Van voetveeg tot zitmeubel
Creative Class

Van voetveeg tot zitmeubel

donderdag 13 september 2012 14:54

Kokosvezels zijn een restproduct uit de kokosindustrie. Ontwerper Jorrit Taekema maakt er meubels van.

Sinds Theo&Thea heb ik bij het woord kokosmat geen positieve gevoelens. Voor de Layer chair wil ik kokos als materiaal heroverwegen. Deze stoel bestaat uit een kokosmat met drie krommingen waar laag voor laag extra kokos omheen gevouwen is. Op die manier ontstaat een stoel die er uit ziet alsof hij lekker zit. Maar ook wel doet denken aan een gigantische luffa voor onder de douche.

"Het meubel is gemaakt van een composiet, bestaande uit kokosvezels en latex. Kokosvezels zijn een restproduct uit de kokosindustrie. Ze worden nauwelijks verwerkt tot bruikbare producten. De composiet is sterk, soepel en veerkrachtig. Bovendien is het materiaal 100% biologisch afbreekbaar", aldus architectenweb. Daarmee geeft ontwerper Jorrit Taekema het materiaal dat eerst als afval bestempeld was een functie. Blijft de vraag hoe zacht je erop zit en of je er prikjes of putjes van in je billen van krijgt?

Taekema is een van de genomineerden voor de DOEN | Materiaalprijs 2012. Momenteel werkt hij als product designer bij Studio Frederik Roijé.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Nieuwsbrief