Wales heeft eerste Wikipedia-stad
Nieuws

Wales heeft eerste Wikipedia-stad

vrijdag 18 mei 2012 16:06

Monmouth in Wales is de eerste Wikipedia-stad ter wereld, dankzij duizend qr-codes.

Monmouthpedia is een project met als doel een complete plaats voor het eerst helemaal te wiki'en, ook in het echte leven. Het stadje Monmouth in Wales is voorzien van een  wifi-netwerk en van duizend qr-codes die verwijzen naar Wikipedia-pagina's over zo'n beetje alles in de plaats. Zaterdag vindt de officiële opening van Monmouth als eerste Wikipedia Town plaats.

Wikipedia-vrijwilligers hebben 500 nieuwe artikelen over Monmouth in maar liefst 25 verschillende talen geschreven. Ongeveer 200 bedrijven en diverse onderwijsinstellingen hebben ook meegewerkt aan het project. Elk belangrijk gebouw van het dorp met zo'n negenduizend inwoners heeft een qr-code. En dat zijn geen lullige stickers. De codes zijn geplaatst op keramische plakkaten die decennia mee moeten gaan.

Monmouth is trouwens niet zomaar een stadje. Het is de geboorteplaats van koning Hendrik V en heeft de enige dertiende-eeuwse brug die nog over is in Groot-Brittannië. Weet je dat ook weer.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ze hadden beter op AR technieken van bijvoorbeeld Layar kunnen inzetten, dat heeft wel toekomst.

 

Er zitten veel meer kosten aan Layar gebonden, tel daarbij op dat je ook nog interactieve content moet leveren die snel achterhaald is én moeilijk te vervangen zonder grote investering. Zo gek is deze eerste implementatie niet, ze kunnen altijd nog verder gaan als de tijd daar rijp voor is.

Layar is zeer interessant voor advertenties of kleinschalige bedrijven die een bepaalde service willen bieden (bv. horeca).

 

Ik vind het wel leuk

 

Ik vind een QR toch wel wat makkelijker dan AR. Wellicht ook qua ontwikkeling van het geheel.

 

Nieuwsbrief