Zo bewaar je bitcoins en andere cryptomunten veilig

Zo bewaar je bitcoins en andere cryptomunten veilig

09-01-2018 01:01 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Cryptomunten bewaar je in een digitale portemonnee, maar welke wallets zijn het beste?

Bitcoins bewaar je in een zogeheten wallet, een soort digitale portemonnee. Wallets komen in twee versies: een online en offline variant. Simpel gezegd is een online wallet in beheer van de dienst die de digitale portemonnee aanbiedt. Over een offline wallet heb je juist zelf de controle, deze staat bijvoorbeeld op je smartphone, computer of usb-stick.

Online wallet

Online wallets zijn populair bij mensen die zonder al te veel moeite bitcoins willen kopen. Je registreert je bij een dienst, maakt een account aan en krijgt van hen een online wallet. Het proces is erg simpel en daarom populair bij mensen die beginnen met het handelen in bitcoin.

De bekendste online wallet is Coinbase, waar je kunt handelen in bitcoin, bitcoin cash, ethereum en litecoin. Bij Coinbase moet je wel je identiteit verifiëren, bijvoorbeeld door met je telefoon je rijbewijs te scannen. Ook betaal-app Revolut laat gebruikers in bitcoin, ethereum en litecoin handelen.

Online wallets zijn met name bedoeld om niet al te grote bedragen aan cryptocurrencies in te bewaren. Een online wallet loopt meer kans om gehackt te worden: de aanvallers kunnen jouw inlog-wachtwoord stelen, maar ook de dienst zelf kan natuurlijk worden gehackt. Dit gebeurde in 2014 nog bij bitcoinbeurs Mt. Gox. Criminelen stalen destijds 744.408 bitcoins, die in online wallets van Mt. Gox-gebruikers werden bewaard.

Dit jaar werden cryptocurrencybeurzen Youbit (Zuid-Korea) en NiceHash (Slovenië) gehackt. Die eerste werd dit jaar zelfs twee keer gehackt en ging uiteindelijk failliet. NiceHash is na het verlies van 4736 bitcoins weer actief.​

Offline wallet

Ondanks dat ook je computer, smartphone of tablet kan worden gehackt en er zelfs virussen in omloop zijn die bitcoin-wallets plunderen, is een offline wallet nog steeds de beste keuze om grotere bedragen aan bitcoins in te bewaren.

Mobiele wallet

Een mobiele wallet kun je gebruiken op je smartphone en tablet. Je installeert de app op je apparaat, maakt een wallet aan en kan er vervolgens bitcoins naartoe verzenden. Dit zijn de drie beste wallets:

  • Greenaddress (Android en iOS): Eén van de bekendste en meest veelzijdige bitcoin-wallets die voor bijna al je apparaten beschikbaar is.
  • Mycelium (Android en iOS): Groot geworden als de beste bitcoin-wallet voor Android, maar ook voor iOS beschikbaar. Wordt door de makers actief doorontwikkeld. 
  • Breadwallet (Android en iOS): Met afstand één van de mooiste en meest gebruiksvriendelijke apps om je bitcoins mee te beheren.

Desktop-wallet

Een desktop-wallet gebruik je op je pc of laptop en installeer je in de meeste gevallen als een normaal softwareprogramma. Dit zijn onze vier favoriete desktop-wallets:

  • Electrum (Windows en MacOS): Eén van de populairste desktop-wallets. De app oogt overzichtelijk en is vrij gemakkelijk in gebruik, hoewel het design nog een beetje achterloopt op de concurrentie. 
  • Greenaddress (Chrome): Deze app laat je een bitcoin-wallet vanuit de Chrome-browser aanmaken. De wallet wordt gewoon op je apparaat opgeslagen en omdat Greenaddress ook mobiele wallets heeft, kun je gemakkelijk tussen apparaten wisselen.
  • ​Bitcoin Core (Windows en MacOS): Bitcoin Core is door alle functionaliteiten een app voor de gevorderde bitcoin-handelaar. Let er wel op: het synchroniseren van de volledige blockchain (65GB) kan soms dagen duren. 
  • Exodus (Windows en MacOS): De fraaiste bitcoin-wallet voor je desktop. Bestaat nog niet heel lang, maar is door zijn grafieken en cirkeldiagrammen bij velen een favoriet geworden. 

Hardware-wallet

De veiligste keuze om je bitcoins in te bewaren is een hardware-wallet: een 'digitale portemonnee' die op een fysiek apparaat staat. Meestal gebeurt dit op een aangepaste usb-stick. 

  • Ledger Nano S (95 euro, tijdelijk uitverkocht): Deze usb-stick heeft een scherm waarmee je acties kunt uitvoeren, zoals een nieuwe wallet aanmaken, tweestapsverificatie in te schakelen en transacties te bevestigen. 
  • Trezor (89 euro): Trezor lijkt grotendeels op de Ledger Nano S, maar is een iets groter apparaatje dat je met een usb-kabel met de computer verbindt. De software van Trezor wordt door velen geprefereerd boven die van de Ledger Nano S.
  • Bitbox (54 euro): De Bitbox is een iets uitgeklede versie van de twee bovenstaande apparaten. Dat zie je niet alleen aan het design (hij ziet eruit als een doodgewone usb-stick), maar ook aan de prijs. Heeft wel de broodnodige functies, zoals tweestapsverificatie en versleuteling van je gevoelige gegevens.

Bekijk onze video over de Ledger Nano S:


Neem deze maatregelen

Bij zowel online als offline wallets kun je maatregelen nemen om jezelf te beschermen. Deze tips zetten we ook nog even op een rijtje:

  • Schakel indien mogelijk tweestapsverificatie in. Dit houdt in dat je na het inloggen nog een extra code moet invoeren. Deze code wordt meestal door een app op je smartphone gegenereerd. Bij zowel online als offline wallets is het belangrijk om deze extra beveiligingsmaatregel in te schakelen. 
  • Bewaar je herstelsleutelzorgvuldig. Met deze sleutel kun je weer toegang krijgen tot je bitcoin-wallet in het geval dat je hem per ongeluk verwijdert of verliest. Bij veel wallets wordt de herstelsleutel ook wel de 'seed' genoemd: een reeks willekeurige woorden. Je kunt de herstelsleutel op een versleutelde externe harde schijf opslaan of hem uitprinten en op een veilige plek bewaren. 
  • Maak gebruik van meerdere wallets. Dat verlaagt het risico dat al je bitcoins in één keer worden gestolen, of dat je de toegang tot die ene bitcoin-wallet verliest. Er is geen limiet op het aantal bitcoin-wallets dat een persoon mag hebben, dus maak hier gebruik van!
  • Installeer updates wanneer je kan, zowel voor je besturingssysteem als de software van de bitcoin-wallet. Het installeren van updates zorgt ervoor dat digitale lekken worden gedicht.
  • Neem een virusscanner. Op zowel Windows als Android loont het om een virusscanner te gebruiken. Deze apps detecteren en blokkeren malware, ook de varianten die bitcoin-wallets plunderen.

Lees ook: De 12 belangrijkste cryptomunten van 2018