Uitstel (of afstel?) voor systeem voor mobiel betalen in Nederland
Nieuws

Uitstel (of afstel?) voor systeem voor mobiel betalen in Nederland

donderdag 19 juli 2012 13:29

ABN Amro, ING, KPN, Rabobank en Vodafone stoppen met hun voornemen samen een mobiel betalingssysteem op te zetten.

Het had dit jaar klaar moeten zijn: een systeem waarmee je makkelijk overal met je mobiele telefoon kan betalen. In 2010 sloegen ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone onder de naam Sixpack de handen ineen om een moderne, mobiele opvolger van het pinnen en chippen te maken. Betalen zouden we gaan doen door de telefoon langs de kassa te zwaaien. NFC dus, te vergelijken met hoe de OV-chipkaart werkt, maar dan geïntegreerd in simkaarten. 

Toch komt het er nog niet van. T-Mobile stopte vorig jaar al met de samenwerking om met moederbedrijf Deutsche Telekom een eigen, vergelijkbaar systeem op te zetten. De overige vijf bedrijven hebben de lanceerdatum van hun systeem in de tussentijd al meerdere keren vooruit geschoven. Ook was er sprake van antitrustzorgen, waardoor benodigde registratie bij de Europese Commissie steeds werd uitgesteld. Bij een vergelijkbaar Brits initiatief waren er zorgen over concurrentievervalsing; het systeem zou oneerlijk zijn voor kleine partijen. 

Een dergelijk systeem is nog niet helemaal van de baan. Dat liet Wim Westerhof, programmadirecteur van Sixpack, aan Emerce weten. Terwijl het de banken en mobiele aanbieders niet lukte, zijn er al wel andere NFC-betaaldiensten opgezet. Daar gaan de bedrijven nu naar kijken. Al met al zal het nog wel eventjes duren voor we de pinpas voor goed voor de mobiele telefoon kunnen verruilen.  

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief