat iOS 6 op 19 september zou verschijnen. Dat is het vandaag, en de ervaring van voorgaande updates leert dat de update rond 19:00 online komt. Hoewel het per keer makkelijker wordt om iOS te updaten, zijn er nog wel dingen waar je op moet letten.

Update: iOS 6 is inmiddels te downloaden. Anders dan andere jaren, lijkt de update voor het gros van de mensen soepel te verlopen. Downloaden gaat snel en op verschillende fora is amper sprake van foutmeldingen tijdens de update.

Zo is het handig om eerst iTunes naar versie 10.7 te updaten en iOS naar versie 5.1.1. Maar belangrijker: maak een back-up. Nog liever: maak er twee. Eentje via iCloud, een ouderwetse via iTunes. Er kan altijd wat fout gaan tijdens een grote systeemupdate en niemand wil met de gebakken peren zitten.

Waarom je wél meteen zou updaten naar iOS 6
Er is niet één flitsende nieuwe functionaliteit waarom je zou móeten upgraden naar iOS 6. Vorig jaar kreeg je bijvoorbeeld iMessage en het Berichtencentrum. Dit jaar zijn nieuwe functies wat kleiner en zien we vooral veel bestaande zaken gepolijst. Zo gaan de App Store, iTunes en de Muziek-app op de schop. We krijgen er fraaie, in minimalistisch zwart-wit-grijs vormgegeven apps voor terug.


De vernieuwde store heeft een nieuwe vormgeving en layout

Je kunt voortaan FaceTime gebruiken over 3G-internet. Delen naar Facebook gaat op dezelfde makkelijke manier als we sinds iOS 5 met Twitter kunnen. Pull-to-refresh in Mail. Siri komt naar de (nieuwe) iPad. Full-screen brossen in Safari. Je telefoonnummer wordt aan je emailadres gekoppeld voor makkelijker iMessagen. Via iCloud kun je meer delen, zoals browsertabs tussen verschillende apparaten en complete fotoalbums. Maar er is meer.

Niet Storen
De functie voor al die mensen die hun iPhone ’s nachts graag aan laten staan (of opladen) maar niet voor niks gestoord willen worden. Je stelt in wanneer je telefoon stil moet zijn. En stil is dan ook echt stil: geen geluiden, geen trillingen, niet eens een oplichtend scherm, helemaal niks. Je kan aangeven dat je door nummers op je favorieten-lijst wel gestoord mag worden, en/of wanneer iemand binnen drie minuten twee keer belt.

Ook het weigeren van telefoongesprekken is een stuk slimmer in iOS 6. Tot nu toe kon je ongewenste bellers makkelijk wegdrukken met de lock-knop bovenop. Onthouden terug te bellen of een sms’je sturen moest je daarna zelf doen. Nu niet meer: in iOS 6 kun je een gesprek weigeren door met een sms’je te reageren.

Er zitten wat standaard berichtjes in, je kunt ook je eigen maken. Zo weiger je een gesprek en ben je toch lekker duidelijk. Daarnaast kan iOS 6 je later herinneren een geweigerd telefoontje alsnog te plegen. Dat kan op basis van tijd of locatie, aan de hand van gps. Zo vergeet je niet terug te bellen na je vergadering, les of film.

Maps
Sinds de iPhone verscheen, werden de kaarten in de standaard Maps-app verzorgd door Google. Daar komt in iOS 6 een einde aan. Heeft vast te maken met de concurrentie tussen Apple en Google. Als vervanging krijgen we een hele nieuwe app met mooie kaarten die Apple van TomTom heeft gekocht. Ook kan je Maps voortaan als complete turn-by-turn navigatie gebruiken. Compleet met verkeersinfo en waar nodig alternatieve routes.


Passbook en Maps, de twee enige compleet nieuwe apps in iOS 6

Passbook
Deze nieuwe app is de iBooks onder de e-tickets. Al je digitale bioscoopkaartjes, vliegtickets, concertkaarten en cadeaubonnen in een app. Op elk kaartje staat precies wat je moet weten — hoe laat de de film begint — en het verschijnt precies waar je het nodig hebt. Aan de hand van geofencing weet Passbook of je voor de bioscoop staat, of voor een gate op het vliegveld. Je krijgt dan een push-bericht en hoeft niet meer in Mail te graven naar het juiste e-ticket. E-ticketmaker Paylogic meldde vorige week als eerste Nederlandse bedrijf hun tickets ook via Passbook aan te gaan bieden.

Waarom je níet meteen zou updaten naar iOS 6
Hoewel het altijd aanlokkelijk is direct naar een nieuwe versie te updaten, zijn er altijd wat haken en ogen. iOS 6 wordt al maanden door testers en ontwikkelaars in de praktijk gebruikt. Dat wil niet zeggen dat alle kwaaltjes eruit zijn. De kans op vervelende kinderziektes is altijd aanwezig. Heb je daar geen zin in doe je er verstandig aan even te wachten. Vorig jaar verscheen de update met reparaties een maand nadat iOS 5 uitkwam.

Ook kun je er donder op zeggen dat je de update vanavond niet soepeltjes binnen gaat krijgen. Miljoenen mensen proberen iOS 6 tegelijk te downloaden. Een paar keer opnieuw proberen, afgewisseld door een foutmelding hier of daar kun je minstens verwachten. Voor hetzelfde geld lukt het vandaag helemaal niet en ben je beter af als je wat langer wacht, tot morgen bijvoorbeeld.

Een jailbreak voor iOS 6 is ook nog niet beschikbaar. Wil je die graag houden of ben je er afhankelijk van, wacht dan sowieso met updaten tot een hack beschikbaar is.

Ook de nieuwe Maps-app kan een reden zijn om niet direct naar iOS 6 te gaan. Hoewel nieuw en mooi, is die op veel vlakken minder compleet dan die van Google. Zo heb je bijvoorbeeld geen Streetview meer. En ook het aantal locaties dat Google in kaart heeft gebracht is vele malen groter. Een oplossing is de eigen Maps-app waar Google aan werkt. Maar die is er nu nog niet, mocht het nieuwe Maps je tegenvallen is er dus nog geen alternatief.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Ik was er inderdaad ook sceptisch over of het downloaden vanavond wel zal lukken. Heb voor en m'n iPhone en iPad beide binnen een minuut binnen gehaald!
Dus kennelijk kunnen de servers het deze keer wel aan.

 

Kijk, daar heb ik nou wat aan.... Thanks! Gaan we vooralsnog NIET doen dus. Met je laatste argument als belangrijkste reden. (Mapps app)

 

De youtube app is ook verdwenen voor degene die daar waarde aan hechten. Het was verre van een top app maar toch...

 

Youtube is verkrijgbaar in de app store en ziet er een stuk beter uit als eerst ;D
Sparrow/Facebook app uiterlijk.

 

Klopt, maar nog niet voor ipad volgens mij.

 

Duurde even, maar iOS6 staat op de iPad. Hopelijk bevalt het.

 

Downloaden ging appeltje-eitje.
Kan nou alleen niet zeggen da'k een wauw-effect . Maar t voelt alsof mm 4 soepeler draait.

 

Grappig. Dat "Weigeren, "Niet storen" en "Maps", kan toch al jaren in Android. De innovatie, en exclusiviteit van de iPhone uit zich tegenwoordig alleen nog in de aanschafprijs...

 

ja joh, heb jij al jaren flyover op je androidje? Dan ben je vast de enige.
En raad eens, de GS3 van Samsung is duurder dan een iPhone.
Ga aub weg met je non argumenten.

 

Flyover werkt maar in een zeer beperkt aantal steden en is niet echt bepaald vernieuwend te noemen. Zowel Apple als Google zijn hier al een tijd mee bezig.

En een GS3 is duurder dan een iPhone?
Misschien als je een 3 of een 4 neemt, maar een 4S is al duurder dan een GS3

http://tweakers.net/pricewatch/cat/215/mobiele-telefoons.html

 

Sorry Koen. Ben al weg ...

 

"Ook het weigeren van telefoongesprekken is een stuk slimmer in iOS 6. Tot nu toe kon je ongewenste bellers makkelijk wegdrukken met de lock-knop bovenop. Onthouden terug te bellen of een sms’je sturen moest je daarna zelf doen. Nu niet meer: in iOS 6 kun je een gesprek weigeren door met een sms’je te reageren.

Er zitten wat standaard berichtjes in, je kunt ook je eigen maken. Zo weiger je een gesprek en ben je toch lekker duidelijk. "

"Als vervanging krijgen we een hele nieuwe app met mooie kaarten die Apple van TomTom heeft gekocht. Ook kan je Maps voortaan als complete turn-by-turn navigatie gebruiken. Compleet met verkeersinfo en waar nodig alternatieve routes."
" Pull-to-refresh in Mail."
Oh Wow, waar heb ik dat eerder gezien?

 

Sommige dingen die jij noemt waren niet als eerste op Android hoor, dus die hebben OOK dat weer gejat.
Pull-to-refresh heb je al heel lang op de iPhone..misschien niet in bepaalde apps, maar vele apps wel.

Ach..een smartphone met volledig een touchscreen waarvan het beeld uitgaat als je hem bij je oor houdt, pinch to zoom etc. etc. etc. etc.
Oh wow, waar had ik dat eerder gezien..JAWN

 

Hi,

heb een vraagje aan iedereen die dit leest en me zou kunnen informeren.
Indien ik iOS 6 installeer op mijn iPhone betekent dit dan dat ik al mijn huidige berichten in WhatsApp en/of Viber na de update kwijt ben?
Ik hoor het graag! Dank!

 

Nee hoor, die blijven gewoon op je telefoon staan. Maar zoals beschreven staat in de tekst, wel eerst even een backup maken via iTunes. Mocht er dan iets fout gaan tijdens het installeren van iOS 6 en ze zijn toch verdwenen, dan kun je ze altijd nog terug halen.

 

Nee hoor, die blijven gewoon op je telefoon staan. Maar zoals beschreven staat in de tekst, wel eerst even een backup maken via iTunes. Mocht er dan iets fout gaan tijdens het installeren van iOS 6 en ze zijn toch verdwenen, dan kun je ze altijd nog terug halen.

 

Nee hoor, die blijven gewoon op je telefoon staan. Maar zoals beschreven staat in de tekst, wel eerst even een backup maken via iTunes. Mocht er dan iets fout gaan tijdens het installeren van iOS 6 en ze zijn toch verdwenen, dan kun je ze altijd nog terug halen.

 

dankje!
groot belang reeds bestaande conversaties niet kwijt te raken en niet schoon te moeten beginnen zeg maar:-)..

Fijne avond!

 

Eén ding: Streetview!!

 

Upgrade hier op alle idevices foutloos gegaan, ook direct na uitkomen van de update, al ging het toen wel trager.
Ik kan zeggen: petje af voor Apple!

 

Ik zeg één ding: de glanzing van het volumeknopje in de Muziek-app! :-)))) *Style*

 

ik zou nog even wachten tot Google met een nieuwe google Maps app uitkomt voor iOS. de nieuwe maps variant is knullig en nog nauwelijks te gebruiken, terwijl de overige veranderingen in iOS6 tov versie 5 met een vergrootglas moeten worden gezocht

 

Het was vorige week eindelijk mogelijk mijn iPad 1 te updaten naar iOS 5.1 (van 4.3). Tot nu toe was dat, zelf met hulp van Apple, niet mogelijk. Een update van iTunes heeft het probleem nu blijkbaar eindelijk opgelost. Verder dan 5.1 gaat de iPad 1 ook niet komen begrijp ik. Ik moet alle nieuwe functies in 5.1 nog een beetje uitzoeken, maar opvallend is wel dat de app-store nu steeds crasht.

 

Nieuwsbrief