Video: Onderzoeker UTwente bouwt cheetah-robot
Video van de Dag

Video: Onderzoeker UTwente bouwt cheetah-robot

donderdag 20 april 2017 15:01

Een onderzoeker van de UT heeft een robot gemaakt die net zo beweegt als het snelste landdier, het jachtluipaard.

De robot van onderzoeker Geert Folkertsma verbruikt daarbij relatief maar 15 procent meer energie dan een echte cheetah. Zoals je mag verwachten van het snelste landdier ter wereld maakt de cheetah heel efficiƫnt gebruik van zijn energie. "Ik wilde een robot maken die op dezelfde manier rent", verklaart Folkertsma. "Dit is nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe robots."

Folkertsma bestudeerde voor de bouw van zijn robots video's van cheetah's en analyseerde hun bewegingen met software. "Er is veel dat we kunnen leren van de cheetah", meent hij. De huidige robots zijn vaak groot en zwaar en verbruiken veel energie. En dat terwijl er behoefte is aan robots die zich makkelijk kunnen voortbewegen. "Mijn stofzuigrobot kan bijvoorbeeld niet over drempels heen, of de trap op", aldus Fokertsma. "Als je de kennis over het looppatroon van de cheeta toepast, kun je robots veel eleganter en vooral efficiƫnter laten lopen."

Het Amerikaanse MIT werkt ook al jaren aan een cheetah-robot, die ook kan rennen en springen.

Like Bright op Facebook voor meer techvideo's

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief