Waarom zou een robot moeten voelen?

Waarom zou een robot moeten voelen?

23-12-2014 08:41 Laatste update: 28-04-2018 02:41

Jody van den Tillaart

Robot met gevoel wint afstudeerprijs. Blobvormige Tusi wordt bultig en boos als je hem schudt.

Mark de Reijer studeerde Communication and Multimedia Design aan de hogeschool Avans in Breda en won met zijn scriptie de afstudeerprijs van deze onderwijsinstelling. Hij maakte een robot die reageert op wat je doet. Door tactiele sensaties laat 'interactief sociaal object' Tusi zien hoe hij zich voelt. Het klinkt natuurlijk sensationeel, een 'voelende' robot (goed gedaan van de Avans-communicatiemedewerkers!), maar de achterliggende gedachte achter het onderzoek van De Reijer is eigenlijk veel interessanter.

Weinig tast in technologie

Een 'voelende' robot kun je nu al gewoon bij de Intertoys kopen in de vorm van een harige, dierachtige vriend die Furby heet. Ook die reageert op wat je met hem doet. In zoverre niks nieuws onder de zon. De hoofdvragen die De Reijer in zijn scriptie stelt, gaan echter vooral over welke zintuigen er gebruikt worden in de communicatie met apparaten. Aanraking is zo geïntegreerd in onze dagelijkse ervaringen, dat het bestaan ervan eigenlijk niet meer opvalt, schrijft hij op zijn site. "Het belang van tast voor onze ervaringen staat maar in schril contrast met de rol die het krijgt toebedeeld in de hedendaagse technologie – en dat is jammer."

Tactiel communiceren

Daar heeft hij wel een punt. Behalve een Furby-achtige, of interactieve kussens voor alzheimerpatiënten, is er nog niet zoveel waar je tactiel mee kunt communiceren. Niets zo menselijk als aanraking. Wellicht een manier om de kloof tussen mens en machine nog verder te overbruggen en de gebruiksvriendelijkheid van moderne technologieën vloeiender en intuïtiever te maken? En dat kan best wel wat verder gaan dan wat aanwijzen en swipen. Aaien, knijpen, slaan of kriebelen? Zeker in een tijd van een al maar uitbreidend Internet of Things kan dat best wel eens leuk worden.

Wie zelf aan de slag wil met een 'voelende' robot, kan zijn eigen Tusi maken. Zijn hele scriptie staat online.