Wereldwijd netwerk 3D-printers start in Amsterdam
Creative Class

Wereldwijd netwerk 3D-printers start in Amsterdam

vrijdag 19 april 2013 09:50

Een 3D-printer in elke straat en een platform om ze te delen: meer is er volgens 3D Hubs niet nodig om op een duurzame en goedkopere manier te produceren.

We kennen al Airbnb waar je je appartement of extra kamer voor een nachtje kunt verhuren, en Getaround om gemakkelijk een auto te delen of te lenen. 3D Hubs gaat van hetzelfde principe uit: als je toch een 3D-printer hebt, waarom zou je die dan niet delen en er een paar euro aan verdienen? Woensdag gingen ze van start met hun netwerk van printers in Amsterdam. Op korte termijn volgen de andere grote steden in Nederland, maar de bedoeling is om wereldwijd te gaan.

De mensen achter deze Amsterdamse startup vinden het onzinnig dat grote 3D-printbedrijven wereldwijd leveren vanuit slechts een handvol locaties. Het zorgt voor milieuvervuiling door transport en ook nog eens voor langere levertijden. Zonde, als je op vijf minuten fietsen iemand met een 3D-printer kunt vinden via de site, waar je je prototype de volgende dag al kunt ophalen.

"Mijn doel is om productie weer naar Nederland te halen en zo een einde te maken aan de verspilling van massa-fabricage, zoals schepen die de halve wereld over varen en loodsen vol met onverkochte producten. 3D-printers gaan dit mogelijk maken", zegt Bram de Zwart, die samen met Brian Garret het bedrijf begon. Daarvoor werkten ze voor de 3D-designstudio Freedom of Creation.

Mensen met een 3D-printer kunnen zich via de website aanmelden, als ze die beschikbaar willen stellen aan het netwerk. Ze bepalen zelf hun prijs, waarvan 3D Hubs 15 procent opstrijkt. Om een stad te 'unlocken' zijn vijftien printlocaties nodig. Hoe meer beschikbare printers er zijn, hoe concurrerender de prijzen. Inmiddels zijn er in Nederland veertig printers aangemeld bij het netwerk. Vooralsnog wordt alleen nog in plastic geprint, maar in de toekomst wordt het ook mogelijk om iets in metaal, chocolade of keramiek af te drukken.

Nieuwsbrief