Zo volgen apps als Uber en Facebook constant je locatie

Zo volgen apps als Uber en Facebook constant je locatie

05-12-2016 12:11 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Uber is in opspraak geraakt omdat de taxi-app je locatie ook trackt als je de app niet gebruikt. Hoe zit dat bij andere apps?

De laatste update voor de Uber-app zorgt ervoor dat je locatie tot vijf minuten nadat je met de taxi bent afgezet, nog wordt gevolgd. Uber zegt dat te doen om de ophaal- en afzetlocaties te verbeteren. De update leidt tot veel kritiek. Onder andere de onderzoeksorganisatie Electronic Privacy Information Centre (EPIC) heeft een klacht ingediend bij de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wegens 'oneerlijke en misleidende handelspraktijken' van Uber. Maar Uber is niet de enige dienst die, zonder dat je het weet, je locatie bijhoudt.

Google Maps en Apple Maps

Zowel Google Maps als Apple Maps houden ook constant je locatie bij. Bij het configureren van een nieuwe iPhone of Android-telefoon wordt deze functie meestal standaard ingeschakeld. Op de achtergrond halen deze apps je locatiegegevens op, om te kijken waar je regelmatig komt. Op die manier kunnen Google en Apple bijvoorbeeld aangeven of er vertraging is op jouw traject tussen je werk- en huisadres.

Er zijn twee problemen met het verzamelen van deze gevoelige locatiegegevens. Allereerst weten heel veel gebruikers niet eens dat ze constant worden gevolgd. Het staat regelmatig in de kleine lettertjes in de gebruiksovereenkomst van een app, waarin de functie wordt omschreven als 'de optimale ervaring' of nodig voor het laten zien van 'betere suggesties'. Het tweede probleem is dat andere apps ook toegang kunnen vragen tot deze locatiegegevens. Daar waarschuwde Gert-Jan Schenk, vicepresident van beveiligingsbedrijf Lookout, al eerder voor: "Een app kan deze gedetailleerde locatiegeschiedenis opvragen, zonder per se toegang te krijgen tot de huidige locatie van het apparaat." Hij noemt dit 'een groot probleem'.

Uber volgde een journalist

In het geval van Uber ligt de situatie nog een stuk gevoeliger. De taxi-app heeft dit jaar een boete van 20.000 dollar gekregen omdat het de locatie van een journalist volgde met een intern programma dat ook wel 'God View' wordt genoemd.  Of dat nog niet genoeg is, heeft Uber voor iPhone-gebruikers de mogelijkheid verwijderd om in te stellen dat Uber je locatie alleen mag volgen als je de app gebruikt - dit is de privacyvriendelijkere optie.

Facebook en FourSquare

Andere apps hebben er ook een handje van om regelmatig je locatiegegevens op te vragen - ook als je de app niet gebruikt. Neem bijvoorbeeld Facebook en FourSquare, die altijd je locatie in willen zien om bijvoorbeeld nabijgelegen koffietentjes of musea aan te raden. Ook testte Facebook recentelijk een functie die openbare wifi-netwerken in de buurt toont. Daarvoor is eveneens altijd toegang tot je locatiegegevens nodig.

Wat kun je er tegen doen?

Als je dit niet wilt, kun je ervoor zorgen dat Google Maps en Apple Maps je niet meer constant volgen. Bij Android doe je dit door naar Instellingen > Google > Locatie > Google locatie geschiedenis te gaan en daar deze functie uit te schakelen voor al je apparaten. Bij de iPhone ga je naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Veelbezochte locaties en schakel je daar de optie uit.

Dan heb je nog apps als Facebook en Uber die constant om je locatie vragen. Ook dat kun je uitzetten door bij Android naar Instellingen > Apps > Uber > Permissies te gaan en dan de locatiegegevens uit te schakelen. Bij iOS gebeurt dit via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Uber en dan 'nooit' te activeren.

In- en uitschakelen

Veel van deze apps zijn zodanig gemaakt dat je maar twee keuzes hebt: of je geeft de app geen toegang tot je locatiegegevens, of juist voor altijd. Het is dus een kwestie van regelmatig de locatiegegevens van apps in- en uitschakelen als je van de locatiefunctie gebruik wilt maken. En dat is wel een nadeel.

Uber biedt je nog wel de mogelijkheid om, indien je de locatiegegevens hebt uitgeschakeld, handmatig het ophaaladres in te voeren.