Verbod op ‘torrent’ als autocomplete in Google
Nieuws

Verbod op ‘torrent’ als autocomplete in Google

donderdag 19 juli 2012 15:04

De Franse rechter wil dat Google stopt met het aanvullen van zoektermen met 'torrent', 'RapidShare' en 'Megaupload'.

De Franse Hoge Raad heeft vorige week besloten dat Google meer moet doen om de zoektermen 'torrent', 'RapidShare' en 'Megaupload' te verbergen. De rechter erkent dat Google niet verantwoordelijk is voor de inhoud van alle webpagina’s, maar vindt dat het bedrijf 'de schending van auteursrecht faciliteert door een falend beleid om deze items te filteren', zegt TorrentFreak.

In 2010 begon SNEP (de Franse versie van Stichting BREIN) een rechtszaak om de zoektermen in de autocomplete te verbieden. Twee keer vingen ze bot bij de rechter, maar de Hoge Raad oordeelde wel in hun voordeel. De uitspraak komt aan de late kant, want Google weert al meer dan een jaar de 'illegale' zoektermen in autocomplete. Pas als de gebruiker het hele woord heeft ingevuld, worden de zoekresultaten getoond.

Desondanks gaat Google de uitspraak aanvechten. Volgens TorrentFreak doet de zoekgigant dat omdat het zelf wil bepalen welke woorden het censureert. Een negatieve uitspraak van de rechter kan aanleiding zijn voor andere partijen om ook woorden op Google te laten verbieden.

Bram is begonnen bij Bright maar inmiddels werkzaam voor RTL Nieuws. Gelukkig blogt hij nog regelmatig voor ons.

Reacties

O nee! Nu moeten we zelf het woordje torrent intikken...

 

Daar gaat het niet om, het is raar dat dit soort organisaties het voor elkaar krijgt censuur door te voeren.
Het is duidelijk waar het meeste lobbygeld heengaat.

 

Volgens mij is het automatisch aanvullen door Google gebaseerd op ons zoekgedrag. Dus als veel mensen zoeken naar torrents, dan moeten ze daar Google niet de schuld van geven.

 

En dat maakt het onderwerp nu zo boeiend. Daar kun je Google dus wel de schuld van geven, zegt de rechter. Want Google bepaalt wat er getoond wordt, dus is daar verantwoordelijk voor en dus moet het meer doen om deze zoektermen te verbergen.

 

En wat als mensen een 'legale' torrent zoeken? Bijvoorbeeld een zwaar document aangeboden een universiteit of een film die inder creative commons is verspreid?

 

Tja, maa wat is de verhouding legale en niet legale torrents? ;-)

 

Nieuwsbrief