Veel problemen bij Apple-fabrieken in China
Nieuws

Veel problemen bij Apple-fabrieken in China

maandag 20 februari 2012 10:08

De Fair Labor Assocation kwam ‘veel problemen’ tegen tijdens het onderzoek naar werkomstandigheden bij Foxconn waar Apple-producten gemaakt worden.

Apple ligt al een tijdje onder vuur vanwege de slechte werkomstandigheden in fabrieken van Foxconn in China waar een deel van de Apple-producten geproduceerd worden. In opdracht van Apple gaat de Fair Labor Association de arbeidsomstandigheden in fabrieken nu onderzoeken. In eerste instantie zei FLA directeur Auret van Heerden vorige week nog in een interview met Reuters dat de Foxconn- fabrieken ‘eerste klas’ waren en ‘sereen zijn in vergelijking met een kledingfabriek’.

Van Heerden is echter terugkomen op dat standpunt. Tegen Bloomberg zei hij dat ze ‘vele problemen’ zijn tegengekomen. Hoewel hij niet wilde ingaan op welke problemen dat dan zijn, verwacht hij dat hierover binnenkort belangrijke aankondigingen gedaan worden.

Van Heerden, die zijn eerdere uitspraak baseerde op voorgaande maar beperkte onderzoekjes bij Foxconn, zei tevens dat hij onder de indruk was hoe Apple en Foxconn gereageerd hebben op de gevaren van het polijsten van aluminium. Deze werkwijze veroorzaakte vorig jaar explosies in twee fabrieken waarbij drie mensen om het leven kwamen en zeventig gewonden vielen. Apple en Foxconn hebben volgens van Heerden grote veranderingen in het werkproces aangebracht. De werkplaats in nu volledig automatisch en uitgerust met robots.

Een team van dertig werknemers van FLA gaat 35 duizend Foxconn-werknemers in kleine, willekeurig gekozen groepjes interviewen.

Overigens heeft Apple ook geregeld dat anchorman Bill Weir van tv-programma Nightline de werkomstandigheden in de fabrieken mocht onderzoeken. ABC zend de uitkomst op 21 februari in de VS uit. De vraag is echter hoe onafhankelijk een dergelijke rapportage kan zijn als Apple dit onderzoek ‘geregeld’ heeft.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Apple wil zijn producten gewoon zo goedkoop mogelijk maken om de winstmarge zo hoog mogelijk te houden. En als daar slavenarbeid voor nodig is dan doen ze dat.

Maar ze zijn daarin niet uniek. Al die grote bedrijven die in China en gelijke landen produceren hebben hier een handje van.

En de consument moet niet schijnheilig doen, want als er 20 euro bij de prijs op komt gaan ze naar de concurrent die goedkoper is.

 

Dus jij wil 1200 euro betalen voor je Galaxy S3 of iPhone 5, Johan?

 

Als eerste had ik het over 20 euro en niet 700 euro. Als tweede heb ik een Windows Phone. Die is in de winkel te koop voor 500euro dacht ik.

En ik had wel 50 euro meer willen betalen om iets meer menselijkheid in mijn toestel te krijgen. En 100 euro als het toestel geheel in Nederland werd geproduceerd.
(Ik ben niet nationalistisch maar het zou goed zijn voor de economie)

Maar ik heb nog nooit gehoord dat er mensen van het dak af waren gesprongen door de werkdruk voor een HTC Titan.

 

@Jorrit
De Kindle wordt verkocht voor 210, terwijl produktie kosten rond de 230,- liggen. Produktie kosten iPhone 250,- verkoop 64 Gb 4s 800,-. Apple heeft 100 miljard op de bank staan. Dus w zou Apple de produktiekosten van een 4s 500,- mogen kosten, dan heb je nog steeds 300,- winst. Waar een wil is is een weg!!

 

Zeker. Wat ik bedoel is dat Johan wil dat de gemiddelde assemblagemedewerker in China evenveel betaald krijgt als eenzelfde in Europa. Dan zit je qua productiekosten niet meer op 250.

 

Het hoeft zeer zeker niet evenveel. Mensen in de randstad verdienen gemiddeld meer dan mensen in het noorden van Nederland. Dit heeft te maken met de dure levensonderhoud in de randstad.

Voor China zal er ook wel een standaardloon zijn waarbij die mensen ook een normaal leven zouden kunnen hebben.

De kostprijs zal inderdaad stijgen. Maar lang niet zo erg als dat je denkt.

 

Ik wil graag eerst reageren op de artikel. Bij foxxcon worden niet alleen Apple producten gefabriceerd, maar ook van merken zoals HP, Sony en Dell.

Apple maakt winst met de Iphone en Ipad. Wat doen de andere fabrikanten? Die gaan dan op de kosten letten, om de smartphone verkoopbaar te maken.

 

Nieuwsbrief