Van Chili naar Alaska op de iPad
Nieuws

Van Chili naar Alaska op de iPad

maandag 11 juli 2011 15:45

Een reis van Chili naar Alaska spreekt tot de verbeelding. De foto’s die journalist Kadir van Lohuizen maakt doen dat zeker.

Fotojournalist Kadir van Lohuizen vertrok dit jaar op 17 maart vanuit het zuiden van Chili en hoopt in februari in het noorden van Alaska aan te komen.

Met zijn reis wil hij de migratie in beeld brengen. Volgens zijn blog zijn ‘de Amerika’s hiervoor vanwege hun geschiedenis en recente politieke ontwikkeling het continent bij uitstek’. De trip van ruim 25.000 kilometer voert hem door 15 landen en volgt als belangrijkste leidraad de Pan-American Highway (ook wel: Vía PanAm).

Meerdere keren per week doet hij verslag van zijn reis via zijn gelijknamige iPad app Via PanAm, die volgens The New York Times al meer dan 600 keer is verkocht. Als de applicatie eenmaal geladen en opgestart is (bij mij kostte dat een kwartier en een pluk haren uit mijn hoofd), krijg je een mooi vormgegeven dagboekje van een globetrotter. Dat krijg je ook via zijn blog, maar de app geeft als extra een aantal schitterende fotoreportages. Zoals rondom illegale goudmijnen in Peru en cocaplantages in Bolivia.

Van Lohuizen heeft flink moeten lobbyen om zijn reis voor elkaar te krijgen. Naast publicaties voor de VPRO en NRC Handelsblad kreeg hij steun van het Fonds BKVB, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Stichting Sem Presser Archief en Nikon Europe. Ook vroeg hij via wervingssite Emphas.is sympathisanten hem te sponsoren.

Maar dan heb je wel een schitterend project. De app is te downloaden voor €2,99.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

"vertrok dit jaar op 17 maart"

Vier maanden geleden.

 

Android

 

En de cultuursector maar roepen dat er geen geld is. Dat die jongen zijn reisjes eens zelf betaalt zoals de rest van niet-journalistiek nederland.

 

waarom moet ik deze non-journalist sponseren met mn belastingcentjes...??Wat een onzin weer!!

 

@Sint uit turkije: Voor die fractie van een belastingcent waarmee jij deze fotograaf hebt gesponsord krijg je toch de mogelijkheid om die bekrompen egocentrische kop van jou open te breken. Dat je daar dan nog een paar Euro bij moet leggen moet je zien als een heel goedkope manier om wat extra levenswijsheid op te doen. Heb je hard nodig, zo te lezen. Maar goed, daar zul jij je allemaal wel niets bij kunnen voorstellen want de wereld is immers zo klein voor jou... Beterschap!

 

Ja Sint, als fotograaf ben ik ook stinkend jaloers op deze man. Maar Kadir is een fotograaf van wereldniveau en hij moet bikkelhard werken om zijn projecten van de grond te krijgen. Hij zit de helft van zijn leven in oorlogs- en rampgebieden en denk maar niet dat hij er rijk van wordt.

Waarom moeten dit soort projecten belastinggeld krijgen? Omdat we een blik op de wereld willen die breder is dan Jersey Shore op TV en Frans Bauer op de radio.

 

Nieuwsbrief