Uitlegparty: Tizen, het besturingssysteem van Samsung

Uitlegparty: Tizen, het besturingssysteem van Samsung

03-01-2016 10:47 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Wat is Tizen nou eigenlijk? Waarom gebruikt Samsung het en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Niet alle apparaten van Samsung werken met Android. Het bedrijf maakt gebruik van nog een ander mobiel besturingssysteem: Tizen. Dit systeem is gebaseerd op Linux en is in principe 'open source', al geldt dat weer niet voor alle licenties. Dat betekent dat niet alle onderdelen zomaar voor elke ontwikkelaar toegankelijk zijn.

Samsung heeft Tizen samen met Intel gemaakt tot wat het nu is. Daarom is het ook niet gek dat Tizen bij Samsung hoort en andersom. Met het besturingssysteem zou Samsung uiteindelijk afstand kunnen doen van Android, door zijn telefoons, smartwatches en andere apparaten alleen nog maar op Tizen te laten draaien. Op die manier kan het bedrijf een ecosysteem ontwikkelen dat lijkt op Apple’s iOS, waarbij verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Omdat Tizen lijkt op het eveneens open source-systeem Android, zouden gebruikers in elk geval niet lang hoeven te wennen. Tizen werkt met HTML 5, daarmee kunnen app-ontwikkelaars gemakkelijk apps maken voor het systeem. HTML 5 wordt ook ondersteund door andere besturingssystemen en webbrowsers, dus kunnen apps direct op verschillende apparaten draaien. 

Wat draait er op Tizen?

In 2014 verschenen de eerste Samsung-smartwatches met Tizen. Dat waren de Gear 2 en de Gear Fit. Het allereerste apparaat met Tizen was echter de Samsung NX300M, een camera die op een speciale versie van Tizen draaide. De Samsung Z1 was de eerste smartphone met Tizen, inmiddels is er al een Z3, al zijn de toestellen niet te koop in Nederland. Voor vlaggenschepen zoals de Galaxy S6 gebruikt Samsung nog altijd gewoon Android.

Op mobiel gebied vind je Tizen dus vooral in wearables (zoals de Gear S2), maar ook in tv’s. Samsung voorziet alle recente en toekomstige televisies van Tizen OS. Eerder dit jaar zei Jong-Deok Choi, vicepresident van Samsung’s Electronics Software Center nog dat Tizen 'het besturingssysteem van alles' moet worden.

Voor- en nadelen

Tizen is om te beginnen een besturingssysteen dat gemakkelijk op heel veel verschillende producten kan draaien. Niet alleen op smartwatches en televisies, ook op koelkasten, robotstofzuigers en meer. Wat dat betreft is het voor Samsung gemakkelijk om een enorm scala aan apparaten op hetzelfde systeem aan te sluiten.

Daarnaast moet Tizen ook vooral een energiezuinig besturingssysteem zijn. Samsung zegt dat Tizen 'apparaten sneller maakt terwijl ze zuiniger omspringen met energie, omdat het minder rekenkracht en geheugen vraagt'. Ook dat is prettig voor apparaten in huis die minder kracht hebben aan boord dan bijvoorbeeld smartphones.

Het aanbod van Tizen-apps op tv's en wearables komt gestaag op gang, maar is nog wel kleiner dan bij Android in deze twee productcategorieën.