Uitpakparty: Nokia N91

vrijdag 07 april 2006 21:44

De Nokia N91 is eerst een mp3-speler en pas dan een telefoon.

Opvallend. David pakt 'm uit, zet 'm op en steekt 'm in zijn zak.

De N91 is de eerste serieuze Nokia muziektelefoon met maar liefst 4 gb aan boord, goed voor 3000 nummers. Maar er zit ook een 2 megapixel camera op, netjes, een videocameraatje, tof, diverse smartphone-functies, altijd handig, en een standaard jack voor de oordopjes, eindelijk. Maar hij is wel wat groot...Je kunt de video ook als podcast bekijken. Abonneer je via de iTunes Music Store of handmatig door deze url op te geven. Bekijk ook de andere Uitpakparties. Tot volgende week vrijdag!


David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Hehe een uitpakparty met een humoristisch slot, leuk! :) Wat voor apparaat was overigens de 'kleine knul' in de broekzak?
 
speak english
 
afbeelding van Erwin van der Zande
De kleine knul was een Samsung P300.
 
Je gaat er twee beheren? (slaande op itunes) Sinds wanneer is iTunes de maatstaaf en vanzelfsprekend? Die 2% metrosexuelen die teveel voor hun ipodje betalen? Vage shit. Die media-libraries zijn een resultaat van de info die in de mp3/wma tags worden opgeslagen. Dat je er geen drm-apple-branded-bestanden mee kunt afspelen? Intressant. Je kunt er vast ook niet drm-andere-brands mee afspelen maar dat wordt niet genoemd. Soms denk ik dat deze site een grote apple store ...
 
Ik sluit me bij de vorige reactie aan. De reden waarom ik bijvoorbeeld geen Ipod koop (terwijl ik er echt wel een stijve pielemuis van krijg) is dat ik wordt verplicht om Itunes te gebruiken. Ik heb alleen al mijn mp3s de afgelopen jaren in verkenner geordend om in winamp af te spelen en dan moet het weer anders. Geef mij maar mijn SE k750, slepen en spelen!
 
waar en waneer is de n91 te koop
 
Nog een reden om geen iPod te kopen... ik ben niet standaard!
 
@maardiweb, nou moet ik zeggen dat ik een iPod nou niet echt standaard vindt. ik erger me eerder kapot aan die blokker/kruidvat mp3speleres waar in mijn ogen meer mensen mee rondlopen dan een iPod
 
Nice! Die Zal perfect passen in mijn baggy pants en weg met die mini.
 
Je gaat er twee beheren? (slaande op itunes) Sinds wanneer is iTunes de maatstaaf en vanzelfsprekend? Die 2% metrosexuelen die teveel voor hun ipodje betalen? Vage shit.
Sinds de iPod het grootste mp3 speler marktaandeel heeft en er meer dan een miljard nummers via de iTunes music store verkocht zijn mag je er momenteel vanuit gaan dat het de standaard is. Je hebt volkomen gelijk als je het hebt over de andere DRM bestanden maar argumenten als 2% metrosexuelen die een iPod hebben is je kop in het zand steken. Het straatbeeld is hoofdzakelijk witte oordopjes, of je het leuk vindt of niet.
 
"Het straatbeeld is hoofdzakelijk witte oordopjes, of je het leuk vindt of niet" Dat betwijfel ik ten zeerste. Ja het is de meest verkochte muziek-speler, maar het heeft echt maar een marktaandeel van zeg 3%. De rest loopt met allerlei verschillende mp3-spelers die allemaal dezelfde standaard ondersteunen (mounten als harde schijf, en speel mp3 af en misschien ogg/wma). Vandaar dat ik de vergelijking met iPod zo gek vindt. Het aandeel mp3-spelers dat niet met itunes werkt en dat gewoon de flashcard als hard-disk mount is rond de 95%. Iemand die dat ook begreep zei: "ik erger me eerder kapot aan die blokker/kruidvat mp3spelere" De ipod is meer de luie-verton achtige versie van een mp3-speler. Een beetje op het vlak van een grote dure auto. Het compenseert vast iets ;-). Hip, hipper, identiteitloos, meeloper, zielig hype-volk. De meeste mensen kopen gewoon iets vanwege de functionaliteit, en niet om met de hype mee te doen en de afwezigheid van een persoonlijkheid te camoufleren. Wannneer je 200 euro neer legt voor een vendor-lock, terwijl je iets gebaseerd op open standaarden voor rond de 50 euro kunt krijgen, moet er toch een schroefje los zijn. "So what?" dat het van de kruidvat of media markt is. Je haalt je brood toch ook niet op de PC Hooftstraat of wel soms?
 
Hoe kan dat? 'Ja het is de meest verkochte muziekspeler maar heeft slechts een marktaandeel van zeg 3% '?
Quantum mechanica?
 
andere merken hebben een nog veel kleiner markt aandeel....
 
David Lemereis is de slimste niet. Als Britney Spears het meest verkochte singeltje heeft, betekent dat nog niet dat de meerderheid ook naar zulke crap luistert. Snap je dat? Zoniet, denk dat nog eens heel heel diep na. Apple heeft het grootste marktaandeel (als je per merk gaat tellen). Maar als je de soort mp3 speler gaat tellen is de verhouding heel anders: de meerderheid heeft juist een mp3-speler die zichzelf als een harde schijf indentificeerd op je pc. (de algemene geaceppteerde open standaard). Dit is de laatste keer dat ik het uitleg. En begin niet over quantum mechanica, als je hier al moeite mee hebt, kunnen we het maar beter niet hebben over hoe je simultane processen in de natuurkunde kunt gebruiken om algoritmes van exponentiele complexiteit in constante tijd uit te rekenen. Dat lijkt me dan een beetje te hoog gegrepen.
 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
@bezoeker: Thanx, heb ik weer wat geleerd... hoop ik :-?
 

Ik wist niet dat je kwaad zou worden maar dat is logisch want ik ben niet zo slim, dat is bekend

Met pijn aan mijn domme brein heb ik nagedacht over Britney Spears. Dat viel niet mee maar inderdaad, je hebt gelijk, de meerderheid luistert niet naar die crap. Zelfs ik begrijp dat. En dat geldt ook voor je iPod argument/ mp3 schijf mounting argument; wereldwijd zijn er aanzienlijk meer non-iPod mp3 spelers. Zeker in landen als Korea en met name China, daar is het marktaandeel in verkochte units minimaal. Ik meen in Korea nauwelijks 2%. Ik zal dan ook nooit meer zulke domme dingen zeggen.

Volgens een rapport van iSupply van februari 2006 zijn er wereldwijd tot en met 2005 totaal rond de 190 miljoen MP3 spelers en Portable Media Players verkocht. (Waarschijnlijk zijn de vele telefoontjes die ondertussen ook een mp3 speler hebben ingebouwd niet meegerekend) Apple heeft tot en met 2005 wereldwijd ruim 42 miljoen iPods verkocht. Dat is meer dan 20%, meen ik als ik het uiterste van mijn kinderlijke brein verg.
Dat betekent overigens dat je nog steeds gelijk hebt dat de standaard de gewone mounting mp3 speler is.

Dat neemt niet weg dat de groep zielige hip, hipper, identiteitloze, meelopende, hype-volk van metrosexuelen die hun lege levens compenseren met de luie vertoon-achtige iPod mp3 speler in werkelijkheid hoger dan 20% ligt en niet rond de 2% waar je zo kwaad op maakt. Die 2% metrosexuelen en het 3% marktaandeel zijn uit de lucht gegrepen. Is dat dan wel zo slim?

 
Jahhh.. en dat alles op een veel kleinere formaat.. op SonyEricsson W950i... Jammmmiee..:D
 
Ik snap overigens niet.. waarom het allemaal met iTunes compatible moet zijn?? Het is alsof elke app die uitkomt standaard Apple 'gekeurd' moet zijn wil die beetje ''in''-zijn. iTunes bestaat jaartje of 2.. (als ik me niet vergis) en mp3 bestaat al meer dan 7 jaar (weer als ik me nie vergis) dus er zijn zat mensen die al veel mp3 hebben (zoals ik).. en niet via iTunes hebben gekocht. Dus die Nokia is een prima app, was het niet de grotte dervan en gebruik van HD, in plaats van 'solid-state' geheugen, wat een negatieve effect op de batterij duur zal hebben. En een relatief kleine scherm.
 
..Quote De meeste mensen kopen gewoon iets vanwege de functionaliteit, en niet om met de hype mee te doen en de afwezigheid van een persoonlijkheid te camoufleren. Wanneer je 200 euro neer legt voor een vendor-lock, terwijl je iets gebaseerd op open standaarden voor rond de 50 euro kunt krijgen, moet er toch een schroefje los zijn. /Quote Ben ik helemaal niet mee eens. Het is juist dat mensen achter een hype blijven aanlopen anders was IPOD niet zo populier. Waroom denk je dat er bv. zoveel meisjes met nep 'Luis Vuitton' tasjes rondlopen ?? Omdat die echt is en dus zo kwalitatief goed is? hell noo.. omdat in bijna elke MTV clip meer Luis merchandise zit dan Duitsers op een bier festival. Het zal menig persoon worst wezen dat er andere mp3 spellers op de markt zij die qua prijs/kwaliteit veel aantrekkelijker zijn. iPOD is nu 'HOT' en als je 200 euro te veel hebt dan koop je een iPOD NANO en wordt je automatisch lid van de Apple familie, wat helemaal geek/stylish is (tegenwoordig).
 

iTunes werd in januari 2001 geintroduceerd voor de Mac om je mp3's te beheren. Apple had SoundJam mp3 from Cassady and Greene overgenomen en omgetoverd tot iTunes. De winkel en de Windows versie zijn inderdaad een stuk jonger.

In het filmpje wordt nergens gezegd dat iTunes en de iPod de standaard zijn. Er wordt gezegd dat als je nummers via de iTunes Music Store hebt gekocht deze niet kan afspelen vanwege de Apple DRM. Dat is gewoon een feit en alleen belangrijk voor die mensen die geinvesteerd hebben in muziek via de Music Store. Met een miljard verkochte songs zijn dat er nogal wat. Die mensen willen dat soort dingen weten. Nokia kan er ook niks aan doen dat Apple de deur dicht houdt.

In de uitpakparty wordt gevraagd of de Nokia 'pak en beet' met de iPod Nano kan concurreren. Een dood normale vraag omdat de iPod Nano nou eenmaal de 4GB Nokia zijn grootste concurrent is in de zelfde klasse. Maak je gebruik van iTunes om je muziek te beheren en koop je een Nokia dan sluit het niet bepaald naadloos op elkaar aan. Dat is wat er gezegd wordt. Dat feit maakt de Nokia niet tot een slechte muziekspeler telefoon maar wel dat het voor Nokia moeilijk is om met Apple te concurreren. Wederom een feit dat alleen belangrijk is voor de 1 op 5 bezitters van mp3 spelers wereldwijd die hun muziek afspelen op een iPod en waarvan het leeuwendeel tevens iTunes voor hun muziekbeheer gebruikt.

 
In het filmpje wordt nergens gezegd dat iTunes en de iPod de standaard zijn.. Nee dat wordt er inderdaad niet gezegd, maar het wordt wel gesuggereerd. Als je direct een contact legt tussen een mp3 speller en iTunes dan ben je toch *onbewust bezig met Apple als iets standaards te zien. Je hebt ook gelijk dat er meer dan 1mlrd liedjes via iTunes zijn verkocht maar dat betekent niet dat iedereen nou iTunes op zijn pc heeft staan en al zijn mp3's daar vandaan haalt. Met andere woorden ik vind dat er minder nadruk gelegd moet woorden op de 'outside' info, zoals de werking met iTunes. Als er op TopGear review over een Ferrari is, wordt er niet gesproken of een bepaald merk banden daar wel of niet onder kan
 
Beste Mensen, Zijn we nu aan het praten over de i-POD of de Nokia N91. Kan misschien iemand mij nu vertellen waneer hij in de schappen ligt. En ik dat ding kan bekijken in de winkels. Kan ik eindelijk zelf eens voelen en ruiken. Nou, ik hoop maar dat iemand weet waneer hij voor de consument beschikbaar is. Just wanna tuch the new nokia n91
 
ik las op een aantal plekken dat hij begin mei dan echt uitkomt.
 
Wat ik me afvroeg. Kun je er ook tomtom mobile op draaien? Kan er niets over vinden. Tomtom staat op een geheugen kaart. Kun je dit gewoon naar de telefoon kopieeren? Hoe werkt dit?
 
Kun je er niks over vinden of TomTom op de N91 draait? of heb je niet gezocht? Is heel eenvoudig te vinden op de site van TomTom zelf. Het kan dus (nog) niet wel op: Series60 Nokia 3230, 6260, 6600, 6630, 6670, 6680, 6681, 7610, N70, N90 (en andere nokia's, maar niet van de 60 serie)
 
Weet iemand of hij nu al uit is?! Ik heb hem nog niet in winkels gezien..
 
Jongens Ik heb nu de Nokia N91..geweldig toestel..alleen ik vroeg me dus ook af van Kan er Nou wel Tomtom op of niet..en ik zag dat er wel iemand iets schreef over de tom tom (***) Kun je er niks over vinden of TomTom op de N91 draait? of heb je niet gezocht? Is heel eenvoudig te vinden op de site van TomTom zelf. Het kan dus (nog) niet wel op: Series60 Nokia 3230, 6260, 6600, 6630, 6670, 6680, 6681, 7610, N70, N90 (en andere nokia's, maar niet van de 60 serie) (***) Maar hij zegt hier dus duidelijk NOG NIET...maar hoe en wanneer zou het dan wel kunnen..zou er dan een update van de software op moeten ofzoo..kan iemand me dat uitleggen..Want ik ben op dit gebied niet zo slim :P haha ...
 
Ik heb er ook 1 nokia n91 en het is navigatie complitabel dus je kan er ook navigatie prog erop zetten ik gebruik ook een zelf navigatie programma. Je kan het wel zelf laten op zetten.
 
B>B ...Jij schreef dat je er wel Navigatie programma op kan zetten..over welk soort programma heb je het..is het Tom Tom of Route66..en welke gebruik jij zelf...en weet je ook mischien toevalig of iemand anders hier op het forum..of je ook tomtom navigatie kan gebruiken op een Nokia 6280 ..groetjes Ro..
 
iK KAN JOU PRECIES OP VRIJDAG BEANTWOORDEN, IK HEB MIJN TOESTEL NU MOETEN INLEVEREN VOLGENS MIJ WAS HET GEEN TOMTOM OF ROUTE 66 MAAR DAT KAN IK PAS VRIJDAG ZEGGEN,GROETJES B>B
 
I'd love to see an english version of your site :-) Cheers, Karl
 
Op de Nokia N91 draait TomTom nog niet, ze zijn er wel mee bezig. Route 66 versie 7 draait wel.
 
Ok is Goed..ik hoor het graag van je...en is er mischien ook iets aan te doen..voor de luidspreker van de nokia N91..die is best wel zacht...
 
Hey Rodi en B>B, morgen ga ik een abbonement afsluiten icm de Nokia N91. Het lijkt mij inderdaad wel handig om de navigatie functie te benutten. Misschien is het een idee elkaar toe te voegen op msn?? Dit is mijn msn; dildi@hotm.......
 
hey Rodi en Martin dit is mijn email= b_b12345@HOTMAIL.COM
 
Ik heb de N91 al een tijdje. Prima tostel heeeel compleet. Ik zoek allen een manier om route 66 te installeren. Kan Iemand mij helpen??
 
je kan nog niet op de nokia n91 navigatie prog. instaleren het moet nog geupdate worden door route 66 en tomtom mobile maar die komen ongeveer over een maand of zo. Groetjes.) !Q!
 
Ik heb de Nokia N91 ook en ben al langgg bezig geweest een navigatie programma erop te kunnen zetten, ook dit lukt mij niet. Ik heb Route66 mobile 7 van internet afgehaald, maar ik weet niet waar ik die in moet zetten want hij kan die losse bestandsdelen niet zomaar openen?! Heeft iemand een idee???!
 
Ik heb exact hetzelfde probleem, ik heb de bestanden gekopieërd naar een map (overige) maar mijn lief klein N91-tje zegt de autorun.exe niet te kunnen openen. Hmmm. I'd love to get some help.
 
Ik heb de N91 ook al een maandje of 2 en zou hier ook wel een navigatie op willen heb een beetje rond gesurft en Route66 mobile 7 zou dus moeten werken, maar hier lees ik dus van niet. Waar kan je dit het beste downloaden en hoe duur zijn die gprs receivers? Zodra het iemand gelukt is laat het a.u.b. hier ff weten ik houd de site in de gaten bedankt tot zover! melvin
 
nou ik heb vandaag route 66 mobile 7 gedownload,, en heb de bestanden netjes in de mappen geplaats,, dan koppelde ik de N91 los van de USB en begon hem vanzelf te installeren,, daarna klikte ik op het icoontje van route 66 en gaf een fout melding aan resource error 'resource files are missing. Please reinstall the application.. weet iemand waar ik die resource application vandaan kan halen?? mvg
 
Hoi, Het zijn GPS-ontvangers en NIET GPRS GPS = Global Positioning System, Je kunt ze b.v. kopen bij: http://www.pdashop.nl/specialinterest/3/bluetooth.html vanaf rond de €70 - Heb ook de Nokia N91, dit is al de tweede, de vorige crashte bij internetten etc., maar nu doet ie dat nog steeds dus hielp niet echt, al verschillende firmware updates laten doen, maarja van de week maar weer afgeven bij de Nokia Center. Heb de Navigatie software van TomTom en Route 66 op alle manieren in verschillende toestanden (installatie-versies en uitgepakte/zelf istallerende) maar idem nog niet aan de gang kunnen krijgen, het zou wel al draaien op de N80 maar niemand krijgt ze op de N91 aan de gang. De beste locatie waar de nieuwste software vandaan komt is waarschijnlijk wel de usenet. Voor de rest wel top apparaatje, omgezette films speelt ie goed af, m'n kleine is er dan bijna niet meer vanaf te slaan. Muziek ook erg goed, redelijk hard op speaker en makkelijk op externe speakers aan te sluiten. Makkelijk via PC MP3tjes erop zetten enz. Via UMTS verbinding b.v. radiozenders luisteren bij b.v. wap.tunin.fm ging redelijk goed, alleen bij slechte verbinding steeds bufferen. Video-bellen gaat ook erg goed (werkt alleen bij een 3G verbinding). Gelukkig heb ik geen Ipod gekocht, want het is toch echt iets geweldigs, die telefoon. Ook nog 2MP foto's maken, filmen, makkelijk java spelletjes installeren, wat wil je allemaal nog meer...
 
hallo Martin, ik zag je reactie van 2 september 2006, 14.44 uur.daarin vertel je dat je na het installeren van route 66 op je n91 en bij het openen ervan het bericht in beeld krijgt-resource files are missing-.Nou ik heb precies hetzelfde probleem.wat ik ook doe ik kan route 66 niet openen op mijn n91.omdat je mailtje alweer van een tijd geleden is op ik eigelijk dat je er een oplossing voor hebt.Of als iemand dit leest en mij kan helpen, graag want ik heb geen idee wat ik fout doe.
 
wie kan me helpen met met spraak bellen. als ik iets ingeef een naam dan kiest hij een andere naam ik kan het ook niet vinden in het boek. mvg ton verbiesen
 
Ikzelf heb ook een nokia N91 en moet zeggen dat de Route66 Mobile 7 versie best wel goed werkt! Het was wel ff rommelen aan het begin van de installatie omdat je de tel om massa opslag moet zetten en in de sys/system folder wat bestanden en mappen in moet gooien. Ik heb mijn Route66 lekker origineel van Torrentspy.
 
Rot toch op met je .. je kan geen iTunes nummers afspelen. Natuurlijk kan dat niet. Hallo, MONOPOLY. "Je iTunes collectie" .. wat the fuck? Welke debiel heeft een iTunes collectie? Dan geef je Apple dus de macht om te bepalen welke MP3 spelers je kan gebruiken om het daarna _tegen_ die MP3 spelers te gebruiken. What's next? Zeuren dat MS Office niet op een Mac draait? Idioten!
 
Maar de vrouw op de achtergrond is een genot om te zien. Vooral de blik van afkeur op het einde ... "flinke knul" ... en dan die blik. Zij weet duidelijk meer dan wij ;-)
 
IK wil een gsm kopen die goed met navigatie overweg kan maar weet nu echt niet welke. Ik wilde de n91 kopen maar dat kan ik beter niet doen. wie weet raad ?
 
ik heb wat gevonden misschien heb je daar wat aan. koop het toch maar die n91 http://www.nav4all.nl/site2/www.nav4all.nl/dut/install_settings_nokia_N91.php?m=N91
 
Ha Stephan, Hoe heb je die illigale route 66 geinstalleerd?
 

Pagina's

Nieuwsbrief