Vakantietip: gratis wifi in Parijs en New York
Nieuws

Vakantietip: gratis wifi in Parijs en New York

donderdag 12 juli 2012 11:01

Wie deze zomer in de buurt van de Champs-Elysees is, kan even uitpuffen in een overdekt wifistation met zitplaatsen en razendsnel internet via glasvezel.

Een stedeling heeft recht op wifi in de publieke ruimte. Dat is het uitgangspunt van Escale Numérique. Het overdekte wifistation met zitplaatsen en razendsnel internet via glasvezel is uitgevoerd in houten stammen met een betonnen kroon. De zitjes met geïntegreerd tafeltje kunnen draaien zodat je altijd de schaduw op je tablet of smartphone kunt houden.

Escale Numérique (digitale pauze) is gemaakt door Mathieu Lehanneur, de Franse interieurontwerper die bekend staat om het gebruik van biochemie in zijn ontwerpen. Dit project maakt hij samen met outdoorreclamegigant JCDecaux, die van de abri's. Het is een inzending voor de door de gemeente Parijs uitgeschreven oproep voor intelligent straatmeubilair. Het wifimeubilair staat naast de rotonde in de Champs-Elysees. Niet die hele grote waar je als autotoerist wel even voor mag slikken, maar eentje verder richting de Tuilerie tuinen.

Het wifipunt is geïnspireerd op een project van 100 jaar eerder. Toen werden de Wallace fonteinen gebouwd waardoor het drinkwaternetwerk dat onder Parijs ligt bruikbaar werd voor alle Parijzenaren. Nu laat Lehanneur het glasvezelnet uit de grond naar boven komen voor gratis gebruik door iedereen. Van die fonteinen zijn er verspreid door Parijs bijna 70 stuks te vinden. Dat lijkt me een mooi streven voor wifi in de stad.

In New York gaat oude telefooncellen op straat omtoveren tot wifi-kiosken. Er zijn zo'n 13.000 van die telefooncellen, waarvan ongeveer de helft niet werkt. Mooie nieuwe bestemming dus, als wifi-hotspot. De wifipunten worden uitgerust met een goede antenne zodat ze een bereik hebben van 100 meter. Ook steeds meer metrostations in New York krijgen gratis wifi.

En in Nederland? Hier werd anderhalf jaar geleden een project gestart met de naam ZonSpots. Het zouden zuilen worden met gratis wifi en met stopcontacten zodat je je telefoon of laptop kan opladen. Iemand er inmiddels al een gespot?

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Nieuwsbrief