Voor 25 dollar een mediacenter
Nieuws

Voor 25 dollar een mediacenter

maandag 23 januari 2012 09:46

De Raspberry Pi van 25 dollar is 's werelds goedkooopste pc en was een hit op de CES. Je kan hem ook als mediacenter gebruiken.

De RaspBerry PI is een verbluffend stukje elektronica. Het  is een volledige pc voor slechts 25 dollar. Hij draait op Debian Linux, heeft een 700 Mhz ARM 11 chip aan boord, 128MB ram, een usb-poort en zelfs een ethernetpoort. Een van de ontwikkelaars toonde vorige week al hoe je met de Raspberry Pi vanaf een iPad draadloos video naar iedere HDTV kan streamen via AirPlay. De Raspberry Pi kan daarmee een Appletv 2 vervangen voor een fractie van de prijs.

Afgelopen weekeinde tijdens het Scale 10x event werd een Raspberry Pi getoond die als XBMC mediacenter draaide en probleemloos 1080p-filmpjes op een tv afspeelde. Kortom: voor 25 dollar heb je een mediacenter met het formaat van een pak speelkaarten.David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Goedkoop? Ja dat wel
Maar wat betreft de vloeinde gebruikerservaring is hij wat mij betreft nog niet te vergelijken met een Appletv2 hoor.
Ik geloof dat ik dan nog maar even doorspaar voor n echte

Overigens is het instapmodel $ 25,- van de Raspberry
Het draadloze ( wifi) model is $ 10,- duurder dus $ 35,- uiteraard geen geld
voor een pc maar besef wel dat het nu nog een apparaatje is voor de knutselaars onder ons.
Je moet bijvoorbeeld zelf nog een kastje maken
en verder nog wat klooien met het laten draaien van de software.
Ook is uitbreiden van deze pc niet echt mogelijk.
Wel voorspel ik dit ding een grote toekomst want hij is inmiddels al omarmd
door de Nerdcommunity dus er zal binnen no-time wel verschrikkelijk veel alternatieve software voor komen waarmee de toepassingen eindeloos kunnen worden uitgebreid. Het is bijvoorbeeld wachten op de eerste Raspberry als boordcomputer in de auto: uw eigen knightrider voor $35,-

 

Raspberry PI is een computer voor kinderen (uit 3e wereld landen) waarbij ze kunnen leren programmeren en open source software kunnen gebruiken om mee te komen.

Beetje jammer dat je het als een vervanger voor je AppleTV ziet

 

Ik vermoed dat de vergelijking met AppleTV komt Davids vergelijking met AppleTV in het artikel... :)

 

Het is er op gericht om jongeren binnen te halen in IT studies.

Op dit moment is de instroom te klein om kwaliteit overeind te houden. Door een gedkoop aparaatje aan te bieden hopen de makers dat er weer interesse komt in slim programeren. Door het kleine formaat en het kleine stroomgebruik kunnen er toepassingen ontstaan waar mensen weer enthousiast door gaan programmeren.

Hoewel het ook zeer geschikt is voor derde wereldlanden is het er niet primair voor bedoeld.

 

Kan dit apparaatje dit uit zich zelf of gaat het hier om een gehackte versie?

 

Mooi spul. Goed ook dat het geoptimaliseerd is voor Linux. Wanneer er een OS van Microsoft of Apple op zou moeten draaien (wat je niet nodig hebt voor een Media Center), zou het gelijk honderden dollars duurder worden. Geniaal ook, die demo-video van Cyriak!

 

Ik zie het zeker als een alternatief voor Apple TV (of wat dan ook), helemaalomdat hier Apple TV niet verkocht wordt vanwege licentie zaken. En XBMC is een mooi product en wordt steeds beter. Plus je kunt er alles op af spelen en hoeft het niets eerst te converteren naar iTunes.

 

De Apple TV2 is al een tijdje te koop in NL. Werkt als een tiet!

 

Model A: $25, 128 MB, 1x usb
Model B: $35, 256 MB, 2x usb + ethernet

De GPU is krachtig genoeg om 1080P30 te leveren. Wifi zit er dus niet op, moet je via usb aansluiten, evt via een hub.
Dit ding is wat voor de oude nerds onder ons de ZX Spectrum / Commodore 64 was. Hiermee willen ze stimuleren dat kinderen zelf leren programmeren ipv alleen maar appjes downloaden.

 

Ik wil er een hebben. Geweldig om in combinatie met een Arduino allerlei prototypes mee te maken.

 

Ik verwacht dat het stroomverbruik behoorlijk laag uitvalt, maar zou het (wat power consumption betreft) kunnen concurreren met een fitPC van 8 Watt?

 

Hij is te voeden met een USB oplader. Volgens mij is de USB 2 specificatie 5V 500ma, 2.5Watt dus.

 

Nieuwsbrief