Verhuur Nederlandse ebooks traag van start

Verhuur Nederlandse ebooks traag van start

17-10-2012 11:02 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Webwinkels en boekhandels kunnen vanaf nu Nederlandse ebooks verhuren. Maar uitgevers staan niet te springen.

Het Centraal Boekhuis, dat sinds kort CB heet, heeft dinsdag de verhuur van ebooks door webwinkels en boekhandels mogelijk gemaakt. Uitgevers kunnen aangeven welke werken verhuurd mogen worden en tegen welke tarieven en termijnen. Het CB zorgt dan voor de levering aan ebookaanbieders. De bibliotheken overleggen nog met het CB over digitaal lenen: zij willen graag één e-book kopen en dat dan uitlenen aan hun leden.

Voorlopig zijn er nog niet of nauwelijks Nederlandse ebooks te huur, ook al is dat nu mogelijk gemaakt door het CB. De uitgevers zijn namelijk huiverig volgens de NOS, vanwege onduidelijkheid over auteursrechten en het risico van illegale toegang tot de ebooks. Ook vrezen ze lagere verkoop van papieren boeken.

Het duurt dus nog wel even voordat de consument daadwerkelijk digitale boeken kan huren. Wiebe de Jager van Uitgever 2.0 schrijft dat ook de webwinkels en boekhandels eerst de kat uit de boom kijken. Een probleem is dat het lezen van gehuurde ebooks minder praktisch en prettig is dan bij gekochte digitale boeken. De gehuurde ebooks zijn in het CB-model alleen te lezen in de browser, wat fijn is voor op tablets, maar niet voor e-readers die juist zijn bedoeld voor lezen van boeken.

Ook de beveiliging van de website is een heikel punt. De Jager: "Aanvankelijk was het bijzonder eenvoudig om hele hoofdstukken vanuit de browser te copy-pasten naar bijvoorbeeld Word. Daar zijn naderhand maatregelen op genomen door het CB, maar dat neemt niet weg dat kopiëren via een omweg mogelijk blijft." Ook zou een link naar een ebook gemakkelijk te zijn rond te mailen, omdat je er niet extra voor hoeft in te loggen. CB wil onder meer monitoren of de ebooks vanaf verschillende ip-adressen worden opgevraagd.

Een alternatief voor het CB-systeem is er voorlopig niet, omdat de meeste Nederlandse ebookverkopers geen eigen leensystemen hebben. Dat geldt alleen voor het kleine Yindo.nl. Maar partijen als Bol.com of Bruna hebben nog geen leenoplossing. Ook buitenlandse partijen als Apple, Kobo en Amazon zijn voor levering van Nederlandse ebooks grotendeels afhankelijk van het CB.