Vliegende robots kunnen zelfstandig verkenningen uitvoeren bij rampen
Nieuws

Vliegende robots kunnen zelfstandig verkenningen uitvoeren bij rampen

vrijdag 08 juni 2012 15:45

Er zijn quadricopters die zelf uitvogelen waar ze zijn, wat ze moeten doen en hoe ze dat gaan aanpakken.

In een geweldige TEDtalk van een dik kwartier legt professor Vijay Kumar van GRASP uit wat hij aan het ontwikkelen is. GRASP staat voor General Robotics, Automation, Sensing and Perception. Robots die zien en voelen dus. Kumar heeft een boel verschillende maten vliegende robots, maar het zijn allemaal quadricopters. Nu kennen we quadricopters al langer. Je kan ze ook al gewoon in de winkel kopen. Maar waar wij die copters zelf moet besturen, gedragen de robots van Kumar zich meer als zelfdenkende insecten.

De quadricopters kunnen zelf waarnemen hoe een ruimte eruit ziet en dat in 3d in kaart brengen. Ze zijn zelfs al in staat nu nog redelijk simpele bouwwerken te maken door zelf eerst de blauwdruk te bekijken. De AI waar de robotjes mee werken is geïnspireerd op die van insecten als mieren, die in groepen als een soort hive mind werken. Zo kunnen ze zonder tussenkomst van mensen zonder ongelukken in samenspraak een taak uitvoeren.

De makers zien toepassingen als verkenningsrobot bij rampen. De robots zijn licht en omdat ze zelf denken erg simpel in gebruik. Wie trouwens altijd al een quadricopter heeft willen zien en besturen, moet vanavond zeker naar de Bright Night komen. In Pakhuis de Zwijger is de Parrot Drone 2.0 een van de juweeltjes van Davids Live Uitpakparty.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief