Uitlegparty: Messenger apps
Nieuws

Uitlegparty: Messenger apps

woensdag 17 augustus 2011 13:56

Na het succes van Blackberry Messenger en Whatsapp komen de messenger-apps van Facebook, Apple en Google. 

Blackberry's berichtendienst Blackberry Messenger (BBM) is eenvoudig van opzet: je stuurt tekstberichtjes of foto's naar de ander via mobiel internet. De ontvanger krijgt automatisch een notificatie in de vorm van een melding op het scherm, een geluidje of een knipperend lampje. Binnen mum van tijd is BBM voor Blackberry-bezitters een handiger en goedkoper alternatief voor sms geworden. Het voelt als mobiel chatten, maar dan zonder dat je direct hoeft te reageren. En er is meer tekstruimte dan bij sms.

BBM, in de volksmond 'pingen', speelt een belangrijke rol in de groei van de populariteit van Blackberry in Nederland. Vorig jaar was een Blackberry-toestel, de Bold 9700, zelfs het meest verkochte toestel in Nederland. Jongeren gingen voor de deals met goedkoop mobiel internet, waardoor Messenger voor hen sms vervangt, mits vrienden ook op BBM zitten. BBM heeft wereldwijd al meer dan 30 miljoen gebruikers.


Blackberry Messener 6 biedt ook Foursquare-integratie

De BBM-berichten gaan, net als bij al het mobiele internetverkeer, via de servers van Blackberry-fabrikant Research in Motion in Canada. Daardoor kan er soms wat vertraging optreden, al is dat nauwelijks te merken. Gebruikers kunnen behalve tekstberichten (die ook vrij lang kunnen zijn) ook foto's, filmpjes, audiofiles, bestanden, locaties en een grote hoeveelheid emoticons naar elkaar sturen, ook naar meerdere personen tegelijk. Er is live te zien of berichten zijn ontvangen en gelezen.

Gebruikers kunnen een eigen statusmelding en profielfoto instellen. Nieuwe contactpersonen toevoegen gaat via een e-mailadres of een speciaalnummer of zelfs via QR-streepjescodes. BBM 6 biedt ook integratie met andere apps, waaronder Foursquare voor het inchecken op locaties.


Whatsapp: in gebruik bij 2 miljoen Nederlanders

Whatsapp populair
De meeste functies van BBM zijn gekopieerd door concurrerende messenger-apps. De populairste op andere mobiele platformen is momenteel Whatsapp, dat echter ook voor de Blackberry beschikbaar is. Whatsapp werkt daarnaast op iPhone, Android en Nokia's Symbian. Whatsapp gebruikt ook push-notificaties voor tonen van nieuwe berichten en kan dus net zo fungeren als sms.

Whatsapp staat al maanden bovenaan de lijst van meest gedownloade apps in de App Store. Uit onderzoek van Telecompapper bleek in juli dat meer dan 2 miljoen Nederlanders de app regelmatig gebruiken om te communiceren met vrienden. Whatsapp bereikt al bijna de helft van de smartphonebezitters in Nederland. De telecomproviders beginnen dat te merken: ze verliezen inkomsten uit sms, eindelijk zou je haast zeggen.

Er zijn vergelijkbare apps, zoals Pingchat, maar Whatsapp is veruit de grootste in Nederland. Dat is mede te danken aan het feit dat gebruikers van iPhones, Android-toestellen en Blackberry's elkaar via de app kunnen bereiken.

Met Whatsapp is het, net als bij BBM, ook mogelijk om in groepen te communiceren. Het maximum is 10, bij BBM is dat 30. Whatsapp gebruikt het adresboek van de telefoon. Meteen is te zien welke van je bekenden ook Whatsapp hebben geïnstalleerd. Voor wie geen problemen heeft met de privavy-aspecten daarvan, maakt dat het vinden van vrienden erg gemakkelijk.


Facebook Messenger nog alleen in Amerikaanse App Store

Facebook Messenger
De grote internetpartijen Facebook, Apple en Google zien het succes van de messenger-apps ook en zijn met hun antwoorden gekomen. Facebook introduceerde onlangs in de VS zijn losse app Facebook Messenger. Dit is een speciale app voor alleen het versturen en ontvangen van berichten, foto's en filmpjes tussen Facebook-gebruikers. Dat kon ook al goed met de gewone Facebook-app, maar die heeft nog meer functies. Facebook Messenger is alleen gericht op communicatie en is een duidelijke rivaal voor Whatsapp.

Facebook Messenger is nog alleen beschikbaar in de Amerikaanse App Store en staat hier al wel in de Nederlandse Android Market. Het is ook mogelijk om groepen berichten te sturen of alleen aan enkele vrienden van wie je de namen adhoc kan selecteren. Die groepen lijken geen maximum te hebben. Facebook heeft op het web ook een handig Groups-onderdeel, waarbij de beheerder van elke groep bepaalt wie er inzitten waarna de leden in een besloten omgeving met elkaar berichten, links, foto's, filmpjes en documenten kunnen uitwisselen. Facebook Messenger maakt het ook makkelijker om je locatie te delen en die van vrienden te zien. Dat kan handig zijn bij het plannen van activiteiten in de stad.


iMessage versus BBM

iMessage in iOS5
Apple komt eveneens met een nieuwe messenger-app in het aanstaande iOS5, dat dit najaar verschijnt. Het heet iMessage en hij doet precies wat bovenstaande apps dook doen. Alleen lijkt een groepsfunctie in iMessenge te ontbreken. Wel is het mogelijk met meerdere personen een conversatie te starten, maar die zijn nog niet als vaste groepen op te slaan. iMessage werkt op iPhone, iPad en ipod touch 3G.

Een belangrijk verschil met Whatsapp is wel dat iMessage de berichten, foto's en filmpjes volledig versleutelt. Een dief zou Whatsapp-berichten op je toestel kunnen terughalen ook al heeft hij je wachtwoord niet. Chats zijn te starten op het ene iOS-apparaat en voort te zetten op het andere. De toestellen worden automatisch gesynchroniseerd via iCloud.

Ook iMessage heeft aankomst- en leesbevestiging, net als Whatsapp. iMessage laat gebruikers ook berichten sturen naar mensen die de app niet hebben, doordat de dienst integraal onderdeel is van de reguliere berichten-app. Heeft iemand geen iMessage, dan wordt er een sms of e-mail verstuurd. De iMessage-berichten krijgen blauwe en grijze tekstballonnetjes, sms-sessies blijven groen met grijs. Vanuit BBM kunnen Blackberry-gebruikers overigens ook sms'jes versturen.


Google+ Huddle: mobiele groepschat

Google+ Huddle
Tot slot nog Google. Dat bedrijf heeft zich met Google+ ook op sociale communicatie gestort en de mobiele apps voor iPhone en Android van Google+ hebben ook een speciaal chatonderdeel genaamd Huddle. Daarmee is het mogelijk specifieke personen of bepaalde Circles (zelf aangemaakte groepen mensen) uit te nodigen voor een mobiele groepschat.

Huddle lijkt vooral gericht op groepscommunicatie en minder op 1-op-1-conversaties. De groepsgesprekken zijn ook te 'muten' of te verwijderen.

Whatsapp voorlopig aan kop
Gezien de enorme populariteit van Whatsapp in Nederland zal die app de komende tijd het belangrijkst blijven voor de mobiele communicatie. Facebook heeft als voordeel dat het een paar miljoen gebruikers meer heeft in Nederland, waardoor in potentie meer bekenden zijn te bereiken. Maar Facebook Messenger is in de Nederlandse App Store nog niet gelanceerd. Een pluspunt van iMessage is dat het standaard werkt via de berichtenapp op de iPhone en iPad, zodat sms, e-mail en messaging door elkaar lopen, gesynchroniseerd op alle iOS-apparaten.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ik snap niet dat er nog steeds Whatsapp concurrenten bij komen die niet cross-platform zijn. Het hele idee van zo'n app is toch juist dat je zo veel mogelijk mensen er mee kunt bereiken en niet alleen de mensen die alleen een Android, iPhone, Nokia of Blackberry hebben?

 

ik ben mee eens. de succes van whatzaap komt door dat deze app werkt op verschelen platfourms .

 

Pingchat heeft het grote voordeel dat het ook op iPod werkt, wat met whatsapp niet kan. Niet onbelangrijk extratje

 

Werkt op een wat?

 

@ipod gebruiker

Kan wel degelijk

Downloaden via installous (op je ipod) je tel nummer invoeren de bevestigingscode invoeren en je hebt whatsapp op je ipod

 

Wat dacht je van viber cross platform, gratis en altijd ook telefonisch bereikbaar zonder te hoeven inloggen

 

Hmm Whatsapp heeft jammer genoeg geen leesbevestiging...

 

Whatsapp heeft wel een leesbevestiging. Bij elk verzonden bericht komen 2 vinkjes. De eerste om aan te geven dat het berichtje bij de server is aangekomen de tweede om aan te geven dat het berichtje ge-opend is.

 

FB messenger is sinds 17-08-11 beschikbaar in de NL android market. En dat kon inderdaad wel eens een goed alternatief voor whatsapp zijn. Het werkt wel wat anders dan whatsapp. Waar whatsapp eigen berichten verstuurt naar contacten die gekoppeld zijn aan hun eigen telefoonnummers, doet FB messenger dat naar zowel je FB contacten als naar alle andere contacten die je in je telefoonlijst hebt staan. En het heeft wel de mogelijkheden maar ondersteunt echter in Nederland nog geen sms berichten vanuit FB messenger naar mensen die je niet in FB hebt zitten. En ik vraag me af wie, als dat wel ondersteund wordt, die SMS berichten verstuurt. Doe je dat zelf of doet FB dat? Want het lijkt er op dat die berichten dan door FB verstuurd zouden worden. En als dat zo is, dan kunnen denk ik al die andere berichtendiensten inpakken. Want dan gaat helemaal niemand meer 11 cent voor een smsje betalen...

 

Whatsapp heeft wel een lees bevestiging.

1 vink wil zeggen aangekomen.

2 vinken wil zeggen gelezen.

Althans, op m'n iPhone. Stuur maar eens een bericht. En let op de vinken ernaast.

Gr. Collina

 

@collina: het tweede vinkje is een ontvangstbevestiging en dat is niet hetzelfde als een leesbevestiging. Je weet alleen dat het bericht is aangekomen, niet of het gelezen is.

 

Leesbevestiging? Lijkt me eerder een professionele eis en niet in scope van zulke apps. Wou je ook nog een bevestiging dat het bericht begrepen werd? Zo ben je vertrokkken hoor...

 

Ik vind die van de iphone wel ingewikkeld !! Gewoon in het zelfde scherm als van je berichten ook een ping bericht stuuren beetje dubbel vind ik !!

 

@Lette

Maar als het als functie aanwezig is ga je het vanzelf gebruiken. Het is bij Blackberry Messenger niet uit te zetten. Ik let er altijd op.

 

Waar is Skype? Dat is toch nog steeds de beste en meest gebruikte messenger app, naar keuze aan te vullen met beeld en geluid. Als we nu met zijn allen eens inzien dat het telefoonnummer dood is, kunnen alle bovengenoemde apps in de vuilnisbak. Skype heeft ook pushberichten, mits je Skype gewoon aan laat staan. Ik heb nooit iets anders open staan op mijn mobiel, en ik doe alles over 3G. Helaas moet ik nog wel belminuten kopen, dus die staan nutteloos te wezen.

 

Als je van Skype naar een telefoonnummer wilt bellen dan moet je ook beltegoed kopen bij skype. En daarin is skype niet eens echt heel goedkoop. Google Voice gaat straks hetzelfde doen als die mobiele app in Nederland gaat werken. Maar nog steeds niet heel goedkoop. En als je goedkoop wilt voipen dan ben je beter af met voipbuster, voipcheap of varianten daarvan. En daar zijn ook zat apps voor, Mobilevoip of Nibuzz om er een paar te noemen.

Bij Skype kun je berichten versturen, maar foto's, voiceberichten, filmpjes en posities kunnen dan weer niet of nogal beperkt. Het enige waar skype echt goed in is, is bellen en videobellen naar mensen die ook Skype hebben. Maar gratis onderling bellen kun je ook met Viber, wat qua contacten net zo werkt als whatsapp. En dat is dan wel weer makkelijk.
Maar whatsapp is dan weer niet gratis. Ja, het eerste jaar en daarna kun je alsnog je creditcard trekken.

En dat is waar een gratis Facebook Messenger om de hoek komt kijken. Want de meeste mensen die ik in mijn telefoonboek heb staan, die zitten ook op Facebook. En die app zou straks dus ook berichten vanuit facebook naar de GSM van je contactpersonen die je niet in FB hebt kunnen smssen. En als Facebook SMSjes voor je gaat versturen als je contactpersoon niet online is, dan wordt het pas echt interessant.

 

Met whatsapp heb je wel een leesbevestiging, maar alleen van iPhone naar iPhone en bijv niet van iPhone naar een Galaxy.

 

Naast Whatsapp gebruik ik overigens eBuddy XMS het meest. Puur omdat het gratis is op iOS en Whatsapp een paar keer per maand op z'n gat gaat. Zeker een aanrader!

 

Nieuwsbrief