Verse vis uit de vallei
Nieuws

Verse vis uit de vallei

woensdag 29 juni 2011 14:13

Prepaid vis van dichtbij, vrij van hormonen en bezwaren.

Wat papier maken en vis kweken met elkaar te maken hebben? Volgens de mannen van Vallei vis alles. Gedreven door de wens om vis op je bord te krijgen die geen antibiotica of hormonen bevat en niet diepgevroren uit Azië hier naartoe is gevlogen om ontdooid als 'vers' in de vakken te belanden, hebben Harm Luisman en Jeroen Schuphof Vallei vis opgericht. Gekweekt in de Food valley rond Wageningen in een overbodig geworden waterzuiveringsbassins van een papierfabriek aan de Rijn, waarbij de reststroom van die fabriek voor de kweek wordt gebruikt.

'We starten eind van de zomer met de kweek van forel', vertelt Luisman. 'Grootste knelpunt bij forelkwekerijen is vaak de herkomst van het voer: daar zit een relatief hoog percentage vismeel in en mogelijk ook soja. Wij willen op termijn beiden uitsluiten maar starten met voer waar het vismeel afkomstig is van een duurzame bron zoals visafval.'

Vallei vis zoekt ook kansen om met een algen- en wormenkwekerij helemaal local2local en cradle2cradle vis te kweken. Een ketting van afval papierfabriek > algen > wormen > vis > mens (en poep van vis weer naar algen > wormen) zou mogelijk moeten zijn maar dat zal nog enkele jaren duren.

In 2012 is er forel, daarna ook tilapia. Onbetaalbaar zeker? 'De prijzen liggen onder marktprijzen. Overigens verkopen we onze vis als filet, hele vis voor op de bbq en levende vis aan visvijvers. Consumenten kunnen bestellen op gelieerde webwinkels (bijvoorbeeld okvlees.nl) en direct bij ons aan huis.' 

Voor nu is de vis nog virtueel. Vallei vis start eerst met crowdfunding via het sinds mei bestaande via CrowdAboutNow. 'En ik wil heel graag prepaid vis: je betaalt vooraf, dit geld steken we in de start van de onderneming en na de verstreken termijn krijg jij je vis.' 

UPDATE feb. 2012: De eerste beekforellen zijn gearriveerd. Hoe de mannen van Valleivis hun eerste visje smaakt, zie je deze aflevering van de tv-serie 'Ik begin'. Een aandeel in Valleivis bv nemen via CrowdFunding zou heel hard helpen. Vanaf 10 euro werk je mee aan duurzame vis uit Hollands water.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Jammer dat het project niet aangemeld is bij CrowdAboutNow... lijkt wel alsof het artikel een paar dagen te vroeg gepubliceerd is.

 

Dat vinden wij ook erg jammer dat dat niet gelukt is. Heeft meerdere redenen. Gaat wel binnenkort gebeuren (2 weken waarschijnlijk). Zal ik dan ook hier laten weten!

 

Als bezorgrestaurant zoeken wij ook regelmatig naar duurzamere vis voor onze Thaise gerechten. Bij Happy Shrimp stonden we te popelen om af te nemen. Happy shrimp bleek daarna een Sad Shrimp.. Welke zekerheden zijn er met dit pre-paid vistegoed?

 

Happy shrimp kon een ding niet: en dat was uiteindelijk het maken van de garnalen. Dat was dan ook erg moeilijk. Wij starten met een veel minder moeilijke vis (forel is een van de meest gekweekte vissoorten in de wereld, er is dus erg veel kennis en ervaring mee), en gebruiken bekende technoligien waar we ook veel ervaring mee hebben. Welke zekerheden zou je willen hebben voordat je mee wilt doen aan pre-paid vistegoed?

 

Ik hoop dat het niet bij een virtueel initiatief blijft... Dit soort projecten hebben in mijn ogen de toekomst.

 

Succes! Ik zal een visje bestellen als het zo ver is...

 

De viskwekerij in Lelystad heeft het niet overleeft omdat lunchende Aalscholvers niet afgeschoten mochten worden, ik hoop dat dat hier geen problemen gaat geven.

 

Nieuwsbrief