Uitlegparty: Windows 8

Uitlegparty: Windows 8

02-05-2011 12:08 Laatste update: 28-04-2018 23:52

Microsoft timmert hard aan Windows 8, dat ook geschikt wordt voor tablets. Windows 8 krijgt nieuwe interfaces, cloudfuncties en apps.

Microsoft werkt al een tijd aan Windows 8, waarvan sinds januari officieel bekend is dat het systeem voor het eerst ook gaat werken met apparaten met ARM-chips, oftewel tablets. Diverse sites hebben al beslag weten te leggen op vroege uitgelekte testversies van Windows 8. Op basis van deze vroege builds is al het een en ander te zeggen over hoe de opvolger van Windows 7 eruit gaat zien. Windows 8 verschijnt waarschijnlijk begin 2012 voor consumenten.

In september houdt Microsoft een grote conferentie voor ontwikkelaars, waar een testversie van het systeem is te verwachten. In de tussentijd zijn er de vroege builds. Was de overgang van XP naar Vista en vervolgens van Vista naar Windows 7 telkens redelijk klein, Windows 8 brengt wel flinke wijzigingen zoals ondersteuning voor ARM-processoren, optimalisatie voor tablets, interfacetweaks en cloudopslag.

Tablet-support
Windows moet de stap naar tablets maken, nu Android en iOS dat al hebben gedaan. Windows 8 ondersteunt straks ook ARM-chips die in tablets te vinden zijn. Technisch werkt dat al - zoals Micrsoft eerder dit jaar demonstreerde - nu moet Windows nog een betere interface krijgen voor gebruik met vingerbediening op touchscreens.

Het nieuwe loginscherm in Windows 8 heeft een nieuwe touchscreenvriendelijke interface, die met grote letters lijkt op de Metro-look in Windows Phone 7. Inloggen kan ook met het tekenen van een patroon in plaats van een wachtwoord, net als Android dat doet.

De taakmanager is ook aangepast. Straks is in één overzicht te zien welke programma's en processen het systeem vertragen, en ze zijn met een klik uit te zetten. Ook dat komt van pas op tablets. Voor tablets zijn er ook een aantal instellingen zoals schakelaars om mobiel internet, Bluetooth en gps aan en uit te zetten.

Loginscherm waarvan alleen de achtergrondafbeelding aan te passen is.

Ribbon en 'immersive browser'
Windows Verkenner krijgt ook een Ribbon-menu, zoals dat al langer in Office is te vinden. De ribbon biedt meer ruimte voor veelgebruikte functies, knoppen en opties. Het is ook mogelijk om Verkenner terug te zetten naar zijn oude uiterlijk.

Andere screenshots tonen de fullscreen browser in Windows 8, die lijkt op die in Windows Phone 7 is te vinden. Dat is te zien aan het mozaïek met blokken voor bookmarks en openstaande tabs. Niet iedereen vindt het 'immersive browsen' mooi uitgevoerd. The Next Web noemt dit 'gewoon lelijk'. 'Microsoft moet echt eens wat getalenteerde interface-ontwerpers aannemen', oordeelt de blog.

Ribbons in Windows 8.

Cloud en usb
Microsoft werkt ook aan integratie van cloudcomputing, opslaan van bestanden op afstand. Het is mogelijk vanuit Verkenner bestanden te uploaden en te synchroniseren
met Windows Live Skydrive.

Het is ook mogelijk om Windows 8 straks vanaf een usb-stick te draaien. Het werkt met een systeem genaamd Portable Workspace. Op USB-drives groter dan 16 GB is een speciale portable image van Windows 8 te zetten.

App Store
Microsoft zou ook werken aan een appstore voor Windows-programma's, net als de Mac App Store en de Chrome Web Store. De screenshots die de afgelopen weken uitlekten bleken echter fake te wezen, dus het is nog even wachten op hoe de applicatiewinkel er straks uit zal zien.

Instellingen meenemen
Het wordt ook makkelijker dezelfde gebruiksinstellingen op verschillende Windows 8-apparaten te gebruiken. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies werkt, maar het lijkt erop dat Microsoft je de mogelijkheid wil geven om een online identiteit te koppelen aan al je Windows-instellingen, waarna je die kunt toepassen bij inloggen op een ander Windows-apparaat. Het gaat om instellingen als desktopachtergrond, spraakherkenning, virtueel toetsenbord, woordvoorspelling, standaardprogramma's, zoekgeschiedenis, instellingen voor muis, Verkenner en taakbalk, draadloze netwerkprofielen en opgeslagen websitegegevens.

Webcam en BSOD
Een nieuwe standaardapplicatie is die van de webcam, die ook voorzien is van vingervriendelijke grote knoppen. De webcam-app is ook te gebruiken voor gezichtsherkenning. Naar verluidt komt ook Kinect-achtige bediening binnen Windows beschikbaar. Een ander meegeleverd programma is een standaard PDF-lezer.

Tot slot het bekende screen of death. Dat scherm dat verschijnt na crashes waarna je moet resetten, is voortaan niet langer blauw maar eindelijk toepasselijk zwart.

Druk van Apple
Met Windows 7 heeft Microsoft zich goed hersteld van de fouten van Vista. Het systeem is redelijk positief ontvangen. Waar Windows 7 nog alleen voor desktops en laptops is, moet versie 8 de belangrijke stap naar de groeimarkt van tablets maken. Op tabletgebied begint Microsoft meteen met een grote achterstand op Apple en als het niet opschiet ook op Google.

Voor het eerst in twintig jaar tijd heeft Apple Microsoft wat betreft kwartaalwinsten ingehaald. Dat betekent dat de druk op Microsoft toeneemt om met Windows 8 een sprong voorwaarts te maken. Pas over een half jaar is goed te zeggen of dat lukt. Het nieuwe systeem staat in de steigers, maar er is nog veel werk aan de winkel.