Verhuur Nederlandse ebooks traag van start
Nieuws

Verhuur Nederlandse ebooks traag van start

woensdag 17 oktober 2012 13:02

Webwinkels en boekhandels kunnen vanaf nu Nederlandse ebooks verhuren. Maar uitgevers staan niet te springen.

Het Centraal Boekhuis, dat sinds kort CB heet, heeft dinsdag de verhuur van ebooks door webwinkels en boekhandels mogelijk gemaakt. Uitgevers kunnen aangeven welke werken verhuurd mogen worden en tegen welke tarieven en termijnen. Het CB zorgt dan voor de levering aan ebookaanbieders. De bibliotheken overleggen nog met het CB over digitaal lenen: zij willen graag één e-book kopen en dat dan uitlenen aan hun leden.

Voorlopig zijn er nog niet of nauwelijks Nederlandse ebooks te huur, ook al is dat nu mogelijk gemaakt door het CB. De uitgevers zijn namelijk huiverig volgens de NOS, vanwege onduidelijkheid over auteursrechten en het risico van illegale toegang tot de ebooks. Ook vrezen ze lagere verkoop van papieren boeken.

Het duurt dus nog wel even voordat de consument daadwerkelijk digitale boeken kan huren. Wiebe de Jager van Uitgever 2.0 schrijft dat ook de webwinkels en boekhandels eerst de kat uit de boom kijken. Een probleem is dat het lezen van gehuurde ebooks minder praktisch en prettig is dan bij gekochte digitale boeken. De gehuurde ebooks zijn in het CB-model alleen te lezen in de browser, wat fijn is voor op tablets, maar niet voor e-readers die juist zijn bedoeld voor lezen van boeken.

Ook de beveiliging van de website is een heikel punt. De Jager: "Aanvankelijk was het bijzonder eenvoudig om hele hoofdstukken vanuit de browser te copy-pasten naar bijvoorbeeld Word. Daar zijn naderhand maatregelen op genomen door het CB, maar dat neemt niet weg dat kopiëren via een omweg mogelijk blijft." Ook zou een link naar een ebook gemakkelijk te zijn rond te mailen, omdat je er niet extra voor hoeft in te loggen. CB wil onder meer monitoren of de ebooks vanaf verschillende ip-adressen worden opgevraagd.

Een alternatief voor het CB-systeem is er voorlopig niet, omdat de meeste Nederlandse ebookverkopers geen eigen leensystemen hebben. Dat geldt alleen voor het kleine Yindo.nl. Maar partijen als Bol.com of Bruna hebben nog geen leenoplossing. Ook buitenlandse partijen als Apple, Kobo en Amazon zijn voor levering van Nederlandse ebooks grotendeels afhankelijk van het CB.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

afbeelding van xahmol

Tja. Alleen leesbaar in de browser? Kansloos dus. Dat wil ik ook op de tablet niet.

Heeft men dan helemaal niets geleerd van de casus van de muziekindustrie en dat DRM dus een kansloze weg is?

Ik wil graag betalen voor e-books, doe ik ook (via Kobo), maar vind het super hinderlijk dat ik eerst de DRM eraf moet slopen (wat trouwens erg eenvoudig is op ePubs met Adobe DRM) om ze te lezen zoals ik ze wil, nml op zowel mijn Sony PRS-T1 als op mijn iPad in iBooks.

Al dat DRM gedoe maakt het natuurlijk wel heel aantrekkelijk om die NZBs met alle beschikbare NL talige ePubs binnen te halen en zelfs de niet als eBook beschikbare boeken binnen te halen die door iemand ingescand zijn.
Als je dat wil tegen houden werkt DRM dus volledig averechts. Dat zouden de uitgevers toch inmiddels, wijs geworden door de muziekindustrie, toch moeten weten.

Zelf zit ik nog steeds te wachten op de eerste partij met echt goed aanbod in de genres die mij boeien die Spotify voor boeken introduceerd. Daar teken ik meteen voor.

 

Nieuwsbrief