Uitverkoren Google-medewerkers mogen forenzen in zelfrijdende auto
Nieuws

Uitverkoren Google-medewerkers mogen forenzen in zelfrijdende auto

donderdag 09 augustus 2012 14:35

Google’s zelfrijdende auto’s reden tegen de 500.000 kilometer zonder brokken en zijn klaar voor woon-werkverkeer.

De toekomstvisie waarin je zelf een filmje kijkt of wat werk verzet terwijl je auto jou rondrijdt, komt met de dag dichterbij. Het Google self-driving car project gaat na bijna 500.000 schadeloze test-kilometers een nieuwe fase in. Een paar uitverkoren Google-medewerkers mogen vanaf nu in hun eentje met de autonome auto’s naar hun werk rijden. 

Tot nu toe testte Google de auto’s altijd met twee personen: een navigator en een back-up chauffeur. Bij de nieuwe praktijktests worden alleen nog back-up chauffeurs gebruikt. Dat wil overigens niet zeggen dat we binnen korte tijd na een avondje uit alsnog zelf met de auto naar huis kunnen. Google zegt dat er nog een lange weg te gaan is. Zo presteert de auto nog slecht als het gesneeuwd heeft en hebben de systemen moeite met tijdelijke verkeersborden en andere onverwachte situaties.

Niet alleen op technisch gebied, maar ook qua regelgeving heeft Google nog een lange weg voor de boeg. De enige plek in de wereld waar nadrukkelijk een wet bestaat die dergelijke auto’s toestaat, is het Amerikaanse Nevada. Gelukkig is Google niet de enige die werkt aan zelfrijdende auto’s.

Fabrikanten als Volvo en BMW zijn ook druk bezig. In Nederland test 2getthere zelfrijdende busjes. Ook het Nederlandse TNO Automotive doet veel onderzoek naar zelfrijdende auto’s. Hun vuistregel? Over 25 jaar kunnen we de weg op.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief