Uitlegparty: Twitter voor gevorderden
Nieuws

Uitlegparty: Twitter voor gevorderden

maandag 09 maart 2009 15:42

Twitter is onmisbaar geworden online. Met deze tools gebruik je Twitter efficiënt en word je een Twitter-pro.

Je hebt je aangemeld bij Twitter en volgt tientallen of honderden mensen met je favoriete Twitter-client. Dat is bijna een dagtaak. Hoe zorg je ervoor dat je weet wat er speelt? Dat je de juiste mensen volgt en geen breaking news mist, maar ook nog tijd overhoudt om je eigen werk te doen? Met deze tips en tools word je een Twitter Pro.


Wie
Hoe meer mensen gaan twitteren, hoe meer er interessant voor je zullen zijn. Je begint makkelijk met het volgen van nieuwssites, je vrienden, collega's en misschien wel een wereldberoemde ster als Demi Moore of David Lynch. Alleen, hoe vind je die creatieve webbouwer in het oosten van het land, of die fanatieke concertganger die wel met je mee wil?
Michiel Berger houdt een Twittergids van Nederland bij. Hij indexeert de bio-teksten uit profielen en groepeert ze naar bijvoorbeeld locatie of beroep. Zo vind je eenvoudig een overzicht van journalisten of Groningers op Twitter. Wel een beetje een self-fulfilling prophecy, want hoe hoger in die lijst, hoe meer nieuwe followers en hoe hoger in de lijst.

TwitterGrader is een soort Twittergids, maar dan internationaal. Ga je op vakantie naar een bepaalde stad, hier vind je je mogelijke persoonlijke reisleiders. Deze tool geeft je ook statistieken over je eigen twittergebruik, zoals een tweetcloud met woorden die je het meest gebruikt. Mr. Tweet geeft je aanbevelingen op basis van je Twitternetwerk. Zo laat hij de mensen die jou volgen maar die jij nog niet volgt, aangevuld met statistieken die je mogelijk doen besluiten om ze toch maar te gaan volgen. Ook tipt hij influencers die relevant voor je zijn en die je nog niet volgt.

 

Hot topics en filteren
Twitter heeft zich onder andere bij breaking news als de vliegtuigcrash bij Schiphol bewezen als razendsnelle nieuwsbron. Om tweets te filteren op bepaalde onderwerpen kun je bijvoorbeeld Twitterfall gebruiken. Voer je een woord in, dan zie je alle tweets die dat woord bevatten (bijvoorbeeld Schiphol of blackberry) vrijwel realtime binnenkomen.
Op Twitscoop kun je op ieder moment in een tag cloud zien welke woorden het meest worden gebruikt. Ten tijde van de vliegramp bij Schiphol waren de woorden Schiphol, crash en turkish daar groot te zien. Je kunt ook de geschiedenis van een trend opzoeken door op te vragen hoevaak een bepaald woord de afgelopen dagen werd genoemd, bijvoorbeeld hoe populair de Twitter app Tweetdeck is.

 

Een andere mogelijkheid voor filtering is om je tweet een speciale hashtag (#) mee te geven. Dit is een populaire optie bij gebeurtenissen die veel Twitteraars delen, bijvoorbeeld events als Lowlands (#ll09), het partijcongres van D66 (#d66) of vanuit huis gezamenlijk commentaar geven  op tv-programma's als Pauw en Witteman (#penw). Een overzicht van de tweets met een bepaalde hastag vind je op search.twitter.com of via hashtags.org.

 

 

Soms word je na een tweet over een bepaald onderwerp onmiddellijk gevolgd door een Twitteraccount over dat onderwerp. Dat overkwam mij toen ik schreef dat ik boodschappen bij AH ging doen, onmiddellijk volgde @AHbonus mij. Zo'n follower gebruikt een toepassing die 'm op de hoogte houdt van bepaalde woorden, zoals Tweetbeep. Dit is een soort Google Alert maar dan voor Twitter. Geef een paar woorden aan en je krijgt er melding van in je mail zodra ze gebruikt worden op Twitter.

Voorgaande toepassingen zorgden ervoor dat je die tweets ziet die je wilt zien, maar andersom filteren kan ook. Twalala laat juist tweets weg met bepaalde woorden. Word je gek van de gesprekken over voetbalplaatjes en ben je bang dat iemand spoilers van je favoriete tv-serie weggeeft? Twalala zorgt dat je die tweets niet ziet.

Met Twittangle kun je onder je followers een hiërarchie aanbrengen door ze in groepen in te delen. Zo kun je kiezen om soms alleen tweets van je favoriete vier twitteraars binnen te krijgen, en dan weer van alle 263.  Dit kan trouwens ook met de Twitterclient Tweetdeck. Maak bijvoorbeeld een groep aan van nieuwssites of nieuwsmakers, of een met je collega's of andere voetbalfans. Dit maakt de stroom aan tweets overzichtelijker.

 

Handig
Elke dag komt er wel weer een grappige of handige nieuwe site of tool beschikbaar die je voor Twitter kunt gebruiken. Je hebt niet alleen Twitterclients die steeds meer kunnen, van Thwirl tot Twinkle, maar ook veel websites die je voor Twitter kunt inzetten. Een kleine selectie:

Twittercal: Voeg vanuit Twitter items toe aan je Google Calendar. Meld je aan en stuur toevoegingen aan je agenda naar @gcal.

Twitterfeed: zorg ervoor dat je blogostings, nieuwe foto's of andere RSS-items op Twitter worden gepost met een zelf te kiezen interval.

Tweetburner: maarkt url's van links die je plaatst korter en geeft statistieken van het aantal kliks.

Twitt Poll: Tool om een pollvraag op twitter te stellen, eigenlijk een redirect naar een poll op een website.

Secrettweet: Twitter is geen plek voor gehimen, wil je toch wat kwijt, op secrettweet worden ze anoniem gepost. De Twitter-versie van de blog Post Secret.

Power Twitter: Add-on voor Firefox waardoor je de verkorte url's en links naar foto's die in tweets worden geplaatst kunt zien zonder door te klikken.

Group tweet: Equivalent van groeps-sms: stuur een aantal twitteraars tegelijk hetzelfde bericht. Al je collega's of vrijdagmiddagborrelvrienden bijvoorbeeld.

Tweetlater: Heb je het echt druk vandaag, dan kan je je tweets allemaal tegelijk schrijven en zo schedulen dat ze later worden gepost.

Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Laat je eigen tips achter in de comments. En volg @brightsite.

 

Reacties

Ziek handig. bedankt

 

Heel goed !
Aan jou twitter-addictie te zien heb jij dit artikel helemaal uit je hoofd geschreven....top.

 

Ik mis nog een site waarop je in je browser kunt Twitteren en die beter is dan Twitter.com zelf. Dus geen app zoals Tweetdeck. Of is daar nog geen goed alternatief voor?

Verder top lijstje! Zitten een aantal dingen tussen die erg handig zijn.

 
 
 

er is een handige twitter igoogle apps, kun je snel schrijven en lezen. als je die als homepage neemt (je igoogle pagina) heb je altijd twitter bij de hand onde rhet surfen net als je face book etc.

 

Volgens mij zoek je <a href="http://seesmic.com/web/">Seesmic Preview</a>, zeg maar TweetDeck, maar dan voor het web :-)

 

Super Corry - dank voor de tips. Deze vind ik ook handig: http://www.twittergadget.com/

 

Kan iemand mij het daadwerkelijke nut vertellen waarom men zou moeten Twitteren?

 

Het is zó passé om te zeiken over Twitter!

 

Het nut om te moeten Twitteren... Tja, het artikel heet niet voor niets Twitter voor gevorderden, dan ben je volgens mij al door die fase heen.

 

Mooi overzicht, dank. Ook Twittergerelateerd of beter geïnspireerd: www.blip.fm.

Twitteren met muziek. Je kunt je "Blips" ook aan je tweets toevoegen, zelfs automatisch, maar ik weet niet of je followers daar wel zo blij mee zijn. Ook kun je alles laten scrobbelen voor je Last.FM account.

Wees gewaarschuwd, het is verslavend.

 

Bedankt Corrie , helpt me enorm.

1 vraagje nog, regelmatig zie ik foto's bij je tweets. ( zoals op een gracht :-)
Wat is de eenvoudigste/snelste manier om deze erbij te plakken ?

 
Hangt een beetje vanaf wat voor twitter client je gebruikt. Gebruik zelf Mobypicture (kan vanaf je telefoon), je hebt ook AirMe (iphone) en Twitpic.
 

Leuk! Een aantal kende ik zeker nog niet. Heb zelf een soort <a href="http://vincentludenhoff.nl/artikelen/twitter-handleiding/">twitter handleiding</a> op mijn blog en dit stuk is een mooie aanvulling. Heb een linkje toegevoegd.

Verder vind ik zelf <a href="http://useqwitter.com/">Qwitter</a> cool. Krijg een mailtje wanneer iemand stop je te volgen. En na welke tweet hij of zij daarmee stopt.

 

Hey Corrie, leerzaam artikel. Wat dacht je van http://monitter.com/ ? Is een real-time, live Twitter monitor. Interface lijkt op TweetDeck, maar dan in je browser. Heel handig: volgen van tweets op basis van geo-locatie en keywords (bv 10 km rond Amsterdam). Handig!

 

Nou het blijft allemaal wel een beetje gebakkernettenen lucht hoor. Tweaken is toch hot tegenwoordig?

 

Voor de Mac gebruikers: met Safari naar www.twitscoop.com en dan File, Open in Dashboard. Even slim selecteren en voila: in Dashboard live zien wat er populair is.

Ja, Twitscoop heeft zelf ook een widget maar dan zie je die cloud niet zo mooi veranderen. Bovendien is dat widget wel héél snel bijgewerkt als je je Dashboard opent, dus ik vermoed dat-ie ook actief is als je niet naar je Dashboard kijkt.

 

Ik heb voor Launchy een plugin gemaakt zodat ik direct kan twitteren vanuit een cmd line. Reuze handig en snel.

 

Hendig!
Voor de iPhone zijn ook diverse leuke Twitter apps te downloaden!

 

Leuk artikel @camathome, paar aanvullingen: ik gebruik zelf naast Tweetdeck Twhirl voor het managen van meerdere accounts naast elkaar. Twitkit is een handige FF add-on om de Twitterstroom in de zijbalk van je beeldscherm te volgen. PowerTwitter (ook FF dd-on) is een verbeterde versie van de Twitter homepage (met inline pics en úitgepakte links').

 

Blijft een mooi lijstje. Ik heb al wat handige dingen gescoord. Wat me opvalt bij al die diensten kun je je Twitter name en password gebruiken. Hoe veilig is dat?

 

Het hangt er van af hoe die diensten met je wachtwoord omgaan.

- ze slaan je wachtwoord op met slechte bedoelingen (gaan we even niet van uit)
- ze slaan je wachtwoord op in een slecht beveiligde database.

De kans op dat laatste geval is niet klein. In feite is Twitter hierdoor net zo veilig als de diensten die er omheen gebouwd zijn. Het wachten is dan ook tot Twitter eindelijk eens oAuth (zie wiki voo uitleg) ondersteunt.

Tot die tijd: <strong>regelmatig je Twitter wachtwoord wijzigen</strong>.

 

Mag er ook gelinkt worden naar dit artikel of maken we dan wellicht inbreuk op het merk 'uitlegparty' ;-)?

 

Bedankt voor de tips, zitten leuke dingen tussen!

Deze lijkt mij ook onmisbaar; widget voor je homepage:

http://twitter.com/widgets

 

Mooie verzameling, dank van een beginnende Twitter. Op een andere site las ik over Twitters toevoegen aan Google zoekresultaten : http://www.dutchcowboys.nl/twitter/16404

 

Allemaal gave tips dit, bedankt Corrie :-)

 

Ik mis de tijd dat twitter je automatisch updates sms-te..... dat was toch nog eens een echte integratie van online en offline (mobiel).

 
Die kun je wel krijgen via twe2.com , zij het met een regeltje reclame erbij.
 

sxx plz

 

allemaal tijd verspilling dit getwitter

net als het sms gevinger

 

En natuurlijk Flock gebruiken! Dé social browser, love it ;)

En met retehandig Twittertooltje. En Facebook. En YouTube. En Flickr. En Picasa. En Delicious. En nog meer... ;)

 

Love it!

Erg mooie uitleg. Very very bright!

 

Ik zoek nog een applicatie die werknemers weer aan het werk zet, i.p.v. dat ze zitten te twitteren. Heb je dat ook?

 

Ik ben al een tijdje een fervent twitteraar maar waar ik me aan irriteerde waren de vele buitenlandse followers die me toevoegden in hun followlijst. Echter, ik tweet in het Nederlands en vroeg me dus af wat iemand uit Zimbabwe of Tadzjikistan in godsnaam moet met iemand die nederlandse tweets schrijft?

Hiertoe heb ik ZELF een Nederlandse Twitterkloon opgezet onder de naam Kwekker. De naam is nog niet definitief maar de interface is er alvast.

Wie weet zijn er mensen die het leuk vinden om op Kwekker te komen 'kwekken'. Net als Twitter is het vrij te gebruiken door werkelijk elke denkbare doelgroep.

Op onze supportcommunity kun je er meer over lezen: http://kwekker.ning.com

 

Nieuwsbrief