Wat Samsung kan, kan HP ook: de HP Spectre One ís de iMac
Nieuws

Wat Samsung kan, kan HP ook: de HP Spectre One ís de iMac

woensdag 12 september 2012 13:24

Of je nou vluchtig kijkt of uren naar loert; de HP Spectre One lijkt op de Apple iMac zoals Frank op Ronald de Boer.

Maanden duurde de rechtszaak tussen Apple en Samsung. De inzet was simpel: Apple hecht waarde aan het ontwerp van de iPhone en iPad en Samsung zou die hebben gekopieerd. HP stond erbij, keek ernaar en dacht: wat een goed idee! Althans, dat denk ik als ik naar de nieuwe HP Spectre One desktop pc kijk. De volledig aluminium all-in-one staat op een gekromde aluminium voet en heeft een glazen plaat met ronde hoeken over het zwart omrande scherm liggen.In alle productfoto’s toont HP hun nieuwe pc met een zilverkleurig toetsenbordje zonder numeriek deel met daarnaast een groot, zilverkleurig trackpad. Hmm. Van alle mogelijke manieren om een pc in elkaar te steken, koos HP precies deze. Uit alle materialen die de wereld rijk is, besloot HP aluminium en glas te gebruiken. Het zou toeval kunnen zijn, maar om de een of andere reden vermoed ik van niet. Geinig weetje: Spectre vertaalt naar schaduw of schim. En de laptops van HP? Die heten Envy

Vist HP met deze manier van ontwerpen naar een rechtszaak? Ik hoop het niet, de rechtszaak tussen Apple en Samsung was al saai en eeuwigdurend genoeg. Een betere vraag is denk ik: pikt de consument het? Of is het waar wat Steve Jobs, zelf als jonkie ooit bij HP werkzaam, zei: “Hewlett en Packard hebben een geweldig bedrijf opgebouwd en dachten dat ze het in goede handen hadden achtergelaten. Maar nu wordt het in stukken gescheurd en vernietigd. Het is tragisch.”

De HP Spectre One is vanaf november in Nederland verkrijgbaar, vanaf €1399. Voor €250 minder heb je een iMac.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Wauw. Het fanboy gehalte heeft nu wel een nieuw dieptepunt bereikt... Als je het dan toch gaat vergelijken, vergelijk het dan ook inhoudelijk in plaats van "ja eeuh hij lijkt wel heel erg op die van Apple"...

Wat is er raar aan dat ze glas gebruiken overigens? Wat had je anders in gedachten? Karton?

 

Ik heb bewust niet op inhoud vergeleken, omdat je dan te snel voorbij gaat aan de verpakking. Dat terwijl het uiterlijk steeds belangrijker is, HP is verre van de enige fabrikant die steeds meer hoogwaardige materialen en design toepast.

Nogmaals: ik heb niet het idee dat dat toeval is. Apple doet het al jarenlang op die manier. Dat je dat opvolgt is dan logisch, maar dit is wat mij betreft toch echt een paar stappen te ver. 

Dan gaat het mij dus niet specifiek om een detail als het glas, maar dat telt natuurlijk wel op. Het gaat mij om het simpele gegeven dat die HP computer donders veel op de iMac lijkt.

 

+1 voor je reactie Thijs. Glas en aluminium is nogal een logische materiaalkeuze Floris. Al lijkt hij er wel erg op.
Daarnaast snijd je laatste stukje geen hout. "voor 250 minder heb je een iMac". Je vergeet even erbij te zeggen dat de Spectre véél krachtiger hardware heeft.

 

Als je iets kopieert, doe het dan goed. Wat samsung en HP doen is Apple namaken, maar dan lelijk, met hier en daar een extra knopje, extra USB poorten overal. Wat Apple mooi maakt is de simplicity, HP en Samsung verpesten dat.

 

Ik vind het een heel passend stuk binnen de context van al die vormgevings patenten en rechtzaken. Dit is toch vragen om een rechtzaak?

 

+10 voor floris! Zowel get artikel als de onderbouwing daaronder.

Overigens is dit niet het enige product dat hp vrijwel volledig probeert te kopiëren. De laptops kunnen er ook wat van a-la-MacBook.

Wanneer stopt dit en wanneer komt er weer eens iets origineels van alle andere bedrijven naast Apple?

 

Je bedoelt de iPhone 5? De enige innovatie zijn de drie microfoons. De rest was al bekend van de concurrenten. Lijkt er op dat Apple out of options is.

 

Op de interface apparatuur na is deze vergelijking wel erg ver gezocht. Het is een scherm op een standaard zoals honderd anderen, vergeleken met Mac vind ik de verschillen toch aanzienlijk, zowel de voet (hoekig en een stuk breder) als het scherm (geen balk eronder) zijn duidelijk verschillend.

De vergelijking van materialen... ook glas...serieus?

 

Wat een gezeik toch elke weer tussen de fanboys en non- fanboys! Het gaat hier van kwaad naar erger, als men ook nog eens de schrijver van het artikel zonder schaamte loopt te beledigen over de inhoud en manier van vergelijken.

Kom dan in ieder geval met opbouwende kritiek in plaats voor kortzichtig gezeik! Is het artikel of de inhoud niets voor jou, ga dan vooral door naar de volgende!

 

Nieuwsbrief