Vakantietest '95 vs '15: internet vs. de campinggids (6)

Vakantietest '95 vs '15: internet vs. de campinggids (6)

10-07-2015 09:49 Laatste update: 27-04-2018 23:05

Rutger maakt een trip naar Frankrijk én down memory lane. Vandaag: Internet vs. de campinggids

Historie
In de tijd van de Galliërs was het nog gebruikelijk om gewoon ergens in het bos een kampvuurtje te maken en te gaan slapen. Maar eerst Romeinen en vervolgens de wetgeving maakten het onmogelijk om zelf je kampeerplekje te bepalen. Als gevolg moest je zelf op zoek naar een camping. De boekdrukkunst bood uitkomst: de campinggids wijst de weg. In 1965 werd de Acsi campinggids voor het eerst gemaakt. En wij waren vroeger dol op die Acsi campinggids.

1995
Wij waren een ontzettend Nederlands gezin. De campings werden flink in het voren door het ouderlijk selectiecomité uitgekozen. In de campinggids werd gekeken naar de voorzieningen, de prijs, de ligging en de score van de camping. Ik was extreem gelukkig dat mijn ouders niet van het type waren dat de keuze ook nog liet beperken door alleen voor Nederlandstalige recepties te gaan. De resultaten waren bijna zonder uitzondering positief. Ik herinner me nog een terrassencamping ergens in Duitsland waar de luchtbedden op het terras onder ons de tenten uitdreven na een fikse onweersbui. Dat is het soort entertainment waarvoor je op vakantie gaat.

Op de 'bonnefooi' richting het zuiden vonden wij veel te spannend. Wat als je een dag gereden hebt om het bordje 'complet' voor je te zien? Wat als de campingeigenaar heel aardig tegen je doet, maar zijn toiletgebouwen een oost-Duitse nieuwbouw uitstraling hebben? De campinggids gaf je de mogelijkheid om even vooruit te bellen, om een plekje te reserveren.

2015
In 2015 ben ik nog geen steek veranderd. Net als mijn ouders zoek ik van tevoren uit waar ik naar toe ga. Daar is geen plechtig moment voor met de campinggids op tafel. Dankzij Wifi hier, 4G daar en overal een apparaat met internet, kan ik op elk mogelijk moment zoeken naar een huisje. Op Belvilla, Booking.com, AirBNB. Google Maps, noem het maar op! De keuze is zo overweldigend, dat ik vaak na 20 minuten zoeken per ongeluk op Youtube of in mijn mail beland ben en de vakantieselectieprocedure onbedoeld weer naar achteren is geschoven. Min of meer per ongeluk zijn we op de site terecht gekomen van het huisje waar we nu in zitten. Van een Nederlands stel (shoot me!) dat in een oude boerderij in de Auvergne een paar gites hebben gemaakt met een camping erbij.

Hier ter plaatse hebben we ook geen campinggids, reisgids of kaart nodig om uit te vogelen wat er te doen is in de buurt, hoe we daar moeten komen, wat dat kost en of ze Nederlands spreken op de receptie.

Was het een paar jaar geleden altijd gezellig druk op de camping rond de wifi-hotspot bij restaurant of receptie, nu is er in veel gevallen wifi op elke plek en in de meeste huurhuisjes. Maar zelfs als dat er niet is heb je op veel plekken 4G internet via je mobiel of in ons geval de hotspot in de Volvo. Het afschaffen van de roamingkosten zal nog even op zich laten wachten, maar aanbieders springen gelukkig in op de veranderende markt. Bij Vodafone bijvoorbeeld kun je met een smsje een buitenlandtoevoeging aan je abonnement aanzetten met de hip bedoelde naam BloX. Voor €4 heb je 100mb data (en 100 belminuten en 100 smsjes) toegevoegd. Daar lachen we natuurlijk om, als we in 2035 de vakantie dan vergelijken met nu. Dan koop je voor 100 roebel een petabyte aan data. Voor nu is het een flinke verbetering ten opzichte van voorgaande jaren.

Maar voorlopig is het een groot voordeel dat je Europa bundels hebt waardoor je de kosten onder controle kunt houden. Standaard staat dat bij Vodafone aan en kun je niet meer dan €60,50 per maand aan internet verbruiken. Grappig genoeg zitten de settings voor 'Europa-internet' gewoon op je iPhone onder dataroaming. Daar kun je 'EU-internet' aan of uit zetten.

Voor 2 euro per dag kun je 35 mb data gebruiken. Dat is 70x per dag je timeline checken (niet doen), 50 vakantiefoto’s uploaden (wel doen), 3500 vakantiewhatsappjes versturen (niet doen) of 10 met foto (wel doen). Heb je daar niet genoeg aan, dan kun je dus drie keer zoveel data kopen voor 2 keer zoveel euro’s.

Winnaar
Ik mis de knulligheid van die campinggids een beetje. Er stonden landen in waar je nooit naar toe zou gaan, 99,9% van de campings zou je nooit bezoeken, maar zo aangenaam gerubriceerd als het was... Een mystery guest die de wc’s voor je gecontroleerd had en een cijfer op een briefkaartje naar de redactie had gestuurd. Het waren simpeler tijden. De belofte die internet ooit gedaan heeft: dat informatie overal en overzichtelijk terug te vinden zou zijn is niet waargemaakt. Een flitsende site van een zwemparadijs kan een pierebadje met discolicht verhullen. Elk stadje kondigt zichzelf aan als een waar toeristisch paradijs. Die campinggids was zo beroerd nog niet. Ik denk dat ik de Acsi campinggids app maar even ga downloaden.

Lees ook:

Vakantietest '95 vs '15: proloog
Climate control vs 5 standen buitenlucht (1)
Handycam vs iPhone (2)
Heupgordels vs. kinderzitjes (3)
Moeders met de kaart vs. TomTom (4)
Het boek vs. het e-book (5)