Is violetlicht de oplossing voor ranzige smartphones?
Nieuws

Is violetlicht de oplossing voor ranzige smartphones?

maandag 16 april 2012 16:31

De gemiddelde smartphone schijnt viezer te zijn dan een toiletbril. Hoe krijg je je telefoon weer schoon?

Zo’n gore toiletbril kun je veilig schoonmaken met wat allesreiniger, dat hoef je bij je telefoon niet te proberen. Toch schijnt het hard nodig te zijn. Afstandsbedieningen, toetsenborden, muizen en smartphones barsten van de bacteriën. Denk dan aan het griepvirus, stafylokokken, de E. coli bacterie en zelfs de ziekenhuisbacterie. Lastige jongens, want je ziet ze niet zitten. Een veilige manier om al die troep van je tere gadgets te krijgen lijkt een flinke dosis UV-C licht op z’n tijd. Volgens verschillende fabrikanten doodt kortgolvig UV-licht 99,9% van alle virussen en bacteriën.

De techniek is in wezen dezelfde als de techniek die fabrikanten van elektrische tandenborstels al een aantal jaar gebruiken. Zo verkoopt Violight de UV Cell Phone Sanitizer, een apparaat waarbij je je smartphone onder een dop plaatst. Na drie minuten aan UV-C offensief is je gadget als ’t goed is weer bacterievrij. Verilux biedt met de CleanWave Small Item Sanitizer een vergelijkbaar apparaat aan. Daarnaast hebben zij ook CleanWave Sanitizing Wand, een UV ‘toverstaf’ waarmee je schijnbaar alles wat los en vast zit binnen een seconde schoon krijgt.

Op Kickstarter gaat het ondertussen lekker met de PhoneSoap. Een telefoonlader die eruit ziet als een massief aluminium broodtrommel van Apple makelij. Ook hier zit zo’n UV-C lamp in, maar de maker wil van het schoonmaken van je telefoon geen klusje maken. Omdat het ook een lader is, zou de PhoneSoap mooi op je nachtkastje kunnen, een plek waar veel mensen hun smartphone toch naast zich neerleggen. 

De crux met zulke producten is natuurlijk of je erin gelooft. Je moet er maar vanuit gaan dat je telefoon er schoner uit komt dan hij erin ging, of het moet zijn dat je dagelijks met wattenstaafjes en een microscoop aan de slag wilt. Bovendien, je eigen spullen zijn bij lange na niet zo vies als die gore gadgets van anderen…

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Nog een goeie reden om mn smartphone niet uit te lenen :)

 

Alles begint gewoon met persoonlijke hygiëne.....
En een Simpel glorix doekje doet ook wonderen.

 

Leuk, die vergelijking met afstandbediening en toiletbril. Maar lijkt me toch wel even anders met een smartphone. Die gebruik je toch met name zelf, dus zitten alleen je 'eigen' bacterieen op...

 

Nieuwsbrief