Waarom de Marsrover Curiosity maar lullige 2mp camera’s heeft
Nieuws

Waarom de Marsrover Curiosity maar lullige 2mp camera’s heeft

donderdag 09 augustus 2012 12:48

De 2 megapixelsensoren van de camera's van Marsrover Curiosity kunnen niet tippen aan die van onze smartphones. Waarom is dat eigenlijk?

Maandagochtend landde Marsrover Curiosity op Mars. De eerste beelden van de Marsover bereikten ons al snel. Maar het zijn slechts 2 megapixelbeelden, dat verwacht je niet van een state-of-the-art ruimtevoertuig dat maar liefst 2,5 miljard dollar heeft gekost. Een beetje smartphone heeft immers al minimaal een 5 megapixelcamera.

Daar is echter een goede reden voor. Fotografie site DP Review sprak met Mike Ravine, de projectmanager verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de camerasystemen van de Marsrover. Een uiterst complex systeem als een Marsrover ontwikkel je volgens Ravine niet in een paar jaar. De voorstellen voor het camera-ontwerp stammen uit 2004. Eenmaal voorgesteld mag je je ontwerpen niet zomaar aanpassen.

In 2004 was een 2 megapixelsensor met 8 gb aan flashgeheugen een realistische keuze voor de NASA, hoewel de 4 megapixelconsumentencamera in die tijd al zijn intrede deed. De voornaamste reden om voor een kleinere sensor te kiezen, was de hoeveelheid data die Curiosity per dag kan versturen. Voor het versturen van data maakt de Curiosity gebruik van een UHF zender die per dag maximaal 250 mb aan data kan versturen naar de aarde. De camera’s moeten de datastroom delen met een hele riedel instrumenten.

Volgens Ravine speelde ook mee dat de gekozen sensor geschikt moest zijn voor alle vier de camera’s aan boord van de Curiosity, die ieder een eigen doel hebben. Hoewel deze vier camera’s optisch verschillen, was het voor de NASA aanzienlijk goedkoper om ze op één camerasensorplatform te baseren. Ze hoefden dan slechts een tests voor dat ene platform uit te voeren in plaats van vier verschillende testen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. MARDI, de camera die de twee minuten durende landing moest filmen, vereiste een hoge framerate. De Kodak KAI-2020 chip was destijds de kleinste Kodak-chip die voldeed aan de eisen. De 4 megapixelchips waren half zo snel.

Volgens Ravine is het lage aantal pixels geen probleem omdat de mastcamera’s meerdere opnames aan elkaar zullen stitchen. Het verschil met een foto van een enkele hogere megapixelsensor zou niet veel voordelen opleveren.

Ravine had wel gehoopt dat de Curiosity uitgerust zou worden met zoomlenzen die de NASA had ontwikkeld. Twee van die lenzen tezamen hadden 3d-beelden kunnen opleveren. Maar omdat de mechanieken van de zoomlenzen ‘natte’ smering nodig hadden in vorm van olie of vet zouden de lenzen verwarmd moeten worden in de extreem koude temperaturen die op Mars heersen. Dat zou teveel energie vergen van de Curiosity en het zoomlens project werd geschrapt.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Bedankt David voor dit interessante artikel. Okay, het lijkt niet meer actueel, maar het is erg leuk om te lezen.
Hiervoor heb ik de Bright app!

 

Handige info. Zat mij ook al te verbazen over de slechte kwaliteit van dat landingsfilmpje. Zoveel technologie, zulke crappy beelden...

 

Nieuwsbrief