Vanaf volgende week pinnen via iPhone of Android
Nieuws

Vanaf volgende week pinnen via iPhone of Android

dinsdag 09 oktober 2012 11:05

De nieuwe mobiele betaaldienst Payleven ondersteunt vanaf volgende week ook pinnen.

Het bedrijf Payleven, een startup van de Duitse incubator Rocket Internet, rolt in heel Europa een nieuwe mobiele betaaldienst uit. Tot nu toe was met Payleven via een speciaal opzetstukje alleen te betalen met Mastercard, Dinners Club en machtiging. Maar vanaf 15 oktober ondersteunt Payleven ook pinnen en Visa-creditcards.

Dat mobiele pinnen werkt via een losse reader die via Bluetooth verbinding maakt met Paylevens iOS- of Android-app. De klant haalt zijn kaart door de reader en voert daar zijn pin op in. De app verwerkt alleen transactiegegevens waardoor er geen rekeninggegevens zouden achterblijven na een betaling. De betaalgegevens gaan via een versleutelde verbinding naar een erkende verwerkende instantie en de ondernemer krijgt zijn geld. Ondernemers kunnen de reader gratis bij Payleven aanvragen.

Via Payleven betalen met creditcards van Mastercard en Diners Club kan overigens ook via een ander opzet-kaartlezer die in de audio-ingang van de iPhone past. Dat opzetstukje lijkt op dat van Amerikaanse mobiele betaalproviders iZettle, Square en PayPal Here. Hij leest alleen magneetstrips uit en is dus niet geschikt voor pinnen. In Europa werken bijna alle betaalkaarten sinds het nieuwe pinnen namelijk met de EMV-chip en daarom komt Payleven hiernaast met de Bluetooth-reader.

Payleven moet winkeliers en mkb'ers een goedkope manier bieden om overal kaartbetalingen te kunnen accepteren. Dat scheelt investeren in bijvoorbeeld dure mobiele pin-apparaten of kassasystemen. Payleven zou vooral een alternatief zijn voor ondernemers op locatie, zoals marktkoopmannen en taxichauffeurs. De startup is nog maar kort actief, zodat er de eerste tijd nog weinig plekken in Nederland zullen zijn waar met Payleven is te betalen.

De ontvanger betaalt drie procent transactiekosten. Payleven is behalve in Nederland actief in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Polen en Brazilië.

Update: aanmelden voor de dienst kan later deze maand, maar de datum waarop de dienst in Nederland beschikbaar is, is nog niet vastgesteld. Dat zal zeker nog een aantal weken duren.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Als je echt hard wilt falen als onderneming dan moet je niet vergeten een stuk onhandig en verplichte hardware bij je service te gaan verspreiden.

Ik dacht dat we in 2012 er onderhand wel van geleerd hadden.

 

hoe had je die iphone de pinpas anders willen laten lezen? met de camera?

 

Op de iPhone zit inderdaad geen NFC. Wordt lastig dan.

 

Weer een extra reden om iemand op straat van z'n foon te ontdoen en onder dwang even te laten overboeken.

 

je mag je telefoon in je broekzak houden. Als ik het goed lees wordt de app op de telefoon van de verkoper geinstalleerd...

 

Volgens mij willen we vooral nu eindelijk eens het 1ct/transactie tarief wat in de huidige digitale wereld prima moet kunnen. Percentages van 2% van de transactie voor 1kb verhuizen slaan nergens meer op. Consumenten moeten eens in opstand tegen Mastervisa komen. Kakbedrijven!

 

Stukje lijkt niet helemaal te kloppen, als ik op de link van de reader kijk zie ik A geen Bluetooth reader maar een reader dia via headjack verbonden is.
B hij leest magneetstrip ipv emv aangezien op het plaatje een creditcard met chip gebruikt word als swipe ipv chipkaart. Deze sla ik even over, zeker op een android. Als slimmers hele betaalautomaten, lees pinapparaten, kunnen ombouwen zonder dat winkeliers het merken (tijdje geleden nog een drankhandel waar voor tonnen gestolen was van rekeningen van klanten) dan moet dat brakke android al helemaal een koudkunstje zijn voor een hacker

 

Beter lezen. Er zijn dus twee readers van Payleven: eentje met Bluetooth voor pinnen (zie de foto) en eentje voor in de headjack (voor mastercard en machtiging). 

De Bluetooth-reader staat nog niet op de Nederlandse Payleven-site, wel op de Duitse:

https://payleven.de/files/2012/10/Brandenburger-Tor_terminal-jpg.jpg

 

Slimmers zijn natuurlijk skimmers, F you auto-correct!

 

Ik dacht al, ik las: Bluetooth. Ik dacht: LEK.

Maar toch bedankt, Bright. Ik las al een poosje terug al dat dit eraan zat te komen. Interessant.

 

Pinnen wordt paylen of pelen.

 

Nieuwsbrief