Waarom Adblock Plus de maffia van het internet is (commentaar)
Nieuws

Waarom Adblock Plus de maffia van het internet is (commentaar)

vrijdag 05 juni 2015 12:55

Advertentiefilter Adblock Plus heeft zelf één van de meest dubieuze advertentiemodellen. Gebruik het alsjeblieft niet.

Advertenties zijn vervelend. Dat weten wij ook bij Bright. Als je gratis Bright Bunch-lid wordt, zie je onze website geheel advertentievrij (als je bent ingelogd). Maar als je alle advertenties op het internet wilt blokkeren, gebruik je een advertentieblokker. Uit recent onderzoek blijkt dat zelfs bijna de helft van de Nederlandse internetgebruikers een advertentieblokker gebruikt, maar de meesten weten niet hoe de populairste plugin, Adblock Plus, zaken doet.

Afpersing

Adblock Plus blokkeert alle advertenties op internet, behalve zogeheten 'niet-opdringerige advertenties'. Dat zijn advertenties die het internet volgens Adblock Plus niet lelijk maken. Toch zit hier een schaduwkant aan, want grote bedrijven als Google worden door het bedrijf afgeperst om geld te betalen. Heel veel geld. Anders worden hun advertenties door alle Adblock Plus-gebruikers niet gezien. Dat is pure afpersing, op eenzelfde manier als ook de maffia opereert.

Onze vraag is 'irrelevant'

Maar het kan nog erger. Adblock Plus toont automatisch niet-opdringerige advertenties, terwijl gebruikers juist met de plugin alle reclame op het internet willen blokkeren. De reden? Als gebruikers eerst moeten aanvinken dat ze die niet-opdringerige advertenties willen zien, doet niemand dat. En dan betalen bedrijven als Google opeens veel minder geld. Toen ik aan Adblock Plus vroeg waarom het geen opt-in is, antwoordde Adblock Plus' Job Plas dat mijn vraag "irrelevant" was. Adblock Plus wil immers dat het opt-out blijft.

Asociaal

Afgezien dat ik het gebruik van advertentieblokker asociaal vind - de meeste content op het internet is gratis, in ruil voor een paar advertenties -, kan ik het gebruik van zo'n tool nog wel begrijpen. Sterker nog: ik gebruik het ook. Adblock dan, de variant zonder dubieus verdienmodel. Maar ik whitelist alle websites waarvan ik vind dat ze inkomsten aan mij mogen verdienen. Ofwel: de websites die ik dagelijks bezoek.

Dat neemt niet weg dat de advertentiemarkt ook zijn zaken op orde moet krijgen. Denk aan de nare trackers en honderden cookies, of de malware die met adds worden verspreid. Maar om dan als een asociaal persoon alle advertenties te blokkeren en inkomsten van jouw favoriete websites te ontnemen - en vervolgens een 'maffia-achtig' bedrijf als Adblock Plus te steunen; dat zou je echt niet moeten willen.

Lees meer artikelen in de rubriek Commentaar

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Ik gebruik vooral het element-hiding gedeelte van ABP. Als je iets hebt dat enkel dat doet hou ik me daarvoor aanbevolen.

Er is namelijk veel meer dat je wilt hiden dan advertenties:
- irritante Cookie banners
- Zeverbalken omdat javascript uit staat
- Rechterkolom Facebook
- Wazige overlays die de CSS renderengine de kast op jagen.
- Social buttons
- Onnodige inlogvelden voor aanmelden via het nieuwe Hyves: Google+
- Aanbeveelonzin op Booking.com/hotels.com (er hebben 3 mensen het afgelopen uur gekeken, er is nog maar 1 kamer beschikbaar)
- Waarderingsduimen/vinkjes/sterren op fora/e-shops etc.

 

Wel een beetje hypocriet: eerst melden dat je advertentieblokkers asociaal vindt, om daarna toe te geven dat je er ook één gebruikt. Waarom gun je niet gewoon alle websites die je bezoekt hun inkomsten?

 

haha! beetje opzichtig dit commentaar. Bright ziet advertentie inkomsten zeker dalen door ABP gebruikers?

daarbij is de term maffia lekker tendentieus. Want Google is natuurlijk echt geen maffia met internetdictatortrekjes... Dus wie is hier hypocriet...

 

Ik kan het niet laten. Dit artikel is zo eenzijdig. Dan hier even een artikel die het van de andere kant laat zien: https://palant.de/2014/07/29/which-is-better-adblock-or-adblock-plus
Natuurlijk verdienen ze geld om Google te helpen, maar die setting is makkelijk te vinden. Ze tracken je niet zoals AdBlock wel doet, dus ik ben erg blij door AdBlockPlus te gebruiken. En nee, perfecte wereld is er niet, maar de een is iets achterbakser dan de ander.

 

O, en ze hebben van Google al iets van 25 miljoen gekregen, zou jij dan niet zo'n linkje plaatsen?

 
 

Zonder Adblck Plus is internetten niet te doen.

Alsof iedereen alle reclameblokken op TV trouw uit gaat kijken. Dan ga je toch ook koffie zetten of even uitgebreid naar de toilet?

Je moet wel aangezien de banners zo irritant gemaakt worden en in overvloed aanwezig zijn.

 

uBlock, mensen.

 

Ik zou nooit meer zonder advertentie blocker willen internetten. Echt nooit meer zonder!

Spijtig voor jullie verdienmodel, bright-makers maar mijn geestelijke gezondheid stel ik zelf liever voorop. De meeste banners zijn niet te doen qua ergernisfactor.

Tot slot: bedankt voor de tip van de opt-out bij ABP. Die kende ik niet (ik had nooit in de settings van ABP gekeken). Scheelt weer wat extra advertenties!

 

@endemus; of jouw leesvermogen is te kort geschoten of je ironie-modus stond nog aan....

Dan wat betreft dit stukje, mag ik jullie er aan herinneren dat Bright tot een paar maanden (2 a 3) zelf de meest irritante banner bovenaan haar website had staan waar je metname op de iPad moeilijk door heen kon scrollen aangezien die pagina breed was. Over boter op je hoofd gesproken.

Neemt niet weg dat ik het wel met je eens ben dat het bezoeken van pagina's als OMT, AD.Nl en bright natuurlijk ergens betaald moet worden. Dus ben het wel met je eens dat we sommige websites een cent moeten gunnen, ALS de reclame die ze gebruiken niet te irritant is... Want sommige banners halen echt het bloed onder je nagels uit.

 

@WpV het was de ironie-modus die nog aan stond. We zijn het dus wel met elkaar eens :-)

 

Waarom niet gewoon Adblock? www.getadblock.com

Van hun website: "Veelgestelde Vragen

Wie schuilt er achter AdBlock?

"Wij" zijn Michael Gundlach en mijn vriendin Katie. Ik nam ontslag op mijn werk om AdBlock te maken en we zijn volledig afhankelijk van jouw steun voor het onderhoud en de ontwikkeling van AdBlock. Tegenwoordig betaal ik ook een aantal mensen om me te helpen, met je betaling zal je dus ook hen steunen. Ik ben enorm trots op wat ik heb gecreëerd en ik ben elke gebruiker dankbaar. Ik neem jullie feedback ernstig bij elke nieuwe versie van AdBlock. Als trotse maker en gebruiker van AdBlock is mijn streefdoel ervoor zorgen dat AdBlock de beste software blijft om inhoud te filteren op het web.

Ik heb gehoord dat jullie grote bedrijven geld vragen om hun advertenties te laten zien?!
Nee, dat is wat bepaalde andere AdBlock extensies doen, en wij zijn net zo min onder de indruk als jij. AdBlock is 100% gebruiker-ondersteund, heeft geen lijst van bedrijven die een voorkeursbehandeling krijgen en vraagt of laat bedrijven niet betalen om jou advertenties te tonen. Met AdBlock heb je zelf de controle over wat voor advertenties, als die er zijn, je wilt zien - niet de adverteerders.

Waarom deze naam?
AdBlock was geïnspireerd door een extensie die lang geleden gemaakt was voor een oudere Firefox webbrowser genaamd "AdBlock Plus" (die was op zijn beurt vernoemd naar nog een ouder Firefox "AdBlock" project; ja, het is verwarrend), maar niet gerelateerd aan diegenen. Je bent op de juiste plaats gekomen om AdBlock te downloaden.

Is mijn informatie veilig?
Naargelang je browser is het mogelijk dat AdBlock bij het opstarten toegang vraagt tot je surfgegevens zodat het in alle tabladen werkt. AdBlock zal geen surfgegevens bewaren, behalve diegene die nodig zijn om AdBlock te laten functioneren. AdBlock is volledig ondersteund door vrijwillige donaties van gebruikers zoals jou en bewaart geen informatie voor het adverteren of promoten van zaken.

 
afbeelding van Raoul Teeuwen

Prima artikel, terecht punt: informatie is niet gratis, ergens moeten inkomsten worden gegenereerd. En ook eerlijk dat je dan zegt dat je het zelf ook gebruikt! Ik vind de manier waarop Tweakers het doet wel fijn: even een melding. Zorgt bij mij dat ik denk "ja, deze site waardeer ik, ik exclude die in de adblocker". Moeten ze het idd wel binnen de perken houden/niet te irritant worden met de ads ;-).

 

Dit is het vervelendste artikel op Bright.nl ooit. Dit mag je echt nooit meer doen. Dit zaakje stinkt zo enorm en is verre van objectief. Heel slecht dit.

 

Ik vraag me af wat het zou kosten om advertenties af te kopen. Zoals bij Spotify: wil je geen reclame, dan betaal je. Kan ik Google (of een ander advertentienetwerk) een paar euro doneren die zij netjes verdelen onder de websites die ik bezoek, ter compensatie van gedorven advertentie-inkomsten?

 

Nieuwsbrief