Wegwerpbestek zonder schuldgevoel
Creative Class

Wegwerpbestek zonder schuldgevoel

vrijdag 19 oktober 2012 14:13

Bestek weggooien na slechts een keer gebruiken kan met het biologisch afbreekbare setje Biotulp zonder schuldgevoel. 

Met het picknickseizoen net achter ons, kunnen we alweer vooruit kijken naar de zomer. Op de Dutch Design Week wordt de Biotulp gepresenteerd: een setje biologisch afbreekbaar bestek.

De Biotulp is een vrolijk ontwerp van GBO Design. Het mes en de lepelvork hebben samen de vorm van een tulp. Ze zijn ontworpen als wegwerpbestek maar zijn stevig genoeg om meerdere keren te gebruiken en kunnen gewoon in de afwasmachine. Het setje is gemaakt van afbreekbaar biopolymeer, waardoor het onder de grond binnen enkele maanden volledig verdwijnt.

Om op tijd klaar te zijn voor de Dutch Design Week is het bestek dat daar wordt getoond nu nog niet afbreekbaar. "Het is een ingewikkeld proces om kunststof biologisch afbreekbaar te maken bij zoiets als bestek", zegt designer Jeroen op ten Berg. “Je wilt niet dat het bestek slap wordt als je soep van 90 graden Celsius eet. Maar daar hebben we nu iets op gevonden en dat nemen we nu in productie.”

Voor gebruik breek je de tulp in tweeën, zoals je dat bij oosterse eetstokjes doet. "Zo weet je zeker dat jij de eerste bent die het bestek gebruikt." In de DDW Shop op de Designweek ligt het komende week voor onder de vier euro in de winkel. 

Nog een tip voor de ontwikkelaars: verwerk bloemen- of plantzaadjes in het bestek zodat je nog een reden hebt het onder de grond te stoppen.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Het is een mooi idee en ziet er leuk uit. De Keuringsdienst van waarde toonde wel eerder afbreekbaar plastic dat onbruikbaar bleek voor composteerbedrijven omdat het afbraakproces te lang duurt voor hun procedures. Dus ik hoop dat de claims kloppen. En dan nog een vraag: welke stoffen breng je daarmee in de bodem?

 

Nieuwsbrief