Waarom hebben niet meer voetbalstadions gratis wifi?
Nieuws

Waarom hebben niet meer voetbalstadions gratis wifi?

vrijdag 17 augustus 2012 18:32

PEC Zwolle claimt als eerste Nederlandse Eredivisie-club gratis wifi in het hele voetbalstadion. Waar blijft de rest?!

Op plekken waar veel mensen samenkomen, of het nu een stadion, een concert of festival is, is het altijd hetzelfde liedje: de 3g-dekking stort in en gratis wifi, ho maar. PEC Zwolle, promovendus in de Eredivisie, meldt dat zijn IJsseldelta-stadion vanaf nu op alle plekken gratis wifi heeft. Dat lijkt weinig nieuwswaardig, maar het bizarre is dat vrijwel geen enkel Nederlands sportstadion nog in alle ruimtes gratis wifi heeft.

Sportnext concludeerde onlangs al dat het tragisch gesteld is met wifi-aanbod in de Nederlandse stadions. Bijna nergens kan je vanaf de tribunes gratis online. Draadloze internettoegang is bijna altijd alleen gratis beschikbaar voor journalisten. En die moeten vaak dan ook nog eerst een toegangcode vragen aan de persvoorlichter. Schaatsstadion Thailf is een uitzondering met een gratis KPN-netwerk.

"Juist in het stadion en tijdens de wedstrijd wil je via Twitter, Facebook of WhatsApp je ervaringen delen. Niets is zo frustrerend als dat niet kan", weet PEC Zwolle-directeur Edward van Wonderen, zelf fanatiek twitteraar. Het wifi-netwerk met dertig hotspots werkt niet alleen op de tribunes maar ook in andere ruimtes, zoals de business lounge en het Supporterscafé.

De eerste praktijktest voor het nieuwe draadloze netwerk is zaterdag tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. PEC Zwolle beperkt voorlopig videodownloads om goed te kunnen testen hoeveel bandbreedte de supporters gaan gebruiken. Kennelijk ligt er nog geen glasvezel. "Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een straalverbinding om deze bandbreedte te realiseren."

De investering voor het wifi-netwerk kostte de kampioen van de Jupiler League tussen 200 en 300 duizend euro, meldt RTV Oost. De club werkt ook aan een eigen app en overweegt herhalingen en hoogtepunten van de wedstrijd naar de tribunes te streamen. Kan je meteeen zien of de scheidsrechter gelijk had of dat het toch een schwalbe was.

Volgens SportNext loopt Nederland ver achter op onder meer Amerika met het aanbieden van internetdiensten aan bezoekers van sportwedstrijden. "Hier zegt de ArenA het eerste 'smart stadium' van Nederland te willen worden. Maar veel meer dan het feit dat ze in een ontwikkelingsproces zitten en samenwerken met Cisco is nog niet bekend", schrijft Sport 2.0-expert Gijsbregt Brouwer. "Mijn voorspelling is daarom ook dat het de komende tijd in de stadions alleen nog maar slechter gaat worden. Het gebruik van de smartphones en vooral de upload van data zal in sommige modellen zelfs met 1800 procent groeien de komende vijf jaar."

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Alle 15.000 sportcommentatoren hun eigen narrowcast. Hulde!

 

Omdat t publiek anders de wedstrijd live gaan streamen?

 

Dappere actie. Ik zou me er niet aan wagen als sport-stadion, moet ik eerlijk zeggen. Als je helemaal geen Wi-Fi hebt klagen er een paar mensen. Als duizenden fans tegelijk op internet duiken en het wordt zo traag als dikke stroop dan gaan iedereen klagen. Ik zou zeggen; laat iedereen die echt geen seconde zonder zijn mobieltje vol sociale netwerken kan lekker zelf een internet-verbinding regelen en dan gaan klagen bij de provider als het niet werkt.

 

Voetbalstadions associeer ik met hooligans, geweld, asociaal gedrag en het daarbij jbehorende iQ. Met dat IQ weet je toch niet wat wifi is, dus.. overbodig in een stadion.

 

Tuurlijk, en mensen die Jan Willem heten associeer ik met.. Hooligans zijn maar een piepkleine minderheid natuurlijk.

Zoranet, de leverancier van wifi bij PEC Zwolle, meldde gisteren dan ruim 7 duizend van de bijna 10 duizend bezoekers van de wedstrijd zaterdag al van de wifi-verbinding gebruik hebben gemaakt. Dat is dus al bijna driekwart. Dus de behoefte is er. 

http://zoranet.nl/nieuws/vuurdoop:_zoranet_free_wifi_bij_pec_zwolle_99

 

wat heb je aan wifi in een stadion? net als gratis wifi in een filmzaal.

 

nou, bijvoorbeeld: checken tussenstanden andere wedstrijden, Twitter, Facebook, uploaden foto's/filmpjes, tijdens de rust e-mail lezen, online gokken, etcetera

 

<a href="http://www.vouchercode.nl/unibet/">Online gokken</a>? Dat is toch verboden ;)?

 

Bij FC Groningen hebben ze ook gratis WiFi, maar dat werkt totaal niet. Het bereik in de overige stadions in Nederland waar ik ben geweest is inderdaad dramatisch. Voor een wedstrijd is er nog wat bereik, maar hoe voller het stadion wordt - hoe trager het internet wordt (tot het niet meer toegankelijk is).

 

Nieuwsbrief